Massaman Thai kycklingcurry

Introduktion och förberedelse för tillagning

Massaman Thai kycklingcurry en currygryta med kyckling, kokosmjölk, potatis, currypasta, jordnötter, morot och broccoli. Gott med jasminris.

4 portioner Massaman Thai kycklingcurry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 800 gram kokosmjölk, 2 burkar
  • 6 msk Massaman currypasta
  • 2 msk fisksås
  • 3 msk tamarindsås
  • 1,5 msk socker, gärna palmsocker
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 huvud broccoli
  • 2 dl jordnötter
  • 3 dl vatten plus en tärning kycklingbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning (valfritt för tjockare sås)

Tillagning

  1. Förbered ingredienser i skålar: skär kycklingen i tärningar ca 2x3 cm. Skala potatis och skär i tärningar ca 2x2 cm. Skala morötter och dela på längden samt skär i 2 cm bitar. Skölj och skär av stammen på broccolin samt skala den. Skär stammen i grova bitar. Skär resten i buketter.
  2. Rosta under tiden jordnötter ljust bruna i en stekpanna och sätt åt sidan.
  3. Koka upp ca 2 dl kokosmjölk i en wok eller kastrull.
  4. Tillsätt Massaman currypasta och rör ut den samt koka/fräs under omrörning några minuter för att få ut smak av currypastan.
  5. Tillsätt kyckling och potatis och rör om. Koka upp.
  6. Tillsätt fisksås, tamarind och socker under omrörning.
  7. Tillsätt vatten och grönsaksbuljongtärning. Rör om och koka upp.
  8. Tillsätt morötter, broccolistjälkar samt resten av kokosmjölken och låt koka på låg värme i ca 15 minuter tills potatisen är mjuk. Rör då och då.
  9. Vänd i resten av broccolin när det är fem minuter kvar. Koka mjuka.
  10. Smaka av med salt, currypasta och socker. Späd ev. med lite mer vatten för tunnare sås eller red med ljus maizenaredning för en tjockare sås.
  11. Strö över de rostade jordnötterna vid servering samt garnera gärna med färsk koriander. Servera med jasminris.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.