Rödvinsgryta med sojafärs

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk mustig rödvinsgryta eller grönsaksgryta med sojafärs med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.

Istället för torkad sojafärs kan du färsk eller fryst sojafärs, quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon.

God med palsternack- och potatismos samt snabbinlagd gurka.

4 portioner rödvinsgryta med sojafärs

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram torkad sojafärs
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 8 schalottenlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl vatten
  • 7 dl rödvin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • Potatis- och palsternacksmos: 500 gram potatis
  • 500 gram palsternackor
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 dl mjölk eller sojamjölk
  • 0,5 dl grädde eller sojagrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Snabbinlagd gurka: 1 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika 12 %
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk riven pepparrot (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca 2x2 cm. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
  2. Värm en stor stekpanna.
  3. Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till en stor gryta efter hand.
  4. Pudra över mjöl, salt, grönsaksbuljong, socker och peppar samt rör runt.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs runt.
  6. Rör i vatten, vin och kryddor.
  7. Koka grönsaksgrytan i ca 30 minuter på medelvärme gärna med lock. Laga under tiden tillbehör.
  8. Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
  9. Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
  10. Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
  11. Häll av vattnet. Blanda i smör eller olivolja, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  12. Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
  13. Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
  14. Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
  15. Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.