Burgundisk Quorngryta
Burgundisk Quorngryta. En variant av den franska grytan med quorn istället för kött och fläsk. Rödvin, svamp, och schalottenlök ger god smak.
Tillagning
- Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala). Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar. Skala och skär rotselleri i tärningar.
- Fräs lök, svamp och rotselleri i 2 msk olivolja i några minuter i en gryta. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut till och rör sedan ut mjölet.
- Tillsätt vin, vatten och soja.
- Koka en halvtimme så att rotsellerin blir mjuk och smaken kommer fram.
- Bryn quornbitarna i 1 msk olivolja i en stekpanna. Det går bra direkt från fryst tillstånd. Lägg över i grytan.
- Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
- Ta den quorngrytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
- Garnera med hackad persilja och gräslök.
- Servera med rostad potatis, potatismos eller råris.
Val av ingredienser
- God att laga med ett fylligt rött vin - gärna från Bourgougne men det är valfritt - eller ett fylligt Shiraz från Australien. Samma vin kan även serveras till grytan.
- Kantareller och trattkantareller passar bra i också. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
- Vidare kan du ha i några msk linser som gröna puylinser.
Serveringsförslag
- Som tillbehör passar några av våra fina svenska potatisar som rostad potatis, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, pressad potatis eller potatismos.
- Råris, tagliatelle eller gnocchi passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal