Vegetarisk curry med quorn

Introduktion och förberedelse

Quorn curry - vegetarisk curry med quorn. En god currygryta med quorn svampprotein.

En försvenskad Indisk vegetarisk currygryta.

Välj krav-odlade grönsaker som är nyttigare, godare och såklart bättre för miljön.

Vegetarisk curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.

Ghee är indiskt klarerat smör. Man kan ta vanligt smör eller köpa smörolja (klarerat smör).

Serveringsförslag

Med ris som basmatiris, råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.

Gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma.

Naanbröd är såklart gott till.

Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till vegegrytan.

Heta tillbehör

Rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås kan du ha till om du gillar het mat.

Varianter

Nedan har jag valt några goda grönsaker som passar i men det kan du ta vad du gillar själv. Det mesta blir gott. Bönor och linser funkar också i. Koka gärna ett paket kikärter och ta en del till detta recept.

Garnering

Jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa med.

Såser

En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Raita, korianderchutney och/eller indisk tomatsås.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till. Eller en ljus lageröl.

6 portioner quorn curry

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 300 gram quorn
  • 1 zucchini
  • 1 äggplanta
  • 3 fina potatisar
  • 4 dl kokta kikärter
  • 2 morötter
  • 2 msk rapsolja eller ghee
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk malen ingefära eller någon msk finriven färsk ingefära
  • 1,5 msk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 2 bitar kanelstång
  • 2 msk vanlig curry
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 400 ml kokosmjölk
  • 3 msk mango chutney
  • 2 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och tärna zucchini samt äggplanta.
  2. Skala morot och potatis samt tärna. Skölj burkkikärter.
  3. Lägg allt på en tallrik vid sidan. Mät också upp kryddorna på tallriken.
  4. Öppna kokosmjölken.
  5. Sätt på en stor stekgryta eller stekpanna på hög värme.
  6. Bryn quornbitarna i olja eller ghee några minuter i stekgrytan. Eller i en stekpanna och lägg över i en gryta.
  7. Tillsätt löken, grönsakerna och kryddorna. Rör runt och fräs någon minut till.
  8. Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölk.
  9. Låt koka på svag värme under lock i ca 30 minuter. Rör då och då.
  10. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.
  11. Innan servering smakar du på grytan och kryddar ev. med mer curry, salt, peppar, cayenne samt tillsätter någon msk mango chutney samt rör i yoghurten.
  12. Nu är quorncurryn klar att servera. Du kan också låta den svalna och ha i kylen till nästa dag.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.