Provencalsk lammgryta

En riktigt mustig och god lammgryta. Smaksatt med vitlök, tomat, timjan med mera. Lammgryta är gott att koka på de segare delarna av lammet som hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog. Speciellt om du har lammkött med ben som annars är svårt att bena ur - koka med allt så får du god smak och köttet.

Servera lammgrytan som den är med gott bröd eller med pressad potatis, kokt potatis, pasta, råris, ris, kokta grönsaker eller valfritt tillbehör. Du kan också tillsätta ca fyra fler tärnade potatisar till grytan så behöver du inget tillbehör mer än bröd.

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammkött för gryta med eller utan ben, hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning av lamm, kalv eller kyckling (valfritt)
  • 1 morot
  • 1 apelsin
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 2 potatisar
  • 2 dl kokta stora eller små vita bönor (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka lök, vitlök och blekselleri och fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  3. Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
  4. Tillsätt 2,5 dl vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  5. Häll på vatten och köttbuljongtärning.
  6. Skala och tärna en morot och tillsätt den.
  7. Skölj en apelsin och riv skalet av ca 1/4. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  8. Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad.
  9. Stek lammköttet eller köttbitarna med ben eller grytbitar runt om i lite olivolja och lägg i grytan. Salta och peppra köttet när du steker det.
  10. Koka lammgrytan i 1,5 timmar.
  11. Valfritt är att ta upp lammköttet om det är grova ben med i grytan. Skär loss eller plocka loss köttet och dela eller skär det i lagom grytbitar ca 3x3 cm. Lägg tillbaka köttet i grytan.
  12. Skala och tärna potatis samt tillsätt dem.
  13. Tillsätt kokta stora vita bönor.
  14. Koka lammgrytan en 25 minuter till.
  15. Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
  16. Lammgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer