Burgundisk Quorngryta gryta med quorn och rödvin

Burgundisk Quorngryta. En variant av den franska grytan med quorn istället för kött och fläsk.
Rödvin, svamp, och schalottenlök ger god smak.
God med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Kantareller och trattkantareller passar bra i också. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take. Vidare kan du ha i nårga msk linser som gröna puylinser.
Som tillbehör passar några av våra fina svenska potatisar som rostad potatis, kokt färskpotatis eller potatismos. Råris passar också till.

ca 6 portioner quorngryta med rödvin och svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 pkt quornbitar
  • 3 msk olivolja
  • 5 dl svamp, valfri sort
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/4 rotselleri
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller några blad färsk
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala). Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar. Skala och skär rotselleri i tärningar.
  2. Fräs quornbitarna i olivolja (direkt från fryst tillstånd) i en stor kastrull eller helst stekgryta typ gjutjärnsgryta och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  3. Tillsätt vin, vatten och soja till den blivande burgundiska grytan.
  4. Koka en halvtimme så att rotsellerin blir mjuk och smaken kommer fram.
  5. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  6. Ta den quorngrytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  7. Garnera med hackad persilja och gräslök.
  8. Servera med rostad potatis, potatismos eller råris.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer