Vegansk gryta Bluff Bourguignon
Vegansk gryta eller Bluff Bourguignon. En variant av den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon med vegobitar istället för kött.
Jag tog även i champinjoner, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.
Garnera med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.
Laga gärna grytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå i kylen och få smak.
Tillagning
- Bryn vegobitar i en stekpanna i någon msk margarin.
- Skala löken och lägg i en gryta med vegobitarna.
- Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
- Fräs svampen i någon msk margarin. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
- Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
- Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
- Tillsätt tomatpuré och resten av margarinet.
- Fräs runt under omrörning några minuter.
- Pudra över vetemjöl och rör runt.
- Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
- Låt grytan koka på låg värme utan lock i ca 2 timmar. Rör då och då.
- Smaka av grytan med salt, peppar och socker.
- Servera med valfritt tillbehör som ex. potatismos.
- VEGANSKT POTATISMOS: Skala och dela potatisen. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter. Häll av potatisen och tillsätt margarin och vegetabilisk mjölk som ex. havremjölk. Värm upp. Mosa potatisen till mos med en potatisstöt.
- Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
Val av vegobitar
Här har jag använt Anammas vegobitar av sojaprotein men man kan ta valfritt sojaprotein.
Varianter
- Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
- Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. vita bönor.
Tillbehör
- Några förslag på tillbehör är veganskt potatismos men också råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle passar till.
- Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal