Currygryta med kyckling

Currygryta med kyckling, curry, garam masala, äpple, vitlök, lök, sambal oelek, grädde och matyoghurt. Du kan laga med kycklingfilé eller kycklingdelar med ben.

Servera grytan med basmatiris eller råris. Gott till är också att toppa med russin, nötter som rostad cashewnötter, hackad färsk koriander, någon klick matyoghurt eller créme fraiche samt någon kokt grönsak som broccoli, gröna ärtor, gröna sojabönor eller haricots verts.

Du kan också ha i en röd paprika, en gul lök, en halv purjolök och en morot i slantar. Vidare är wokgrönsaker enkelt att koka med. Bambuskott och minimajs är också gott i.

Du kan ta 500 gram frysta eller färska kycklingfiléer - gärna svensk majskyckling - istället för kyckling med ben. Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 1-2 msk ljus maizenaredning.

Att dricka till

Ljus lageröl, Lassi yoghurtdryck, mangojuice eller cashewsmoothie är gott att dricka till kycklingcurry.

Överkurs

4 portioner currygryta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé; 1 kg hel kyckling eller kycklingklubbor
  • 1 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör
  • 3 tsk curry
  • 2 msk garam masala
  • 1,5 dl vitt vin eller vatten och någon msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk mango chutney

Tillagning

  1. MED HEL KYCKLING ELLER KYCKLINGDELAR MED BEN: Stycka hel kyckling i mindre delar. Kycklingbröst delar du med ben tre delar; kycklingklubbor i två delar; skär loss vingar. Släng skrovet eller spara (frys in) att koka kycklingbuljong på en annan dag.
  2. MED KYCKLINGFILÉ: Skär kyckling i kuber på ca 3x3 cm storlek.
  3. Skala och hacka lök, vitlök och äpple.
  4. Fräs lök, äpple och vitlök i en stekpanna i olja och lägg sedan över i en gryta.
  5. Tillsätt curry och salt.
  6. Häll på vitt vin, vatten och smula ner en buljongtärning.
  7. Koka upp och rör om. Låt koka medan du bryner kycklingen.
  8. Bryn kycklingen hälften i taget så den får färg i en stekpanna med lite smör och olja. Salta och peppra den under tiden. Lägg över i grytan.
  9. Lagar du med kycklingfilé så räcker det att koka några minuter tills kycklingen är genomkokt ca 5-10 minuter. Med kycklingdelar med ben tar det längre tid och då får de puttra på svag värme i ca 30 minuter. Eller upp till en timme.
  10. Tillsätt sambal oelek, matyoghurt, mango chutney och grädde. Koka upp.
  11. Smaka av grytan med curry, sambal oelek, mango chutney, vinäger och salt.
  12. Servera med basmatiris eller råris samt mango chutney. Gott till är också russin, nötter, hackad färsk koriander, matyoghurt samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
E-mail
Medel: 2.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.