Rödvinsgryta med sojafärs
En vegetarisk mustig rödvinsgryta eller grönsaksgryta med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.
Tillagning
- Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca 2x2 cm. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
- Värm en stor stekpanna.
- Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till en stor gryta efter hand.
- Pudra över mjöl samt tillsätt salt, grönsaksbuljong, socker och peppar samt rör runt.
- Tillsätt tomatpuré samt sojafärs och fräs runt några minuter.
- Rör i vatten, vin och kryddor.
- Koka grytan i ca 30 minuter på medelvärme gärna med lock. Laga under tiden tillbehör.
- Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
- Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
- Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
- Häll av vattnet. Blanda i smör eller olivolja, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
- Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
- Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
- Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
- Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.
Varianter
Istället för torkad sojafärs kan du färsk eller fryst sojafärs, formbar sojafärs, quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon eller blanda svamp - det finns fryst svampblandning som passar bra.
Serveringsförslag
- Här hade jag till palsternack- och potatismos samt snabbinlagd gurka.
- Vanligt potatismos, vegant mos, blomkålsmos, råristaboulleh eller bulgursallad passar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal