Tagine gryta med lamm

Introduktion och förberedelse

Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran.

En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.

Yoghurtsås med mynta samt inlagda citroner passar också till.

Överbliven gryta kan frysas.

Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.

8 portioner tagine gryta med lamm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek i bitar
  • 300 gram torkade plommon
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 bitar kanel
  • 1 msk torkad mynta
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 gram saffran
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl torkade kikärter
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 zucchini
  • 2 dl mandlar
  • Tillbehör: couscous, harissa, matyoghurt (yoghurtsås) se serveringstips nedan.

Tillagning

  1. Koka upp en liter vatten och lägg i plommon och låt stå.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Fräs löken i olja i en stor kastrull och tillsätt under tiden kött lite i taget.
  4. Tillsätt övriga kryddor, kikärter, tomater, socker och salt.
  5. Häll av plommonen och tillsätt dem.
  6. Tillsätt 0,5 liter vatten.
  7. Koka på medelvärme i två timmar.
  8. Tillsätt morötter och zucchini i bitar ca 40 minuter innan koktidens slut.
  9. Förbered under tiden tillbehör. Koka mandlarna i lite vatten. Skölj i kallt vatten och skala dem.
  10. Rosta mandlar i en panna och servera till grytan med russin i en skål bredvid. Duka vidare upp couscous, harissa och yoghurtsås.
  11. Couscous blir extra god om du blandar i någon halv tsk gurkmeja, strimlade aprikoser, något krm mynta, lite russin samt skalade pistagenötter. Den starka harissan blandar du ut med hälften olivolja till en röra i en liten skål. Yoghurtsås kan du göra av matyoghurt som du blandar med lite olivolja, några krm mynta samt citronsaft. Finhackad gurka samt tomat kan man också ha i yoghurtsåsen.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.