Gratinerat potatismos med gräslök

Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta. Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.

4 portioner gratinerat potatismos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 stora potatisar, gärna fasta
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven mozzarellaost eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skär potatis i bitar.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt 0,5 tsk salt.
  3. Sätt på lock och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter på medelvärme.
  4. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, 1 dl grädde samt allt smör. Sätt tillbaka på plattan och värm så att mjölken kokar upp.
  5. Ta av från värmen och mosa potatisen försiktigt med en potatisstöt, visp eller elvisp med degkrokar. Använd ej stavmixer eller vispa för mycket då blir det tapetklister.
  6. Smaksätt moset med gräslök, salt och peppar efter smak.
  7. Lägg upp moset i stora klickar i en ugnsform smord med smör eller olivolja. Du kan också lägga upp det i mindre ugnsfasta portionsformar.
  8. Hit kan du förbereda moset och låta det svalna samt förvara övertäckt i kylen tills servering.
  9. Vid servering så sätter du ugnen på 200 grader.
  10. Slå grädde och fördela osten över potatismoset.
  11. Värm och gratinera tills potatismoset fått fin färg och blivit varmt 25 minuter.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer