Viltskavsgryta eller renskavsgryta

Viltskavsgryta eller renskavgryta. Denna gryta blir lika god med viltskav eller renskav. Servera hemlagad med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör.

Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till. Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.

Om du vill kan du ha i torkad trattkantarell eller färska kantareller i grytan. Man kan också smaksätta med messmör.

4 portioner viltskavsgryta renskavsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram viltskav eller renskav
  • 2 gula lök
  • 1 finhackad vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 1 msk soja
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i stekpanna eller stekgryta tillsammans med vitlöken i en klick smör tills löken är mjuk.
  3. Lägg åt sidan på en tallrik.
  4. Fräs viltskaven eller renskaven i lite smör så att den blir lätt brynt.
  5. Tillsätt vetemjöl och rör om.
  6. Tillsätt lök, kryddor samt 1 dl vatten och sedan grädde och vinbärsgele samt soja.
  7. Låt koka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera viltskavsgrytan eller renskavsgrytan till pressad potatis. Saltgurka och rårörda lingon är gott till också.
E-mail
Medel: 3.4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer