Hjortskav

En mustig gryta med strimlat hjortkött även kallad skav. Blir också god med annat viltkött som renskav eller älgskav.
Hjortskav kan du hitta fryst i välsorterade butiker. Ex. från Polarica. De har även fina frysta fina krav-märkta kantareller och lingon.
Istället för potatismos till kan man ha vanlig kokt potatis, pressad potatis, råris, bulgur eller pasta som tagliatelle.

4 portioner hjortskav

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 240 gram hjortskav
  • 150 gram kantareller eller annan matsvamp
  • 4 msk smör
  • 1 gul lök
  • 20 cm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 5 krossade enbär
  • 1 msk vinbärsgele
  • 1 dl frysta lingon att garnera med
  • Tillbehör: 4 port potatismos
  • 2 dl lingonsylt eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  2. Rensa ev. kantareller och skär dem i grova bitar.
  3. Skala och hacka lök. Skölj och strimla purjolök. Pressa vitlöken.
  4. Stek kantareller i en torr panna tills nästan all vätska försvunnit.
  5. Tillsätt hälften av smöret och bryn några minuter. Lägg sedan över i en gryta på medelvärme.
  6. Tillsätt lök, purjolök och vitlök till grytan.
  7. Bryn hjortskaven i resten av smöret och dra isär köttet så att det delar sig.
  8. Salta och peppra.
  9. Lägg över hjortskaven i grytan och rör runt.
  10. Tillsätt vatten, buljongtärning, soja, dijonsenap och krossade enbär samt vinbärsgele. Låt koka ihop några minuter.
  11. Häll i grädden och koka upp.
  12. Rör i maizenaredning tills såsen är så tjock du vill ha den.
  13. Smaka av grytan med salt och peppar.
  14. Garnera hjortskaven genom att strö några frysta lingon över.
  15. Servera hjortskaven med potatismos och lingon.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer