Viltskavsgryta eller renskavsgryta

Introduktion och förberedelse

Viltskavsgryta eller renskavgryta. Denna gryta blir god med viltskav eller renskav.

Grytan kan garneras med färska eller frysta lingon samt hackad persilja.

Om du vill kan du ha i torkad trattkantarell eller färska kantareller i grytan.

Man kan också smaksätta gryta med messmör.

Serveringsförslag

Att dricka till

En kall lageröl eller alkoholfri öl passar till.

Som vin kan du ta ett fruktigt rött lättare vin som Pinot Noir eller en Sangiovese från Chianti eller Toscana.

Viltgryta eller renskavsgryta uppdukad med tillbehör.
Till min vilt- och renskavsgryta gillar jag potatismos, rårörda lingon, gelé som slånbärsgelé samt en frisk sallad till - ovan en grönkålssallad.

5 portioner viltskavsgryta eller renskavsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram viltskav eller renskav
  • 1 gul lök
  • 150 gram blandsvamp fryst eller förvällda; eller 10 färska champinjoner
  • 3 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 stycken krossade enbär
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 2-3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong, gärna kravmärkt eko
  • 1/2-1 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 dl grädde
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • 1/2 dl färska eller tinade frysta lingon till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i 5 minuter på medelvärme en stekpanna med 1/2 msk olivolja och 1/2 msk smör. Salta med 1/2 krm salt. Lägg över i en panna med höga kanter eller stekgryta.
  3. Fräs svampen med 1/2 msk olivolja och 1/2 msk smör i fem minuter på medelvärme. Krydda med 1/2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar. Lägg över med löken.
  4. Fräs viltskaven eller renskaven ett paket i taget i 1 msk smör så att den blir lätt brynt. Krydda med 1/2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar. Lägg över med lök och svamp.
  5. Tillsätt senap och krossade enbär.
  6. Späd med vatten så att det nästan täcker köttet.
  7. Tillsätt 1 tärning grönsaksbuljong. Rör ut dem och
  8. Låt skaven puttra under lock på låg värme i ca 15 minuter. Förslagsvis tills tillbehör som potatis eller liknande är klar.
  9. Strö över och red med ljus maizenaredning till önskad tjocklek.
  10. Tillsätt grädde, gelé och soja. Koka ihop. Smaka av med senap, gelé, salt och peppar.
  11. Garnera eventuellt med hackad persilja och färska eller tinade frysta lingon. Gott till är även rårörda lingon samt en sallad.
  12. Servera viltskavsgrytan eller renskavsgrytan till pressad potatis, kokt potatis eller potatismos.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 360 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25

Liknande recept: