Tagine gryta med lamm

Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran.

En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.

Yoghurtsås med mynta samt inlagda citroner passar också till.

Överbliven gryta kan frysas.

Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.

8 portioner tagine gryta med lamm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek i bitar
  • 300 gram torkade plommon
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 bitar kanel
  • 1 msk torkad mynta
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 gram saffran
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl torkade kikärter
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 zucchini
  • 2 dl mandlar
  • Tillbehör: couscous, harissa, matyoghurt (yoghurtsås) se serveringstips nedan.

Tillagning

  1. Koka upp en liter vatten och lägg i plommon och låt stå.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Fräs löken i olja i en stor kastrull och tillsätt under tiden kött lite i taget.
  4. Tillsätt övriga kryddor, kikärter, tomater, socker och salt.
  5. Häll av plommonen och tillsätt dem.
  6. Tillsätt 0,5 liter vatten.
  7. Koka på medelvärme i två timmar.
  8. Tillsätt morötter och zucchini i bitar ca 40 minuter innan koktidens slut.
  9. Förbered under tiden tillbehör. Koka mandlarna i lite vatten. Skölj i kallt vatten och skala dem.
  10. Rosta mandlar i en panna och servera till grytan med russin i en skål bredvid. Duka vidare upp couscous, harissa och yoghurtsås.
  11. Couscous blir extra god om du blandar i någon halv tsk gurkmeja, strimlade aprikoser, något krm mynta, lite russin samt skalade pistagenötter. Den starka harissan blandar du ut med hälften olivolja till en röra i en liten skål. Yoghurtsås kan du göra av matyoghurt som du blandar med lite olivolja, några krm mynta samt citronsaft. Finhackad gurka samt tomat kan man också ha i yoghurtsåsen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer