Vegansk gryta Bluff Bourguignon

Introduktion och förberedelse

Vegansk gryta eller Bluff Bourguignon. En variant av den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon med vegobitar istället för kött.

Jag tog även i champinjoner, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.

Garnera med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.

Laga gärna grytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå i kylen och få smak.

Val av vegobitar

Här har jag använt Anammas vegobitar av sojaprotein men man kan ta valfritt sojaprotein.

Varianter

  • Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
  • Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. vita bönor.

Tillbehör

Mustig och god vegogryta med svamp och vegogrytbitar.
Mustig och god vegogryta med svamp och vegogrytbitar garnerad med färsk oregano.

5 portioner vegansk gryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram sojaprotein som ex. Anammas vegobitar
  • 300 gram kastanjechampinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram röd eller gul steklök
  • 200 gram rotselleri
  • 3 morötter
  • 50 gram margarin
  • 2 msk mjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 4 tsk socker
  • 2 msk ljus japansk soja
  • Veganskt potatismos: 1,2 kg potatis
  • 60 gram margarin
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja

Tillagning

  1. Bryn vegobitar i en stekpanna i någon msk margarin.
  2. Skala löken och lägg i en gryta med vegobitarna.
  3. Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
  4. Fräs svampen i någon msk margarin. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
  5. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
  6. Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré och resten av margarinet.
  8. Fräs runt under omrörning några minuter.
  9. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
  11. Låt grytan koka på låg värme utan lock i ca 2 timmar. Rör då och då.
  12. Smaka av grytan med salt, peppar och socker.
  13. Servera med valfritt tillbehör som ex. potatismos.
  14. Veganskt potatismos: skala och dela potatisen. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter. Häll av potatisen och tillsätt margarin och havremjölk. Värm upp. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  15. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.4 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-25