Gratinerat potatismos med gräslök

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta.

Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.

4 portioner gratinerat potatismos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 stora potatisar, gärna fasta
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven mozzarellaost eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skär potatis i bitar.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt 0,5 tsk salt.
  3. Sätt på lock och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter på medelvärme.
  4. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, 1 dl grädde samt allt smör. Sätt tillbaka på plattan och värm så att mjölken kokar upp.
  5. Ta av från värmen och mosa potatisen försiktigt med en potatisstöt, visp eller elvisp med degkrokar. Använd ej stavmixer eller vispa för mycket då blir det tapetklister.
  6. Smaksätt moset med gräslök, salt och peppar efter smak.
  7. Lägg upp moset i stora klickar i en ugnsform smord med smör eller olivolja. Du kan också lägga upp det i mindre ugnsfasta portionsformar.
  8. Hit kan du förbereda moset och låta det svalna samt förvara övertäckt i kylen tills servering.
  9. Vid servering så sätter du ugnen på 200 grader.
  10. Slå grädde och fördela osten över potatismoset.
  11. Värm och gratinera tills potatismoset fått fin färg och blivit varmt 25 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.