Älgstek i lergryta

Älgstek i lergryta - allt i ett med sås på skyn. Här med potatis, lök, palsternacka och morot. Enkelt och gott att laga. Här har jag valt att laga en svampsås med skyn men det går bra att laga sås med annan matsvamp ex. kantareller eller trattkantarell; vanlig gräddsås eller annan valfri sås av buljongen med lite grädde.
Du kan välja andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrabbi, vitkål efter tycke.

4 portioner älgstek i lergryta

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 älgstek ca 800 gram
  • Marinad: 2 lagerblad
  • 5 enbär
  • 8 korn svartpeppar eller 2 krm malen
  • 3 kvistar timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 3 msk vinäger
  • I lergrytan: 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 morötter
  • 1,5 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • Svampsås: 10 skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 3 dl av skyn från lergrytan (eller all sky)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 tsk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ljus eller mörk maizenaredning
  • 2 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg älgsteken i en bunke. Krossa lagerblad, enbär och svartpeppar i en mortel. Tillsätt till steken tillsammans med timjan och vinäger. Gnid in älgsteken runt om. Nu kan du marinera steken övertäckt så länge du önskar - över natten i kylen eller bara någon halvtimme medan lergrytan ligger i blöt.
  2. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme.
  3. Lägg steken i lergrytan.
  4. Sätt in i kall ugn.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Laga steken i 30 minuter medan du fixar rotfrukterna.
  7. Skala ev. potatis. Har de fint skal kan du behålla det på. Dela potatisen i halvor. Lägg i en bunke.
  8. Skala och dela morötter i grova bitar, ca 4 cm långa. Lägg med potatisen.
  9. Skala och klyfta löken i stora klyftor. Lägg med potatisen.
  10. Skala och dela palsternackor i grova bitar. Lägg med potatisen.
  11. Ta ut lergrytan och tillsätt rotfrukterna runt om. Sätt i en stektermometer i mitten på köttet.
  12. Sätt in igen i ugnen och laga i ca 1 timme tills köttet har nått 75 grader.
  13. Rensa och skär svamp i små tärningar.
  14. Ta ut och lyft upp köttet att vila några minuter inslaget i folie. Häll av skyn i en bunke.
  15. Känn på potatisen så att den är mjuk och färdig - laga annars några minuter till.
  16. Svampsås: Fräs svamp i en torr panna några minuter.
  17. Tillsätt smör och fräs någon minut till.
  18. Häll i skyn från lergrytan samt grädden och koka ihop någon minut.
  19. Smaka av såsen med salt, svartpeppar, soja samt red till önskad tjocklek med maizenaredning.
  20. Skär upp älgsteken i så tunna skivor du kan. Försök skära tvärs mot köttfibrerna.
  21. Lägg upp älgsteken på rotfrukterna i lergrytan och garnera ev. med hackad persilja. Servera med såsen bredvid samt gärna saltgurka och någon gelé som svartvinbärsgelé. Vidare är en grönsallad med tomater till gott också.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer