Fläskfilégryta med sparris, svamp och grädde

Hemlagad fläskfilegryta med sparris, svamp, paprika och grädde. En god, enkel och snabb gryta med fläskfilé som passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar.

Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.

6 portioner fläskfilégryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 300 gram färsk svamp som champinjoner
  • 300 gram inlagd sparris
  • 1 röd paprika
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk mejram
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk dijonsenap

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skölj och strimla paprikan.
  3. Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut dem något.
  4. Bryn därefter fläskfilén i en stekgryta eller i en stekpanna och lägg över i en gryta. Peppra, salta, krydda med mejram,
  5. Strö mjölet över köttet samt rör om.
  6. Fräs lök och paprika i stekgrytan eller i en stekpanna och lägg över i till köttet.
  7. Skala och pressa ner en vitlök samt rör om.
  8. Rensa svamp och skär i skivor. Tillsätt den till köttet.
  9. Sila av sparrisen. Spara lagen till såsen.
  10. Skär sparrisen i 3 cm långa bitar. Tillsätt sparrisen till köttet och rör om.
  11. Tillsätt sparrislagen (ca 1-2 dl) samt grädden.
  12. Rör om och koka ihop fläskfilégrytan ca 10 minuter på låg värme.
  13. Smaka av fläskfilégrytan med salt och svartpeppar samt dijonsenap.
  14. Servera med ex. kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer