Currygryta med kyckling

En god enkel currygryta med kycklingfiléer, curry och matyoghurt.
Du kan ta 600 gram frysta eller färska kycklingfiléer istället för kyckling med ben.
Servera curygrytan med basmatiris eller råris. Samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
Du kan också ha i en röd paprika, en gul lök, en halv purjolök och ev. en morot i slantar. Vidare wokgrönsaker. Bambuskott är också gott i.
Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 4-5 msk maizenaredning.

4 portioner currygryta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg hel kyckling eller kycklingklubbor
  • 1 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör
  • 3 tsk curry
  • 2 msk garam masala
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk mango chutney

Tillagning

  1. Stycka hel kyckling i mindre delar - bröst i tre delar, kycklingklubbor i två delar och skär loss vingar. Släng skrovet. Använder du kyckling utan ben så skär du det i grova bitar.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och äpple.
  3. Fräs lök, äpple och vitlök samt kycklingdelar i en stekpanna i olja och lägg sedan över i en gryta.
  4. Tillsätt curry och salt.
  5. Häll på vitt vin, vatten och smula ev. ner en buljongtärning.
  6. Koka upp och rör om.
  7. Tillsätt sambal oelek, matyoghurt samt grädde.
  8. Tillsätt mango chutney och rör om.
  9. Låt allt puttra på svag värme i 30 minuter.
  10. Smaka av med curry, sambal oelek, mango chutney, vinäger och salt.
  11. Servera med basmatiris eller råris samt mango chutney. Gott till är också russin, nötter, hackad färsk koriander, matyoghurt samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer