Laxgryta med saffran
Laxgryta med smak av saffran.
En god fiskgryta eller matig laxsoppa som är enkel att laga med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Tillagning
- Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
- Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
- Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
- Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
- Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
- Skala potatisen och skär den i grova kuber. Har potatisen fint skal behöver du bara skrubba dem och dela dem grovt. Tillsätt till grytan.
- Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
- Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
- Tillsätt sedan vatten och koka upp.
- Skär laxen i kuber ca 2x2 cm stora.
- Hit kan du förbereda laxgrytan och ha grytbasen samt laxen i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
- Lägg i laxen samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
- Smaka av laxgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
- Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
- Servera med varm baguette samt aioli.
Tips
- Det här receptet är för åtta portioner vilket är lika bra att laga en stor gryta på en gång.
- Överbliven gryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
- Köp kravmärkt eller MSC-märkt lax.
Uppskattat näringsvärde per portion: 503 kcal