Tagine gryta med lamm
Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran.
Tillagning
- Koka upp en liter vatten och lägg i plommon och låt stå.
- Hacka lök och vitlök.
- Fräs löken i olja i en stor kastrull och tillsätt under tiden kött lite i taget.
- Tillsätt övriga kryddor, kikärter, tomater, socker och salt.
- Häll av plommonen och tillsätt dem.
- Tillsätt 0,5 liter vatten.
- Koka på medelvärme i två timmar.
- Tillsätt morötter och zucchini i bitar ca 40 minuter innan koktidens slut.
- Förbered under tiden tillbehör. Koka mandlarna i lite vatten. Skölj i kallt vatten och skala dem.
- Rosta mandlar i en panna och servera till grytan med russin i en skål bredvid. Duka vidare upp couscous, harissa och yoghurtsås.
- Couscous blir extra god om du blandar i någon halv tsk gurkmeja, strimlade aprikoser, något krm mynta, lite russin samt skalade pistagenötter. Den starka harissan blandar du ut med hälften olivolja till en röra i en liten skål. Yoghurtsås kan du göra av matyoghurt som du blandar med lite olivolja, några krm mynta samt citronsaft. Finhackad gurka samt tomat kan man också ha i yoghurtsåsen.
Serveringsförslag
- En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
- Yoghurtsås med mynta samt inlagda citroner passar också till.
Rester
Överbliven gryta kan frysas.
Val av gryta
Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 577 kcal