Viltskavsgryta eller renskavsgryta

Introduktion och förberedelse

Viltskavsgryta eller renskavgryta. Denna gryta blir lika god med viltskav eller renskav. Servera hemlagad med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör.

Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till. Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.

Om du vill kan du ha i torkad trattkantarell eller färska kantareller i grytan. Man kan också smaksätta med messmör.

4 portioner viltskavsgryta renskavsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram viltskav eller renskav
  • 2 gula lök
  • 1 finhackad vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 1 msk soja
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i stekpanna eller stekgryta tillsammans med vitlöken i en klick smör tills löken är mjuk.
  3. Lägg åt sidan på en tallrik.
  4. Fräs viltskaven eller renskaven i lite smör så att den blir lätt brynt.
  5. Tillsätt vetemjöl och rör om.
  6. Tillsätt lök, kryddor samt 1 dl vatten och sedan grädde och vinbärsgele samt soja.
  7. Låt koka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera viltskavsgrytan eller renskavsgrytan till pressad potatis. Saltgurka och rårörda lingon är gott till också.
E-mail
Medel: 3.4 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.