Gryta med renskav och svamp

Renskavsgryta är en riktig klassiker och blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det.
Servera renskavsgrytan med pressad potatis, kokt potatis eller potatismos. Eller råris. Saltgurka och rårörda lingon eller gelé är gott till också.
Öl passar bra till. Knäckebröd också förstås.

4 portioner gryta med renskav

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g renskav
  • 6 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 dl svamp som kantarell, ostronskivling eller champinjon
  • 4 msk mjöl
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk timjan
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som att ev. koka potatis om du vill ha det till.
  2. Bryn renskaven i två omgångar i en panna i 4 msk olja.
  3. Lägg över i en stor kastrull.
  4. Hacka lök, vitlök och skiva svamp.
  5. Stek i 2 msk olja.
  6. Pudra över mjöl och rör ut mjölet.
  7. Lägg över i kastrull och tillsätt timjan samt grädde.
  8. Rör om och tillsätt 1 dl vatten.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka renskavsgrytan på medelvärme i 10 minuter och rör om då och då sedan är den klar att servera med kokt potatis, lingon samt ev. kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor, blomkål, broccoli eller liknande.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer