Skinkgryta

En festlig och smakrik skinkgryta med grädde, bacon, paprika, champinjoner och purjolök kryddad med vitlök, soja, örtagårdskrydda, curry, sweet chilisås och ingefära. 

6 portioner skinkgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram grytbitar av benfri skinka, fläskytterfilé, kotlettrad, fläskfilé eller liknande
  • 1 paket bacon, 140 gram
  • 30 gram smör
  • 1 gul lök
  • 1/3 purjolök, 200 gram
  • 1 röd paprika
  • 250 gram champinjoner
  • 30 gram färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök, 5 gram
  • 1/2 tsk curry
  • 1 tsk örtagårdskrydda
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,75 dl sweet chilisås
  • 1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 lagerblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 dl rött matlagningsvin
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 2x2 cm bitar.
  2. Skär bacon i bitar.
  3. Skala och hacka löken. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Dela och kärna ur paprikan samt tärna den.
  4. Skala och riv ingefäran fint.
  5. Skölj champinjoner och skär i grova bitar. Små champinjoner kan du lämna hela.
  6. Bryn köttet hälften i taget i hälften av smöret i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  7. Tillsätt salt och peppar.
  8. Fräs och bryn bacon samt lägg över det i grytan.
  9. Fräs lök, purjolök och paprika i resten av smöret. Lägg över i grytan.
  10. Bryn svampen och lägg över i grytan.
  11. Tillsätt ingefära, örtagårdskrydda, curry, soja, sweet chili, pressad vitlök, buljongtärning samt lagerblad. Rör om.
  12. Tillsätt grädde, crème fraiche, matlagningsvin samt vatten. Rör om.
  13. Koka upp och låt koka i 30 minuter.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Tillsätt ljus maizenaredning och rör om. Koka upp samt rör om. Håll varm till servering.
  16. Hacka persilja och strö över till servering.
  17. Servera grytan med valfria tillbehör. Förslagsvis rostad färskpotatis, ris, råris, tagliatelle, kokt potatis, klyftpotatis eller liknande.
Till grytan behöver du grädde, crème fraiche, ljus maizenaredning, grytbitar av skinka, salt, svartpeppar, kinesisk soja, sweet chilisås, vatten, rött matlagningsvin, röd paprika, smör, lagerblad, grönsaksbuljong, purjolök, persilja, örtagårdskrydda, curry, gul lök, vitlök, färsk ingefära, champinjoner och bacon.
Till grytan behöver du grädde, crème fraiche, ljus maizenaredning, grytbitar av skinka, salt, svartpeppar, kinesisk soja, sweet chilisås, vatten, rött matlagningsvin, röd paprika, smör, lagerblad, grönsaksbuljong, purjolök, persilja, örtagårdskrydda, curry, gul lök, vitlök, färsk ingefära, champinjoner och bacon.
Skär skinkan i 2x2 cm bitar, strimla bacon och purjolök, tärna paprika, hacka lök, riv ingefära samt dela svampen.
Skär skinkan i 2x2 cm bitar, strimla bacon och purjolök, tärna paprika, hacka lök, riv ingefära samt dela svampen.
Bryn skinkbitarna i hälften av smöret i en stekpanna hälften i taget.
Bryn skinkbitarna i hälften av smöret i en stekpanna hälften i taget.
Lägg skinkgrytbitarna i en stekgryta och salta samt peppra dem.
Lägg skinkgrytbitarna i en stekgryta och salta samt peppra dem.
Fräs bacon och lägg över i grytan.
Fräs bacon och lägg över i grytan.
Fräs lök, paprika och purjolök i lite smör samt lägg över i grytan.
Fräs lök, paprika och purjolök i lite smör samt lägg över i grytan.
Bryn champinjonerna och lägg över i grytan.
Bryn champinjonerna och lägg över i grytan.
Krydda grytan med pressad vitlök, örtagårdskrydda, riven ingefära, sweet chilisås, soja, buljongtärning samt curry. Rör om.
Krydda grytan med pressad vitlök, örtagårdskrydda, riven ingefära, sweet chilisås, soja, buljongtärning samt curry. Rör om.
Tillsätt grädde, crème fraiche och rött matlagningsvin.
Tillsätt grädde, crème fraiche och rött matlagningsvin.
Tillsätt vatten samt rör om. Låt grytan koka upp samt koka i 30 minuter.
Tillsätt vatten samt rör om. Låt grytan koka upp samt koka i 30 minuter.
Smaka av grytan med salt och peppar. Tillsätt ljus maizenaredning och koka upp. Hacka persilja. Håll varm till servering.
Smaka av grytan med salt och peppar. Tillsätt ljus maizenaredning och koka upp. Hacka persilja. Håll varm till servering.
Toppa grytan med hackad persilja till servering.
Toppa grytan med hackad persilja till servering.
Jag hade rostad färskpotatis till grytan. Fler förslag är ris, råris, tagliatelle, gnocchi, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller kokt potatis.
Jag hade rostad färskpotatis till grytan. Fler förslag är ris, råris, tagliatelle, gnocchi, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller kokt potatis.

Serveringsförslag

Varianter

  • Grytan kan lagas med all slags benfritt mört grytkött som förslagsvis grytbitar från skinka eller annat fläskkött som ytterfilé, kotlettrad, schnitzel, fläskfilé med mera. 
  • Samma gryta blir även god med annat kött som kycklingfilé, vildsvin, nötkött eller valfritt annat grytkött - koka då eventuellt grytan längre tills köttet är mört. 
  • Du kan variera och byta ut grönsaker efter tycke. Annat som passar i är morot, burksparris, kikärtor, vitkål, spetskål, svarta bönor med mera. 
  • Röd paprika kan bytas mot gul eller orange paprika. 
  • Sweet chilisås kan bytas mot mango chutney. 
  • Färska champinjoner kan bytas mot burkchampinjoner. 
  • Bacon kan bytas mot rökt fläsk. 
  • Vegetarisk gryta kan du göra med vegogrytbitar eller quorn. Uteslut bacon. 
  • Vegan gryta kan du göra med vegogrytbitar. Uteslut bacon samt ersätt smör mot mjölkfritt margarin, grädde mot sojagrädde samt crème fraiche mot Oatly fraiche. 
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-14

Tillbehör och liknande: