Köttgryta med rödvin Boef bourguignon

Burgundisk köttgryta, Boeuf bourguignon, är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampskörden kommer här till sin rätt.
Kantareller och trattkantareller passar också bra. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliateller osv. Halverade körsbärstomater, olivolja, vinäger samt lite spenatblad är god sallad till.
Till köttgryta med rödvin Boef bourguignon passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.

4 portioner Köttgryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 5 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram grytbitar, grytkött som högrev, nötbog eller ytterlår
  • 5 dl champinjoner eller valfri matsvam
  • 4 schalottenlökar
  • 100 gram rökt fläsk
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter valfritt
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl grovhackade färska örter som persilja, timjan och gräslök

Tillagning

  1. Tärna fläsk.
  2. Skala och halvera lök.
  3. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar.
  4. Skala och skär palsternacka samt ev. morot i tärningar.
  5. Fräs fläsk i en panna utan fett och tillsätt lök och svamp.
  6. Lägg över i en stor gryta med palsternackan.
  7. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan. Salta och peppra köttet när du steker det.
  8. Tillsätt vin och vatten till grytan.
  9. Koka i 2 timmar med lock på låg värme eller tills köttet är mört. Högrev, nötbog, ytterlår och segare grytbitar kan behöva koka över två timmar. Mörare grytbitar kan koka mört på en timme. Smaka på en bit kött så du är säker.
  10. Överkurs är att efter köttet kokat mört ta upp kött, svamp och övriga fasta ingredienser med en hålslev och sedan på högre värme koka ner grytan 0,5-1 timme så såsen får mer smak. Vid servering så lägger du in köttet med mera igen såklart.
  11. Red grytan. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om.
  12. Låt grytan puttra i 5 minuter till. Smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  13. Servera med pressad potatis eller annat valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer