Älgstek i lergryta

Älgstek i lergryta - allt i ett med sås på skyn. Här med potatis, lök, palsternacka och morot. Enkelt och gott att laga. Här har jag valt att laga en svampsås med skyn men det går bra att laga sås med annan matsvamp ex. kantareller eller trattkantarell; vanlig gräddsås eller annan valfri sås av buljongen med lite grädde.
Du kan välja andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrabbi, vitkål efter tycke.

4 portioner älgstek i lergryta

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 älgstek ca 800 gram
  • Marinad: 2 lagerblad
  • 5 enbär
  • 8 korn svartpeppar eller 2 krm malen
  • 3 kvistar timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 3 msk vinäger
  • I lergrytan: 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 morötter
  • 1,5 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • Svampsås: 10 skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 3 dl av skyn från lergrytan (eller all sky)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 tsk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ljus eller mörk maizenaredning
  • 2 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg älgsteken i en bunke. Krossa lagerblad, enbär och svartpeppar i en mortel. Tillsätt till steken tillsammans med timjan och vinäger. Gnid in älgsteken runt om. Nu kan du marinera steken övertäckt så länge du önskar - över natten i kylen eller bara någon halvtimme medan lergrytan ligger i blöt.
  2. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme.
  3. Lägg steken i lergrytan.
  4. Sätt in i kall ugn.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Laga steken i 30 minuter medan du fixar rotfrukterna.
  7. Skala ev. potatis. Har de fint skal kan du behålla det på. Dela potatisen i halvor. Lägg i en bunke.
  8. Skala och dela morötter i grova bitar, ca 4 cm långa. Lägg med potatisen.
  9. Skala och klyfta löken i stora klyftor. Lägg med potatisen.
  10. Skala och dela palsternackor i grova bitar. Lägg med potatisen.
  11. Ta ut lergrytan och tillsätt rotfrukterna runt om. Sätt i en stektermometer i mitten på köttet.
  12. Sätt in igen i ugnen och laga i ca 1 timme tills köttet har nått 75 grader.
  13. Rensa och skär svamp i små tärningar.
  14. Ta ut och lyft upp köttet att vila några minuter inslaget i folie. Häll av skyn i en bunke.
  15. Känn på potatisen så att den är mjuk och färdig - laga annars några minuter till.
  16. Svampsås: Fräs svamp i en torr panna några minuter.
  17. Tillsätt smör och fräs någon minut till.
  18. Häll i skyn från lergrytan samt grädden och koka ihop någon minut.
  19. Smaka av såsen med salt, svartpeppar, soja samt red till önskad tjocklek med maizenaredning.
  20. Skär upp älgsteken i så tunna skivor du kan. Försök skära tvärs mot köttfibrerna.
  21. Lägg upp älgsteken på rotfrukterna i lergrytan och garnera ev. med hackad persilja. Servera med såsen bredvid samt gärna saltgurka och någon gelé som svartvinbärsgelé. Vidare är en grönsallad med tomater till gott också.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer