Älgskav

Introduktion och förberedelse

Älgskav - en gryta med svamp och grädde.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för champinjoner och torkade trattkantareller kan du ta 200-300 gram färska kantareller eller annan matsvamp efter tycke.
  • Istället för ljus maizenaredning kan du ta mörk maizenaredning eller reda med en msk vetemjöl utrörd i grädden (toppredning).
  • Gul lök kan bytas mot schalottenlök. Vidare kan man ha tärnad morot, rotselleri och palsternacka. Strimlad purjolök passar också i.
  • Såsen kan smaksättas med messmör. Ljus japansk soja passar också i såsen.
  • Älgskav kan bytas mot renskav eller hjortskav.

Portionsberäkning älgskav

Här har jag räknat 1 paket älgskav som vägde 240 gram till 3 portioner - man kan ta mer om man vill.

Att dricka till

Gott med öl till eller ett lättare rött vin som Pinot Noir.

3 portioner älgskav

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 240 gram älgskav, ett paket; fryst
  • 150 gram champinjoner eller skogschampinjoner
  • 1,5 dl torkade trattkantareller
  • 4 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vatten
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 4 enbär
  • 1-2 dl frysta hela lingon till garnering eller rårörda lingon som tillbehör
  • 2 msk hackad persilja
  • 3 port potatismos

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  2. Tina älgskaven något i kallt vatten. Eller lägg att tina i kylen över natten.
  3. Lägg torkad svamp i blöt - täck med vatten i en skål.
  4. Skala och hacka löken fint.
  5. Skölj, rensa och tärna färsk svamp.
  6. Krama ur torkad blötlagd svamp.
  7. Fräs torkad svamp och tärnad färsk svamp i en torr stekpanna tills vätskan kokat bort.
  8. Tillsätt hälften av smöret och hackad lök. Fräs så att det får färg. Lägg över på en tallrik.
  9. Bryn älgskaven i resten av smöret några minuter.
  10. Blanda ihop steks svamp, lök och älgskav i en panna med höga kanter eller stekgryta.
  11. Krossa enbär och tillsätt dem.
  12. Tillsätt vatten, smulad grönsaksbuljongtärning, grädde samt soja och koka upp.
  13. Rör i och red grytan med ljus maizenaredning. Smaka av grytan med salt och svartpeppar.
  14. Servera älgskaven med valfria tillbehör ex potatismos samt hackad persilja och lingon.
E-mail
Medel: 3.9 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-14

Tillbehör och liknande recept: