Vegansk gryta Bluff Bourguignon

Vegansk gryta eller Bluff Bourguignon. En variant av den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon med vegobitar istället för kött samt kastanjechampinjoner, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.
Garnera ev. med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.
Här har jag använt Anammas vegobitar av sojaprotein men man kan ta valfritt sojaprotein.
Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. vita bönor.
Några förslag på tillbehör är potatismos enligt nedan recept men också råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle passar till.
Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.
Laga gärna grytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.

5 portioner vegansk gryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram sojaprotein som ex. Anammas vegobitar
  • 300 gram kastanjechampinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram röd eller gul steklök
  • 200 gram rotselleri
  • 3 morötter
  • 50 gram margarin
  • 2 msk mjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 4 tsk socker
  • 2 msk ljus japansk soja
  • Veganskt potatismos: 1,2 kg potatis
  • 60 gram margarin
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja

Tillagning

  1. Bryn vegobitar i en stekpanna i någon msk margarin.
  2. Skala löken och lägg i en gryta med vegobitarna.
  3. Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
  4. Fräs svampen i någon msk margarin. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
  5. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
  6. Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré och resten av margarinet.
  8. Fräs runt under omrörning några minuter.
  9. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
  11. Låt grytan koka på låg värme utan lock i ca 2 timmar. Rör då och då.
  12. Smaka av grytan med salt, peppar och socker.
  13. Servera med valfritt tillbehör som ex. potatismos.
  14. Veganskt potatismos: skala och dela potatisen. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter. Häll av potatisen och tillsätt margarin och havremjölk. Värm upp. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  15. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer