Gryta med renskav och svamp

Introduktion och förberedelse för tillagning

Renskavsgryta är en riktig klassiker och blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det. Till grytan är det gott med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör.

Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till. Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.

Öl passar bra till. Knäckebröd också förstås.

4 portioner gryta med renskav

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g renskav
  • 6 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 dl svamp som kantarell, ostronskivling eller champinjon
  • 4 msk mjöl
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk timjan
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som att ev. koka potatis om du vill ha det till.
  2. Bryn renskaven i två omgångar i en panna i 4 msk olja.
  3. Lägg över i en stor kastrull.
  4. Hacka lök, vitlök och skiva svamp.
  5. Stek i 2 msk olja.
  6. Pudra över mjöl och rör ut mjölet.
  7. Lägg över i kastrull och tillsätt timjan samt grädde.
  8. Rör om och tillsätt 1 dl vatten.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka renskavsgrytan på medelvärme i 10 minuter och rör om då och då sedan är den klar att servera med kokt potatis, lingon samt ev. kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor, blomkål, broccoli eller liknande.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.