Älgskav

Introduktion och förberedelse

Älgskav - en gryta med svamp och grädde. Till älgskavsgrytan är det gott med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör. Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till. Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.

Istället för champinjoner och torkade trattkantareller kan du ta 200-300 gram färska kantareller eller annan matsvamp efter tycke. Istället för ljus maizenaredning kan du ta mörk maizenaredning eller reda med en msk vetemjöl utrörd i grädden (toppredning).

Gul lök kan bytas mot schalottenlök. Vidare kan man ha tärnad morot, rotselleri och palsternacka. Strimlad purjolök passar också i. Såsen kan smaksättas med messmör. Ljus japansk soja passar också i såsen. Älgskav kan bytas mot renskav eller hjortskav.

Gott med öl till. Samt knäckebröd och smör.

4 port älgskav

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 240 gram älgskav, ett paket; fryst
  • 150 gram champinjoner eller skogschampinjoner
  • 1,5 dl torkade trattkantareller
  • 4 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vatten
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 4 enbär
  • 1-2 dl frysta hela lingon till garnering eller rårörda lingon som tillbehör
  • 2 msk hackad persilja
  • 4 port potatismos

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  2. Tina älgskaven något i kallt vatten. Eller lägg att tina i kylen över natten.
  3. Lägg torkad svamp i blöt - täck med vatten i en skål.
  4. Skala och hacka löken fint.
  5. Skölj, rensa och tärna färsk svamp.
  6. Krama ur torkad blötlagd svamp.
  7. Fräs torkad svamp och tärnad färsk svamp i en torr stekpanna tills vätskan kokat bort.
  8. Tillsätt hälften av smöret och hackad lök. Fräs så att det får färg. Lägg över på en tallrik.
  9. Bryn älgskaven i resten av smöret några minuter.
  10. Blanda ihop steks svamp, lök och älgskav i en panna med höga kanter eller stekgryta.
  11. Krossa enbär och tillsätt dem.
  12. Tillsätt vatten, smulad grönsaksbuljongtärning, grädde samt soja och koka upp.
  13. Rör i och red grytan med ljus maizenaredning. Smaka av grytan med salt och svartpeppar.
  14. Servera älgskaven med valfria tillbehör ex potatismos samt hackad persilja och lingon.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.