Hjortgryta med grädde

Här med rostade grönsaker samt råris men du kan såklart ha andra valfria tillbehör till hjortgrytan.
Istället för hjortinnanlår kan du använda andra grytbitar av hjort men tänk på att de kan behöva koka upp mot två timmar om de är segare delar. Smaka på en bit kött efter någon timme så känner du om det behövs koka mer.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till. Annat som passar hjortgryta är potatismos, pressad potatis, kokt potatis, tagliatelle, bulgur med mera.

5 portioner hjortgyta med grädde

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 700 gram hjortinnanlår eller annat grytkött från hjort
  • 4 msk matolja eller smör
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk rödavinbärsgelé
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1 krm torkad dragon
  • 6 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • Rostade grönsaker: 1 huvud blomkål
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Råris: 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vildris (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Hjortgryta: Skär hjortköttet i ca 2x2 cm bitar.
  2. Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i efterhand i en stor gryta.
  3. Skala och hacka under tiden lök och fräs den.
  4. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Skala och tärna morötter samt fräs dem med vitlöken.
  6. Lägg allt i grytan och fräs runt någon minut.
  7. Pudra över mjöl och rör runt.
  8. Tillsätt salt, svartpeppar, gelé, tomatpuré och soja.
  9. Fräs under omrörning någon minut och tillsätt sedan vatten samt rör om.
  10. Koka upp och tillsätt senap och dragon.
  11. Låt hjortgrytan koka på låg värme - gärna under lock - i 50 minuter för hjortinnanlår. Koka upp till två timmar för segare grytbitar. Späd ev. med lite mer vatten så att vätska hela tiden täcker köttet. Smaka på en liten bit av en köttbit och känn om det är mört. Annars koka vidare.
  12. När hjortköttet kokat mört rör i du i grädden och smakar av med salt och svartpeppar samt ev. mer senap om du gillar det.
  13. Börja koka rårris efter du fått igång hjortgrytan: mätt upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.
  14. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter.
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Börja med de rostade grönsakerna när det är ca 30 minuter kvar på grytan: ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar.
  17. Skala och klyfta rödlök.
  18. Skala och dela morötter i grova bitar.
  19. Skala och halvera vitlöksklyftor.
  20. Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar.
  21. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet.
  22. Servera hjortgrytan med de rostade grönsakerna samt råris. Garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer