Hjortskav
Introduktion och förberedelse
En mustig gryta med strimlat hjortkött som kallas hjortskav. Skaven fräses i smör och kokas i en sås med grädde samt kantareller och purjolök.
Hjortgrytan kan du garnera med färska eller frysta lingon.
Hjortskav kan du hitta fryst i välsorterade butiker. Blir också god med annat viltkött som renskav eller älgskav.
Du kan även köpa frysta kantareller och lingon att garnera med.
Serveringsförslag
- Till hjortskavsgrytan är det gott med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör.
- Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till.
- Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.
- Knäckebröd med smör passar också till.
Att dricka till
En ljus lageröl eller lätt rött vin som Pinot Noir med lite peppartoner passar till grytan.
Tillagning
- Börja med tillbehör som kokt potatis till potatismos.
- Rensa ev. kantareller och skär dem i grova bitar.
- Skala och hacka lök. Skölj och strimla purjolök. Pressa vitlöken.
- Stek kantareller i en torr panna tills nästan all vätska försvunnit.
- Tillsätt hälften av smöret och bryn några minuter. Lägg sedan över i en gryta på medelvärme.
- Tillsätt lök, purjolök och vitlök till grytan.
- Bryn hjortskaven i resten av smöret och dra isär köttet så att det delar sig.
- Salta och peppra.
- Lägg över hjortskaven i grytan och rör runt.
- Tillsätt vatten, buljongtärning, soja, dijonsenap och krossade enbär samt vinbärsgele. Låt koka ihop några minuter.
- Häll i grädden och koka upp.
- Rör i maizenaredning tills såsen är så tjock du vill ha den.
- Smaka av grytan med salt och peppar.
- Garnera hjortskaven genom att strö några frysta lingon över.
- Servera hjortskaven med potatismos och lingon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 350 kcal