Fläskfilégryta med sparris, svamp och grädde

Hemlagad fläskfilegryta med sparris, svamp, paprika och grädde. En god, enkel och snabb gryta med fläskfilé som passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar.

Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.

6 portioner fläskfilégryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 300 gram färsk svamp som champinjoner
  • 300 gram inlagd sparris
  • 1 röd paprika
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk mejram
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk dijonsenap

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skölj och strimla paprikan.
  3. Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut dem något.
  4. Bryn därefter fläskfilén i en stekgryta eller i en stekpanna och lägg över i en gryta. Peppra, salta, krydda med mejram,
  5. Strö mjölet över köttet samt rör om.
  6. Fräs lök och paprika i stekgrytan eller i en stekpanna och lägg över i till köttet.
  7. Skala och pressa ner en vitlök samt rör om.
  8. Rensa svamp och skär i skivor. Tillsätt den till köttet.
  9. Sila av sparrisen. Spara lagen till såsen.
  10. Skär sparrisen i 3 cm långa bitar. Tillsätt sparrisen till köttet och rör om.
  11. Tillsätt sparrislagen (ca 1-2 dl) samt grädden.
  12. Rör om och koka ihop fläskfilégrytan ca 10 minuter på låg värme.
  13. Smaka av fläskfilégrytan med salt och svartpeppar samt dijonsenap.
  14. Servera med ex. kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer