Burgundisk Quorngryta

Introduktion och förberedelse för tillagning

Burgundisk Quorngryta. En variant av den franska grytan med quorn istället för kött och fläsk. Rödvin, svamp, och schalottenlök ger god smak.

God med fylligt rödvin - gärna från Bourgougne men det är valfritt - eller ett fylligt Shiraz från Australien.

Kantareller och trattkantareller passar bra i också. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.

Vidare kan du ha i några msk linser som gröna puylinser.

Som tillbehör passar några av våra fina svenska potatisar som rostad potatis, kokt färskpotatis eller potatismos. Råris passar också till.

ca 6 portioner quorngryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 pkt quornbitar
  • 3 msk olivolja
  • 5 dl svamp, valfri sort
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/4 rotselleri
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller några blad färsk
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala). Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar. Skala och skär rotselleri i tärningar.
  2. Fräs quornbitarna i olivolja (direkt från fryst tillstånd) i en stor kastrull eller helst stekgryta typ gjutjärnsgryta och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  3. Tillsätt vin, vatten och soja till den blivande burgundiska grytan.
  4. Koka en halvtimme så att rotsellerin blir mjuk och smaken kommer fram.
  5. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  6. Ta den quorngrytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  7. Garnera med hackad persilja och gräslök.
  8. Servera med rostad potatis, potatismos eller råris.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.