Tagine gryta med lamm

Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.

8 portioner tagine gryta med lamm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek i bitar
  • 300 gram torkade plommon
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 bitar kanel
  • 1 msk torkad mynta
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 gram saffran
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl torkade kikärter
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 zucchini
  • 2 dl mandlar
  • Tillbehör: couscous, harissa, matyoghurt (yoghurtsås) se serveringstips nedan.

Tillagning

  1. Koka upp en liter vatten och lägg i plommon och låt stå.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Fräs löken i olja i en stor kastrull och tillsätt under tiden kött lite i taget.
  4. Tillsätt övriga kryddor, kikärter, tomater, socker och salt.
  5. Häll av plommonen och tillsätt dem.
  6. Tillsätt 0,5 liter vatten.
  7. Koka på medelvärme i två timmar.
  8. Tillsätt morötter och zucchini i bitar ca 40 minuter innan koktidens slut.
  9. Förbered under tiden tillbehör. Koka mandlarna i lite vatten. Skölj i kallt vatten och skala dem.
  10. Rosta mandlar i en panna och servera till grytan med russin i en skål bredvid. Duka vidare upp couscous, harissa och yoghurtsås.
  11. Couscous blir extra god om du blandar i någon halv tsk gurkmeja, strimlade aprikoser, något krm mynta, lite russin samt skalade pistagenötter. Den starka harissan blandar du ut med hälften olivolja till en röra i en liten skål. Yoghurtsås kan du göra av matyoghurt som du blandar med lite olivolja, några krm mynta samt citronsaft. Finhackad gurka samt tomat kan man också ha i yoghurtsåsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer