Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa

Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.

Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette. Hemgjort smör till brödet. 

Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter. Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av. Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i . Istället för skalade musslor kan du ta 300 gram musslor med skal. Koka upp dem innan och släng de som ej öppnar sig. Tillsätt även musselskyn till soppan. Istället för krossade tomater kan du lyxa till soppan med hemskållade tomater. Vidare kan du koka riktig fiskbuljong också. 

Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.

8 portioner bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 300 gram vitkål
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk anisfrön (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 tsk garam masala (valfritt)
  • 0,5 tsk curry
  • 2 burkar krossade tomater
  • 7 dl fiskbuljong eller vatten och buljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • 900 gram fina småpotatisar, delikatesspotatisar eller motsvarande vanlig fast potatis
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 400 gram torsk, fryst eller färsk
  • 400 gram lax, fryst eller färsk
  • 200 gram skalade räkor, frysta eller färska
  • 150 gram musslor utan skal, frysta eller i lag
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Tillbehör: 2 dl majonnäs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 baguetter till servering

Tillagning

  1. Lägg fram och tina ev. fisk (behöver bara tina så mycket att du kan tärna fisken).
  2. Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
  3. Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
  4. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
  5. Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
  6. Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
  7. Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
  8. Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt sedan vatten eller fiskbuljong samt vitt vin och koka upp. Låt gärna grytbasen småkoka i minst 30 minuter. Ta upp ev. fiskskrov efter 30 minuter. Grunden till ouillabaissen blir godare när den får stå till sig ex. över natten i kylen.
  10. Hit kan du förbereda bouillabaissen och ha grytbasen samt fisk och skaldjur i kylen.
  11. Skär fisken i kuber ca 2x2 cm.
  12. Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
  13. Lägg i fisk, skaldjur samt grädde i den kokande grytbasen samt rör om. Låt koka upp och koka en minut.
  14. Smaka under tiden av bouillabaissen med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
  15. Servera bouillabaissen med nybakt baguette samt aioli bredvid i en skål. Låt förslagsvis var och en klicka över 1-2 tsk aioli i sin bouillabaisse vid servering.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer