Fesenjan kycklinggryta med valnötter och granatäpple

Introduktion och förberedelse

Fesenjan är en persisk kycklinggryta med malda valnötter smaksatt med granatäpple. Servera med vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran.

Grytan kan gärna smaksättas med några korn saffran samt pressad lime för syra. Du kan garnera med grovt hackad persilja. Fesenjan kan också göras med annan fågel som anka eller valfritt grytkött. Kycklingen kan bytas mot quorn för en vegetarisk variant.

Se till att smaka på valnötterna så att de ej är gamla innan du använder dem. Valnötter blir fort härskna och det kan förstöra hela rätten.

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 400 gram valnötter
  • 800 gram kycklingfilé eller kycklingkött
  • 3 gula lökar
  • 0,5 dl matolja
  • 6 dl kokande vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,5 dl granatäpplepure + 0,5 dl strösocker eller saft från 4 granatäpplen eller 400 ml granatäpplejuice
  • 0,1 gram saffran (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och dela löken grovt.
  2. Mal valnötter och lök i matbredare eller mixa med stavmixer till en grov pasta.
  3. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm stora. Salta och peppra dem.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna.
  5. Bryn kycklingbitarna lite i taget och lägg över i en stor gryta med lock.
  6. Lägg i valnötsblandningen i grytan och fräs med kycklingen i några minuter under omrörning.
  7. Koka upp 6 dl vatten i en kastrull under tiden.
  8. Häll det kokande vattnet i grytan.
  9. Tillsätt kycklingbuljongtärning samt saffran (valfritt).
  10. Rör om och sätt på lock.
  11. Koka på låg värme i 30 minuter.
  12. Dela och pressa granatäpplena om du inte köpt granatäpplepuré eller juice.
  13. Ta upp kycklingbitarna med en hålslev och lägg åt sidan i en skål.
  14. Tillsätt granatäpplejuicen eller granatäpplepurén (purén är sur så där behöver du det extra sockret).
  15. Fortsätt koka grytan utan lock i 30 minuter till. Gärna längre. Fett från nötterna ska flyta upp till ytan och separera. Späd ev. med lite vatten i taget så såsen inte kokar torrt.
  16. Förbered ris som vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran.
  17. Tillsätt kycklingbitarna och koka upp grytan. Smaka av grytan med salt, peppar samt ev. en nypa socker samt pressad lime för syra. Grytan kan också smaksättas med några korn saffran ca 0,1 gram.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 580 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.