Gratinerat potatismos med gräslök
Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde.
Lätt att förbereda och gott till det mesta.
Tillagning
- Skala och skär potatis i bitar.
- Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt 0,5 tsk salt.
- Sätt på lock och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter på medelvärme.
- Häll av vattnet och tillsätt mjölk, 1 dl grädde samt allt smör. Sätt tillbaka på plattan och värm så att mjölken kokar upp.
- Ta av från värmen och mosa potatisen försiktigt med en potatisstöt, visp eller elvisp med degkrokar. Använd ej stavmixer eller vispa för mycket då blir det tapetklister.
- Smaksätt moset med gräslök, salt och peppar efter smak.
- Lägg upp moset i stora klickar i en ugnsform smord med smör eller olivolja. Du kan också lägga upp det i mindre ugnsfasta portionsformar.
- Hit kan du förbereda moset och låta det svalna samt förvara övertäckt i kylen tills servering.
- Vid servering så sätter du ugnen på 200 grader.
- Slå grädde och fördela osten över potatismoset.
- Värm och gratinera tills potatismoset fått fin färg och blivit varmt 25 minuter.
Varianter
Du kan gratinera i en stor ugnsfast form eller portionsformar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 206 kcal