Älgskav
Älgskav - en gryta med svamp och grädde.
Tillagning
- Förbered tillbehör som kokt potatis till potatismos.
- Tina älgskaven något i kallt vatten. Eller lägg att tina i kylen över natten.
- Lägg torkad svamp i blöt - täck med vatten i en skål.
- Skala och hacka löken fint.
- Skölj, rensa och tärna färsk svamp.
- Krama ur torkad blötlagd svamp.
- Fräs torkad svamp och tärnad färsk svamp i en torr stekpanna tills vätskan kokat bort.
- Tillsätt hälften av smöret och hackad lök. Fräs så att det får färg. Lägg över på en tallrik.
- Bryn älgskaven i resten av smöret några minuter.
- Blanda ihop steks svamp, lök och älgskav i en panna med höga kanter eller stekgryta.
- Krossa enbär och tillsätt dem.
- Tillsätt vatten, smulad grönsaksbuljongtärning, grädde samt soja och koka upp.
- Rör i och red grytan med ljus maizenaredning. Smaka av grytan med salt och svartpeppar.
- Servera älgskaven med valfria tillbehör ex potatismos samt hackad persilja och lingon.
Serveringsförslag
- Till älgskavsgrytan är det gott med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör.
- Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till.
- Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.
- Knäckebröd och smör samt ost passar också till.
Varianter
- Istället för champinjoner och torkade trattkantareller kan du ta 200-300 gram färska kantareller eller annan matsvamp efter tycke.
- Istället för ljus maizenaredning kan du ta mörk maizenaredning eller reda med en msk vetemjöl utrörd i grädden (toppredning).
- Gul lök kan bytas mot schalottenlök. Vidare kan man ha tärnad morot, rotselleri och palsternacka. Strimlad purjolök passar också i.
- Såsen kan smaksättas med messmör. Ljus japansk soja passar också i såsen.
- Älgskav kan bytas mot renskav eller hjortskav.
Portionsberäkning älgskav
Här har jag räknat 1 paket älgskav som vägde 240 gram till 3 portioner - man kan ta mer om man vill.
Att dricka till
Gott med öl till eller ett lättare rött vin som Pinot Noir.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal