Älgstek i lergryta

Introduktion och förberedelse

Älgstek i lergryta - allt i ett med svamp- eller kantarellsås på skyn. Här tillagad med potatis, lök, palsternacka och morot.

Enkelt och gott att laga till söndagsmiddag eller festlig stek när som.

Här med förslag på fler tillbehör.

Serveringsförslag

Varianter

I grytan kan ha i andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrabbi, vitkål, grönkål, savoykål, spetskål efter tycke.

Stekgrad

Älgsteken lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr - men såklart går att äta ändå. Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.

Att dricka till

Ett rött vin som spansk Rioja eller liknade lagrat rött av druvan Tempranillo är mitt förslag.

Älgsteken i skivor med tillbehör på tallrik
Älgsteken serverade jag i skivor med rotfrukterna från grytan, kantarellsås, vinbärsgelé, grönsallad och saltgurka.

4 portioner älgstek i lergryta

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 2 tim 45 min
  • Klart på: 3 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 älgstek ca 800 gram
  • MARINAD: 2 lagerblad
  • 5 enbär
  • 8 korn svartpeppar eller 2 krm malen
  • 3 kvistar timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 3 msk vinäger
  • I LERGRYTAN: 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 morötter
  • 1,5 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • SÅS: 10 skogschampinjoner eller 300 gram färska kantareller eller 2 dl frästa kantareller eller annan matsvamp
  • 2 msk smör
  • 3 dl av skyn från lergrytan (eller all sky)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 tsk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ljus eller mörk maizenaredning
  • 2 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg älgsteken i en bunke. Krossa lagerblad, enbär och svartpeppar i en mortel. Tillsätt till steken tillsammans med timjan och vinäger. Gnid in älgsteken runt om. Nu kan du marinera steken övertäckt så länge du önskar - över natten i kylen eller bara någon halvtimme medan lergrytan ligger i blöt.
  2. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme.
  3. Lägg steken i lergrytan.
  4. Sätt in i kall ugn.
  5. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  6. Låt steken gå i ugnen i 30 minuter medan du fixar rotfrukterna.
  7. Skala ev. potatis. Har de fint skal kan du behålla det på. Dela potatisen i halvor. Lägg i en bunke.
  8. Skala och dela morötter i grova bitar, ca 4 cm långa. Lägg med potatisen.
  9. Skala och klyfta löken i stora klyftor. Lägg med potatisen.
  10. Skala och dela palsternackor i grova bitar. Lägg med potatisen.
  11. Ta ut lergrytan och tillsätt rotfrukterna runt om. Sätt i en stektermometer i mitten på köttet.
  12. Sätt in igen i ugnen och laga i ca 2 timmar ytterligare tills köttet har nått 75 grader.
  13. Ta ut och lyft upp köttet att vila några minuter inslaget i folie. Häll av skyn i en bunke.
  14. Känn på potatisen så att den är mjuk och färdig - laga annars några minuter till.
  15. SÅS: Gör svampsåsen medan steken är i ugnen. Rensa svampen. Skär i bitar. Fräs svamp i en torr panna några minuter.
  16. Tillsätt smör och fräs någon minut till.
  17. Häll i skyn från lergrytan samt grädden och koka ihop någon minut.
  18. Smaka av såsen med salt, svartpeppar, soja samt red till önskad tjocklek med maizenaredning. Håll varm.
  19. Skär upp älgsteken i så tunna skivor du kan. Försök skära tvärs mot köttfibrerna.
  20. Lägg upp älgsteken på rotfrukterna i lergrytan eller servera med rotfrukterna på fat eller tallrik. Garnera gärna med hackad persilja. Servera med såsen bredvid samt gärna saltgurka och någon gelé som svartvinbärsgelé. Vidare är en grönsallad med tomater till gott också.
E-mail
Medel: 3.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-12