Hjortskav

Introduktion och förberedelse

En mustig gryta med strimlat hjortkött som kallas hjortskav. Skaven fräses i smör och kokas i en sås med grädde samt kantareller och purjolök.

Hjortgrytan kan du garnera med färska eller frysta lingon.

Hjortskav kan du hitta fryst i välsorterade butiker. Blir också god med annat viltkött som renskav eller älgskav.

Du kan även köpa frysta kantareller och lingon att garnera med. 

Serveringsförslag

Att dricka till

En ljus lageröl eller lätt rött vin som Pinot Noir med lite peppartoner passar till grytan. 

4 portioner hjortskav

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 240 gram hjortskav
  • 150 gram kantareller eller annan matsvamp
  • 4 msk smör
  • 1 gul lök
  • 20 cm purjolök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 4 krossade enbär
  • 1/2 msk vinbärsgele
  • 1 dl frysta lingon att garnera med
  • Tillbehör: 4 port potatismos
  • 2 dl lingonsylt eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  2. Rensa ev. kantareller och skär dem i grova bitar.
  3. Skala och hacka lök. Skölj och strimla purjolök. Pressa vitlöken.
  4. Stek kantareller i en torr panna tills nästan all vätska försvunnit.
  5. Tillsätt hälften av smöret och bryn några minuter. Lägg sedan över i en gryta på medelvärme.
  6. Tillsätt lök, purjolök och vitlök till grytan.
  7. Bryn hjortskaven i resten av smöret och dra isär köttet så att det delar sig.
  8. Salta och peppra.
  9. Lägg över hjortskaven i grytan och rör runt.
  10. Tillsätt vatten, buljongtärning, soja, dijonsenap och krossade enbär samt vinbärsgele. Låt koka ihop några minuter.
  11. Häll i grädden och koka upp.
  12. Rör i maizenaredning tills såsen är så tjock du vill ha den.
  13. Smaka av grytan med salt och peppar.
  14. Garnera hjortskaven genom att strö några frysta lingon över.
  15. Servera hjortskaven med potatismos och lingon.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 350 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.