Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa

Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.

Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette. Hemgjort smör till brödet. 

Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter. Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av. Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i . Istället för skalade musslor kan du ta 300 gram musslor med skal. Koka upp dem innan och släng de som ej öppnar sig. Tillsätt även musselskyn till soppan. Istället för krossade tomater kan du lyxa till soppan med hemskållade tomater. Vidare kan du koka riktig fiskbuljong också. 

Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.

8 portioner bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 300 gram vitkål
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk anisfrön (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 tsk garam masala (valfritt)
  • 0,5 tsk curry
  • 2 burkar krossade tomater
  • 7 dl fiskbuljong eller vatten och buljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • 900 gram fina småpotatisar, delikatesspotatisar eller motsvarande vanlig fast potatis
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 400 gram torsk, fryst eller färsk
  • 400 gram lax, fryst eller färsk
  • 200 gram skalade räkor, frysta eller färska
  • 150 gram musslor utan skal, frysta eller i lag
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Tillbehör: 2 dl majonnäs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 baguetter till servering

Tillagning

  1. Lägg fram och tina ev. fisk (behöver bara tina så mycket att du kan tärna fisken).
  2. Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
  3. Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
  4. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
  5. Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
  6. Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
  7. Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
  8. Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt sedan vatten eller fiskbuljong samt vitt vin och koka upp. Låt gärna grytbasen småkoka i minst 30 minuter. Ta upp ev. fiskskrov efter 30 minuter. Grunden till ouillabaissen blir godare när den får stå till sig ex. över natten i kylen.
  10. Hit kan du förbereda bouillabaissen och ha grytbasen samt fisk och skaldjur i kylen.
  11. Skär fisken i kuber ca 2x2 cm.
  12. Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
  13. Lägg i fisk, skaldjur samt grädde i den kokande grytbasen samt rör om. Låt koka upp och koka en minut.
  14. Smaka under tiden av bouillabaissen med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
  15. Servera bouillabaissen med nybakt baguette samt aioli bredvid i en skål. Låt förslagsvis var och en klicka över 1-2 tsk aioli i sin bouillabaisse vid servering.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer