Viltskavsgryta eller renskavsgryta

Viltskavsgryta eller renskavgryta. Denna gryta blir lika god med viltskav eller renskav. Servera hemlagad med pressad potatis eller kokt potatis.

Saltgurka och rårörda lingon är gott till. Om du vill kan du ha i torkad trattkantarell eller färska kantareller i grytan. Man kan också smaksätta med messmör.

4 portioner viltskavsgryta renskavsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram viltskav eller renskav
  • 2 gula lök
  • 1 finhackad vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 1 msk soja
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i stekpanna eller stekgryta tillsammans med vitlöken i en klick smör tills löken är mjuk.
  3. Lägg åt sidan på en tallrik.
  4. Fräs viltskaven eller renskaven i lite smör så att den blir lätt brynt.
  5. Tillsätt vetemjöl och rör om.
  6. Tillsätt lök, kryddor samt 1 dl vatten och sedan grädde och vinbärsgele samt soja.
  7. Låt koka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera viltskavsgrytan eller renskavsgrytan till pressad potatis. Saltgurka och rårörda lingon är gott till också.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer