Rödvinsgryta med sojafärs

En vegetarisk mustig grönsaksgryta med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.
Istället för torkad sojafärs kan du färsk eller fryst sojafärs, quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon.
God med palsternack- och potatismos samt snabbinlagd gurka.

4 portioner rödvinsgryta med sojafärs

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram torkad sojafärs
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 8 schalottenlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl vatten
  • 7 dl rödvin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • Potatis- och palsternacksmos: 500 gram potatis
  • 500 gram palsternackor
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 dl mjölk eller sojamjölk
  • 0,5 dl grädde eller sojagrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Snabbinlagd gurka: 1 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika 12 %
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk riven pepparrot (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca 2x2 cm. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
  2. Värm en stor stekpanna.
  3. Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till en stor gryta efter hand.
  4. Pudra över mjöl, salt, grönsaksbuljong, socker och peppar samt rör runt.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs runt.
  6. Rör i vatten, vin och kryddor.
  7. Koka grönsaksgrytan i ca 30 minuter på medelvärme gärna med lock. Laga under tiden tillbehör.
  8. Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
  9. Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
  10. Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
  11. Häll av vattnet. Blanda i smör eller olivolja, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  12. Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
  13. Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
  14. Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
  15. Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer