Currygryta med kyckling

En god enkel currygryta med kycklingfiléer, curry och matyoghurt.
Du kan ta 600 gram frysta eller färska kycklingfiléer istället för kyckling med ben.
Servera curygrytan med basmatiris eller råris. Samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
Du kan också ha i en röd paprika, en gul lök, en halv purjolök och ev. en morot i slantar. Vidare wokgrönsaker. Bambuskott är också gott i.
Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 4-5 msk maizenaredning.

4 portioner currygryta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg hel kyckling eller kycklingklubbor
  • 1 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör
  • 3 tsk curry
  • 2 msk garam masala
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk mango chutney

Tillagning

  1. Stycka hel kyckling i mindre delar - bröst i tre delar, kycklingklubbor i två delar och skär loss vingar. Släng skrovet. Använder du kyckling utan ben så skär du det i grova bitar.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och äpple.
  3. Fräs lök, äpple och vitlök samt kycklingdelar i en stekpanna i olja och lägg sedan över i en gryta.
  4. Tillsätt curry och salt.
  5. Häll på vitt vin, vatten och smula ev. ner en buljongtärning.
  6. Koka upp och rör om.
  7. Tillsätt sambal oelek, matyoghurt samt grädde.
  8. Tillsätt mango chutney och rör om.
  9. Låt allt puttra på svag värme i 30 minuter.
  10. Smaka av med curry, sambal oelek, mango chutney, vinäger och salt.
  11. Servera med basmatiris eller råris samt mango chutney. Gott till är också russin, nötter, hackad färsk koriander, matyoghurt samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer