Burgundisk Quorngryta

Burgundisk Quorngryta. En variant av den franska grytan med quorn istället för kött och fläsk. Rödvin, svamp, och schalottenlök ger god smak.

God med fylligt rödvin - gärna från Bourgougne men det är valfritt - eller ett fylligt Shiraz från Australien.

Kantareller och trattkantareller passar bra i också. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.

Vidare kan du ha i några msk linser som gröna puylinser.

Som tillbehör passar några av våra fina svenska potatisar som rostad potatis, kokt färskpotatis eller potatismos. Råris passar också till.

ca 6 portioner quorngryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 pkt quornbitar
  • 3 msk olivolja
  • 5 dl svamp, valfri sort
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/4 rotselleri
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller några blad färsk
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala). Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar. Skala och skär rotselleri i tärningar.
  2. Fräs quornbitarna i olivolja (direkt från fryst tillstånd) i en stor kastrull eller helst stekgryta typ gjutjärnsgryta och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  3. Tillsätt vin, vatten och soja till den blivande burgundiska grytan.
  4. Koka en halvtimme så att rotsellerin blir mjuk och smaken kommer fram.
  5. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  6. Ta den quorngrytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  7. Garnera med hackad persilja och gräslök.
  8. Servera med rostad potatis, potatismos eller råris.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer