Hjortskav
En mustig gryta med strimlat hjortkött som kallas hjortskav. Skaven fräses i smör och kokas i en sås med grädde samt kantareller och purjolök.
Hjortskavsgrytan kan du garnera med färska eller frysta lingon.
Hjortskav kan du hitta fryst i välsorterade butiker. Blir också god med annat viltkött som renskav eller älgskav.
Du kan även köpa frysta kantareller och lingon att garnera med.
Tillagning
- Börja med tillbehör som kokt potatis till potatismos.
- Rensa ev. kantareller och skär dem i grova bitar.
- Skala och hacka lök. Skölj och strimla purjolök. Pressa vitlöken.
- Stek kantareller i en torr panna tills nästan all vätska försvunnit.
- Tillsätt hälften av smöret och bryn några minuter. Lägg sedan över i en gryta på medelvärme.
- Tillsätt lök, purjolök och vitlök till grytan.
- Bryn hjortskaven i resten av smöret och dra isär köttet så att det delar sig.
- Salta och peppra.
- Lägg över hjortskaven i grytan och rör runt.
- Tillsätt vatten, buljongtärning, soja, dijonsenap och krossade enbär samt vinbärsgele. Låt koka ihop några minuter.
- Häll i grädden och koka upp.
- Rör i maizenaredning tills såsen är så tjock du vill ha den.
- Smaka av grytan med salt och peppar.
- Garnera hjortskaven genom att strö några frysta lingon över.
- Servera hjortskaven med potatismos och lingon.
Serveringsförslag
- Till hjortskavsgrytan är det gott med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör.
- Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till.
- Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.
- Knäckebröd med smör passar också till.
Att dricka till
En ljus lageröl eller lätt rött vin som Pinot Noir med lite peppartoner passar till grytan.
Portionsberäkning hjortskav
Här har jag räknat 1 paket hjortskav som vägde 240 gram till 3 portioner - man kan ta mer om man vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 350 kcal