Gratinerat potatismos med gräslök

Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta. Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.

4 portioner gratinerat potatismos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 stora potatisar, gärna fasta
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven mozzarellaost eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skär potatis i bitar.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt 0,5 tsk salt.
  3. Sätt på lock och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter på medelvärme.
  4. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, 1 dl grädde samt allt smör. Sätt tillbaka på plattan och värm så att mjölken kokar upp.
  5. Ta av från värmen och mosa potatisen försiktigt med en potatisstöt, visp eller elvisp med degkrokar. Använd ej stavmixer eller vispa för mycket då blir det tapetklister.
  6. Smaksätt moset med gräslök, salt och peppar efter smak.
  7. Lägg upp moset i stora klickar i en ugnsform smord med smör eller olivolja. Du kan också lägga upp det i mindre ugnsfasta portionsformar.
  8. Hit kan du förbereda moset och låta det svalna samt förvara övertäckt i kylen tills servering.
  9. Vid servering så sätter du ugnen på 200 grader.
  10. Slå grädde och fördela osten över potatismoset.
  11. Värm och gratinera tills potatismoset fått fin färg och blivit varmt 25 minuter.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer