Provencalsk lammgryta
Laga en mustig och god Provencalsk lammgryta med vita bönor, tomat, vitlök, timjan med mera.
Tillagning
- Hacka lök, vitlök och blekselleri och fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
- Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
- Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
- Tillsätt 2,5 dl vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
- Häll på vatten och buljongtärning.
- Skala och tärna en morot och tillsätt den.
- Skölj en apelsin och riv skalet av ca 1/4. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
- Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad.
- Bryn köttet runt om i lite olivolja samt smör i en stekpanna och lägg i grytan. Salta och peppra köttet när du steker det.
- Koka grytan under lock på låg värme i 1,5 timmar.
- Valfritt är att ta upp lammköttet om det är grova ben med i grytan. Skär loss eller plocka loss köttet och dela eller skär det i lagom grytbitar ca 3x3 cm. Lägg tillbaka köttet i grytan.
- Skala och tärna potatis samt tillsätt dem.
- Tillsätt kokta vita bönor.
- Koka lammgrytan en 25 minuter till.
- Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
- Lammgrytan är klar att servera.
Val av lammkött
- Lammgryta är gott att koka på de segare delarna av lammet som hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog.
- Perfekt att koka på lammkött med ben som annars är svårt att bena ur - koka med allt så får du god smak och köttet.
Serveringsförslag
- Servera lammgrytan som den är med gott bröd och/eller med pressad potatis, kokt potatis, pasta, råris, ris, kokta grönsaker eller valfritt tillbehör.
- Du kan även tillsätta mer potatis i grytan så behövs inget tillbehör extra mer än ev. bröd. Räkna ca 4 potatisar extra.
Framförhållning
Räkna en dags framförhållning då de vita bönorna blötläggs och kokas innan så att du har dem kokta och kalla. Tips är att koka ett paket bönor och frysa in det som inte går åt att plocka fram till andra tillfällen - gott till sallad eller att marinera som grönsakstillbehör.
Varianter
- Byt kokta vita bönor mot okokta vita bönor och koka med köttet från början - räkna då 0,75 dl okokta stora eller små vita bönor.
- Bönor är valfritt men gott.
- Vatten och tomatpuré kan bytas mot krossade tomater.
- Annat som passar i grytan är stekt svamp, haricots verts, tärnad rotselleri, kålrot, palsternacka, fänkål, zucchini, aubergine med mera.
- Byt vitt vin mot rött vin.
- Byt apelsin mot citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal