Hjortgryta med grädde

Introduktion och förberedelse

Hjortgryta med grädde, dragon, Dijonsenap och morot. Här med rostade grönsaker samt råris men du kan såklart ha andra valfria tillbehör till hjortgrytan.

Jag lagade med hjortinnanlår men det går bra med annat grytkött av hjort eller vilt. Tänk på att de kan behöva koka upp mot två timmar om de är segare delar. Smaka på en bit kött efter någon timme så känner du om det behövs koka mer.

Serveringsförslag

Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.

Annat som passar är palsternacksmos med hälften potatis och palsternacka, gelé samt kokta grönsaker som brysselkål.

Andra förslag är kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos, rostade rotfrukter eller vanligt ris.

Att dricka till

Ett vällagrat rött vin passar till hjortgryta - mitt tips är en spansk Tempranillo från Rioja.

5 portioner hjortgyta med grädde

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 700 gram hjortinnanlår eller annat grytkött från hjort
  • 4 msk matolja eller smör
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk rödavinbärsgelé
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1 krm torkad dragon
  • 6 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • Rostade grönsaker: 1 huvud blomkål
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Råris: 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vildris (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Hjortgryta: Skär hjortköttet i ca 2x2 cm bitar.
  2. Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i efterhand i en stor gryta.
  3. Skala och hacka under tiden lök och fräs den.
  4. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Skala och tärna morötter samt fräs dem med vitlöken.
  6. Lägg allt i grytan och fräs runt någon minut.
  7. Pudra över mjöl och rör runt.
  8. Tillsätt salt, svartpeppar, gelé, tomatpuré och soja.
  9. Fräs under omrörning någon minut och tillsätt sedan vatten samt rör om.
  10. Koka upp och tillsätt senap och dragon.
  11. Låt hjortgrytan koka på låg värme - gärna under lock - i 50 minuter för hjortinnanlår. Koka upp till två timmar för segare grytbitar. Späd ev. med lite mer vatten så att vätska hela tiden täcker köttet. Smaka på en liten bit av en köttbit och känn om det är mört. Annars koka vidare.
  12. När hjortköttet kokat mört rör i du i grädden och smakar av med salt och svartpeppar samt ev. mer senap om du gillar det.
  13. Börja koka rårris efter du fått igång hjortgrytan: mätt upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.
  14. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter.
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Börja med de rostade grönsakerna när det är ca 30 minuter kvar på grytan: ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar.
  17. Skala och klyfta rödlök.
  18. Skala och dela morötter i grova bitar.
  19. Skala och halvera vitlöksklyftor.
  20. Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar.
  21. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet.
  22. Servera hjortgrytan med de rostade grönsakerna samt råris. Garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.