Köttgryta med rödvin Boef bourguignon

Burgundisk köttgryta, Boeuf bourguignon, är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampskörden kommer här till sin rätt.
Kantareller och trattkantareller passar också bra. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliateller osv. Halverade körsbärstomater, olivolja, vinäger samt lite spenatblad är god sallad till.
Till köttgryta med rödvin Boef bourguignon passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.

4 portioner Köttgryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 5 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram grytbitar, grytkött som högrev, nötbog eller ytterlår
  • 5 dl champinjoner eller valfri matsvam
  • 4 schalottenlökar
  • 100 gram rökt fläsk
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter valfritt
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl grovhackade färska örter som persilja, timjan och gräslök

Tillagning

  1. Tärna fläsk.
  2. Skala och halvera lök.
  3. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar.
  4. Skala och skär palsternacka samt ev. morot i tärningar.
  5. Fräs fläsk i en panna utan fett och tillsätt lök och svamp.
  6. Lägg över i en stor gryta med palsternackan.
  7. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan. Salta och peppra köttet när du steker det.
  8. Tillsätt vin och vatten till grytan.
  9. Koka i 2 timmar med lock på låg värme eller tills köttet är mört. Högrev, nötbog, ytterlår och segare grytbitar kan behöva koka över två timmar. Mörare grytbitar kan koka mört på en timme. Smaka på en bit kött så du är säker.
  10. Överkurs är att efter köttet kokat mört ta upp kött, svamp och övriga fasta ingredienser med en hålslev och sedan på högre värme koka ner grytan 0,5-1 timme så såsen får mer smak. Vid servering så lägger du in köttet med mera igen såklart.
  11. Red grytan. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om.
  12. Låt grytan puttra i 5 minuter till. Smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  13. Servera med pressad potatis eller annat valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer