Vegansk gryta Bluff Bourguignon
Introduktion och förberedelse
Vegansk gryta eller Bluff Bourguignon. En variant av den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon med vegobitar istället för kött.
Jag tog även i champinjoner, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.
Garnera med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.
Laga gärna grytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå i kylen och få smak.
Val av vegobitar
Här har jag använt Anammas vegobitar av sojaprotein men man kan ta valfritt sojaprotein.
Varianter
- Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
- Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. vita bönor.
Tillbehör
- Några förslag på tillbehör är potatismos men också råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle passar till.
- Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.

Tillagning
- Bryn vegobitar i en stekpanna i någon msk margarin.
- Skala löken och lägg i en gryta med vegobitarna.
- Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
- Fräs svampen i någon msk margarin. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
- Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
- Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
- Tillsätt tomatpuré och resten av margarinet.
- Fräs runt under omrörning några minuter.
- Pudra över vetemjöl och rör runt.
- Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
- Låt grytan koka på låg värme utan lock i ca 2 timmar. Rör då och då.
- Smaka av grytan med salt, peppar och socker.
- Servera med valfritt tillbehör som ex. potatismos.
- Veganskt potatismos: skala och dela potatisen. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter. Häll av potatisen och tillsätt margarin och havremjölk. Värm upp. Mosa potatisen med en potatisstöt.
- Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal