Chili con carne med biff

Chili con carne med hela bitar kött istället för köttfärs. En het gryta med biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Chili con carne betyder chilipeppar med kött. Här har jag valt biffkött som jag tärnat och kokat med tomat, vita bönor, vitlök, lök, piri piri (chili) samt paprika.
Använd mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin 1 - 1,5 timmar. Eller använd grytkött som högrev och koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen.
Hackad färsk chilifrukt som piri piri kan ersättas med torkad chili som chilipulver, cayenne eller chiliflakes.
Här har jag valt att koka egna vita bönor men man kan ta vita bönor i tomatsås eller kokta bönor på burk. Använder du vita bönor i tomatsås så kan du ta ca 2 burkar till nedan recept och ta bort en burk krossade tomater.
Chili con carne kan serveras för sig självt eller med ris, couscous eller kokt bulgur. Basmatiris eller råris är gott till. Eller bara bröd eller nachos.
Jalapeñopeppar, nachos, gräddfil eller naturell yoghurt, limeklyfta och tabascosås är andra tillbehör som passar till chili con carne. Guacamole är också gott till.

6 portioner chili con carne med biff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 600 g biff, nötkött förslagsvis grytbitar av biff, fransyska, lövbiff eller innanlår eller högrev
  • 4 msk olivolja
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 röda chili piri piri eller efter tycke
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 4 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 msk socker
  • 1 lime
  • 1 krm rosmarin
  • 2 msk mjöl
  • 3 burkar skalade hela, krossade eller passerade tomater
  • 5 dl okokta vita bönor eller vita bönor i tomatsås
  • Tillbehör: 1 dl hackad färsk koriander eller persilja
  • 3 dl matyoghurt, smetana eller gräddfil
  • 6 limeklyftor
  • 1 flaska tabasco eller chilisås efter tycke
  • 1 bröd eller någon påse nachos

Tillagning

  1. Börja koka bönorna om du har valt ett kött som är mört som biff, innanlår, fransyska eller lövbiff. Du behöver inte lägga bönorna i blöt som enligt paketet om du ej har tid - öka koktiden till 1,5-2 timmar istället. Har du valt att göra chili con carnen på segare grytkött som högrev så kan du laga med bönorna direkt i grytan.
  2. Skala och hacka lökarna. Lägg i en stor kastrull med olja i botten.
  3. Skala och pressa vitlök. Lägg i kastrullen.
  4. Hacka piri piri chilifrukterna. Skär bort bladfästet.
  5. Tillsätt chili, paprikapulver, svartpeppar, salt, vinäger, socker samt rivet skal och saft av en lime (skölj limen först).
  6. Skär nötkött i bitar ca 2x2 cm.
  7. Bryn köttbitarna i oljan med löken under omrörning i en stekpanna bredvid och lägg sedan över i kastrullen.
  8. Fräs köttet med löken någon minut under omrörning.
  9. Pudra över mjölet och rör ut.
  10. Tillsätt 4 dl vatten och koka upp. Rör om.
  11. Tillsätt tomater, rör om och koka på låg värme under lock i ca en timme. En del kött är mört direkt men det är gott att koka iaf en halvtimme upp till 1,5 timmar.
  12. Kokar du chili con carnen med segare kött som högrev får du räkna med 2-2,5 timmar innan köttet är mört. Rör då och då. Tillsätt då också de vita bönorna okokta tillsammans med tomatsåsen och låt dem koka mjuka i chili con carnen från början.
  13. Skölj och skär paprikan i bitar och tillsätt när det är någon halvtimme kvar av koktiden.
  14. Smaka: när köttet kokat mört: tillsätt de kokta bönorna (om du inte kokat med dem från början), rör och koka upp.
  15. Smaka av chili con carnen med chili som några droppar tabasco, salt, vinäger, socker och svartpeppar.
  16. Någon nypa socker och msk vinäger kan man också justera smaken med på chili con carnen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer