Provencalsk lammgryta

En riktigt mustig och god lammgryta. Smaksatt med vitlök, tomat, timjan med mera. Lammgryta är gott att koka på de segare delarna av lammet som hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog. Speciellt om du har lammkött med ben som annars är svårt att bena ur - koka med allt så får du god smak och köttet.

Servera lammgrytan som den är med gott bröd eller med pressad potatis, kokt potatis, pasta, råris, ris, kokta grönsaker eller valfritt tillbehör. Du kan också tillsätta ca fyra fler tärnade potatisar till grytan så behöver du inget tillbehör mer än bröd.

De vita bönorna blötläggs och kokas innan så att du har dem kokta och kalla. Så du får ha någon dags framförhållning. Tips är att koka ett helt paket och frysa in det som inte går åt.

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammkött för gryta med eller utan ben, hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin ex. torrt vitt vin som Alsace Pinot Gris eller valfritt
  • 2,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak krav
  • 1 morot
  • 1 apelsin
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 2 potatisar
  • 2 dl kokta stora eller små vita bönor (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka lök, vitlök och blekselleri och fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  3. Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
  4. Tillsätt 2,5 dl vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  5. Häll på vatten och buljongtärning.
  6. Skala och tärna en morot och tillsätt den.
  7. Skölj en apelsin och riv skalet av ca 1/4. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  8. Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad.
  9. Bryn köttet runt om i lite olivolja samt smör i en stekpanna och lägg i grytan. Salta och peppra köttet när du steker det.
  10. Koka grytan under lock på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Valfritt är att ta upp lammköttet om det är grova ben med i grytan. Skär loss eller plocka loss köttet och dela eller skär det i lagom grytbitar ca 3x3 cm. Lägg tillbaka köttet i grytan.
  12. Skala och tärna potatis samt tillsätt dem.
  13. Tillsätt kokta vita bönor.
  14. Koka lammgrytan en 25 minuter till.
  15. Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
  16. Lammgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer