Laxgryta med saffran

Laxgryta med smak av saffran. En god fiskgryta eller matig laxsoppa som är enkel att laga med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Det här receptet är för åtta portioner vilket är lika bra att laga en stor gryta på en gång. Överbliven gryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp kravmärkt lax.

8 portioner laxgryta med saffran

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 300 gram vitkål
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk anisfrön (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 tsk garam masala (valfritt)
  • 0,5 tsk curry
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 liter vatten
  • 900 gram fina småpotatisar, delikatesspotatisar eller motsvarande vanlig fast potatis
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 1 kg laxfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Tillbehör: 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 baguetter

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
  2. Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
  3. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
  4. Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
  5. Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
  6. Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
  7. Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
  8. Tillsätt sedan vatten och koka upp.
  9. Skär laxen i kuber ca 2x2 cm stora.
  10. Hit kan du förbereda laxgrytan och ha grytbasen samt laxen i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
  11. Lägg i laxen samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
  12. Smaka av laxgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
  13. Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
  14. Servera med varm baguette samt aioli.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat