Rödvinsgryta med sojafärs
Introduktion och förberedelse
En vegetarisk mustig rödvinsgryta eller grönsaksgryta med sojafärs med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.
Istället för torkad sojafärs kan du färsk eller fryst sojafärs, quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon.
God med palsternack- och potatismos samt snabbinlagd gurka.
Tillagning
- Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca 2x2 cm. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
- Värm en stor stekpanna.
- Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till en stor gryta efter hand.
- Pudra över mjöl, salt, grönsaksbuljong, socker och peppar samt rör runt.
- Tillsätt tomatpuré och fräs runt.
- Rör i vatten, vin och kryddor.
- Koka grönsaksgrytan i ca 30 minuter på medelvärme gärna med lock. Laga under tiden tillbehör.
- Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
- Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
- Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
- Häll av vattnet. Blanda i smör eller olivolja, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
- Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
- Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
- Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
- Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.