Tagine gryta med lamm

Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran.

8 portioner tagine gryta med lamm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek i bitar
  • 300 gram torkade plommon
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 bitar kanel
  • 1 msk torkad mynta
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 gram saffran
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl torkade kikärter
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 zucchini
  • 2 dl mandlar
  • Tillbehör: couscous, harissa, matyoghurt (yoghurtsås) se serveringstips nedan.

Tillagning

  1. Koka upp en liter vatten och lägg i plommon och låt stå.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Fräs löken i olja i en stor kastrull och tillsätt under tiden kött lite i taget.
  4. Tillsätt övriga kryddor, kikärter, tomater, socker och salt.
  5. Häll av plommonen och tillsätt dem.
  6. Tillsätt 0,5 liter vatten.
  7. Koka på medelvärme i två timmar.
  8. Tillsätt morötter och zucchini i bitar ca 40 minuter innan koktidens slut.
  9. Förbered under tiden tillbehör. Koka mandlarna i lite vatten. Skölj i kallt vatten och skala dem.
  10. Rosta mandlar i en panna och servera till grytan med russin i en skål bredvid. Duka vidare upp couscous, harissa och yoghurtsås.
  11. Couscous blir extra god om du blandar i någon halv tsk gurkmeja, strimlade aprikoser, något krm mynta, lite russin samt skalade pistagenötter. Den starka harissan blandar du ut med hälften olivolja till en röra i en liten skål. Yoghurtsås kan du göra av matyoghurt som du blandar med lite olivolja, några krm mynta samt citronsaft. Finhackad gurka samt tomat kan man också ha i yoghurtsåsen.
Goda tillbehör till grytan är couscous med russin, strimlade aprikoser och pistagenötter; en frisk och krämig matyoghurtsås och het harissa-chili blandad med lite olja.
Goda tillbehör till grytan är couscous med russin, strimlade aprikoser och pistagenötter; en frisk och krämig matyoghurtsås och het harissa-chili blandad med lite olja.
Grytan kokas i en Tagine - en speciell keramikgryta med lock där ångan återförs ner i grytan.
Grytan kokas i en Tagine - en speciell keramikgryta med lock där ångan återförs ner i grytan.

Serveringsförslag

Rester

Överbliven gryta kan frysas.

Val av gryta

Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.

E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 577 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-15