Laxgryta med saffran

Laxgryta med smak av saffran. En god fiskgryta eller matig laxsoppa som är enkel att laga med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Det här receptet är för åtta portioner vilket är lika bra att laga en stor gryta på en gång. Överbliven gryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp kravmärkt lax.

8 portioner laxgryta med saffran

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 300 gram vitkål
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk anisfrön (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 tsk garam masala (valfritt)
  • 0,5 tsk curry
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 liter vatten
  • 900 gram fina småpotatisar, delikatesspotatisar eller motsvarande vanlig fast potatis
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 1 kg laxfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Tillbehör: 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 baguetter

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
  2. Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
  3. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
  4. Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
  5. Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
  6. Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
  7. Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
  8. Tillsätt sedan vatten och koka upp.
  9. Skär laxen i kuber ca 2x2 cm stora.
  10. Hit kan du förbereda laxgrytan och ha grytbasen samt laxen i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
  11. Lägg i laxen samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
  12. Smaka av laxgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
  13. Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
  14. Servera med varm baguette samt aioli.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer