Hjortgryta med grädde
Hjortgryta med grädde, dragon, Dijonsenap och morot. Här med rostade grönsaker samt råris men du kan såklart ha andra valfria tillbehör till hjortgrytan.
Jag lagade med hjortinnanlår men det går bra med annat grytkött av hjort eller vilt. Tänk på att viltkött kan variera mycket i tillagningstid varför det är bra att börja smaka på köttet tidigt. Är köttet gott att äta kan du ta upp det med hålslev och koka grytan vidare utan kött till god smak.
Tillagning
- Skär hjortköttet i ca 2x2 cm bitar.
- Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i efterhand i en stor gryta.
- Skala och hacka under tiden lök och fräs den.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Skala och tärna morötter samt fräs dem med vitlöken.
- Lägg allt i grytan och fräs runt någon minut.
- Pudra över mjöl och rör runt.
- Tillsätt salt, svartpeppar, gelé, tomatpuré och soja.
- Fräs under omrörning någon minut och tillsätt sedan vatten så det väl täcker köttet samt rör om.
- Koka upp och tillsätt senap och dragon.
- Låt hjortgrytan koka på låg värme under lock i upp till 50 minuter för hjortinnanlår. Koka upp till två timmar för segare grytbitar. Späd ev. med lite mer vatten så att vätska hela tiden täcker köttet.
- Koktiden på viltkött kan variera därför kan du redan efter några minuter och framåt med förslagsvis 10 minuters mellanrum smaka på en liten bit kött om det är mört och gott. Ta i så fall upp köttet med hålslev samt lägg på en tallrik vid sidan. Koka grytan vidare utan kött under lock på låg värme i ca 40 minuter för att få god smak. Vid servering lägger du tillbaks köttet och kokar upp med grädde.
- Rör i grädden och låter koka ihop någon minut. Smaka av med salt och svartpeppar samt ev. lite mer senap, gelé (för sötma) eller soja (för sälta). Håll varm till servering.
- RIS: Börja koka rårris under tiden grytan kokar. Mät upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter.
- ROSTADE GRÖNSAKER: Börja med grönsaker under tiden grytan kokar. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar.
- Skala och klyfta rödlök.
- Skala och dela morötter i grova bitar.
- Skala och halvera vitlöksklyftor.
- Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar.
- Rosta grönsakerna i ugnen i 25-30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet. Håll varmt till servering.
- Servera hjortgrytan med de rostade grönsakerna samt råris. Garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
Serveringsförslag
- Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
- Annat som passar är palsternacksmos med hälften potatis och palsternacka, gelé samt kokta grönsaker som brysselkål.
- Andra förslag är kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos, rostade rotfrukter eller vanligt ris.
Att dricka till
Ett vällagrat rött vin passar till hjortgryta - mitt tips är en spansk Tempranillo från Rioja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal