Viltskavsgryta eller renskavsgryta
Viltskavsgryta eller renskavgryta. Denna gryta blir god med viltskav eller renskav.
Grytan kan garneras med färska eller frysta lingon samt hackad persilja.
Om du vill kan du ha i torkad trattkantarell eller färska kantareller i grytan.
Man kan också smaksätta gryta med messmör.
Tillagning
- Skala och hacka löken fint.
- Fräs löken i 5 minuter på medelvärme en stekpanna med 1/2 msk olivolja och 1/2 msk smör. Salta med 1/2 krm salt. Lägg över i en panna med höga kanter eller stekgryta.
- Fräs svampen med 1/2 msk olivolja och 1/2 msk smör i fem minuter på medelvärme. Krydda med 1/2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar. Lägg över med löken.
- Fräs viltskaven eller renskaven ett paket i taget i 1 msk smör så att den blir lätt brynt. Krydda med 1/2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar. Lägg över med lök och svamp.
- Tillsätt senap och krossade enbär.
- Späd med vatten så att det nästan täcker köttet.
- Tillsätt 1 tärning grönsaksbuljong. Rör ut dem och
- Låt skaven puttra under lock på låg värme i ca 15 minuter. Förslagsvis tills tillbehör som potatis eller liknande är klar.
- Strö över och red med ljus maizenaredning till önskad tjocklek.
- Tillsätt grädde, gelé och soja. Koka ihop. Smaka av med senap, gelé, salt och peppar.
- Garnera eventuellt med hackad persilja och färska eller tinade frysta lingon. Gott till är även rårörda lingon samt en sallad.
- Servera viltskavsgrytan eller renskavsgrytan till pressad potatis, kokt potatis eller potatismos.
Serveringsförslag
- Till grytan är det gott som på bilden med potatismos, grönkålssallad, slånbärsgelé och rårörda lingon.
- Vidare passar frysta tinade eller färska lingon och hackad persilja som garnering.
- Annat som passar är vanlig kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör.
- Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också.
Att dricka till
En kall lageröl eller alkoholfri öl passar till.
Som vin kan du ta ett fruktigt rött lättare vin som Pinot Noir eller en Sangiovese från Chianti eller Toscana.
Uppskattat näringsvärde per portion: 360 kcal