Chili con carne med biff

Chili con carne med hela bitar kött istället för köttfärs. En het gryta med biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat. Chili con carne betyder chilipeppar med kött. Här har jag valt biffkött som jag tärnat och kokat med tomat, vita bönor, vitlök, lök, piri piri (chili) samt paprika.

Använd mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin 1 - 1,5 timmar. Eller använd grytkött som högrev och koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen.

Hackad färsk chilifrukt som piri piri kan ersättas med torkad chili som chilipulver, cayenne eller chiliflakes.

Här har jag valt att koka egna vita bönor men man kan ta vita bönor i tomatsås eller kokta bönor på burk.

Använder du vita bönor i tomatsås så kan du ta ca 2 burkar till nedan recept och ta bort en burk krossade tomater.

Chili con carne kan serveras för sig självt eller med ris, couscous eller kokt bulgur. Basmatiris eller råris är gott till. Eller bara bröd eller nachos.

Jalapeñopeppar, nachos, gräddfil eller naturell yoghurt, limeklyfta och tabascosås är andra tillbehör som passar till chili con carne. Guacamole är också gott till.

6 portioner chili con carne med biff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 600 g biff, nötkött förslagsvis grytbitar av biff, fransyska, lövbiff eller innanlår eller högrev
  • 4 msk olivolja
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 röda chili piri piri eller efter tycke
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 4 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 msk socker
  • 1 lime
  • 1 krm rosmarin
  • 2 msk mjöl
  • 3 burkar skalade hela, krossade eller passerade tomater
  • 5 dl okokta vita bönor eller vita bönor i tomatsås
  • Tillbehör: 1 dl hackad färsk koriander eller persilja
  • 3 dl matyoghurt, smetana eller gräddfil
  • 6 limeklyftor
  • 1 flaska tabasco eller chilisås efter tycke
  • 1 bröd eller någon påse nachos

Tillagning

  1. Börja koka bönorna om du har valt ett kött som är mört som biff, innanlår, fransyska eller lövbiff. Du behöver inte lägga bönorna i blöt som enligt paketet om du ej har tid - öka koktiden till 1,5-2 timmar istället. Har du valt att göra chili con carnen på segare grytkött som högrev så kan du laga med bönorna direkt i grytan.
  2. Skala och hacka lökarna. Lägg i en stor kastrull med olja i botten.
  3. Skala och pressa vitlök. Lägg i kastrullen.
  4. Hacka piri piri chilifrukterna. Skär bort bladfästet.
  5. Tillsätt chili, paprikapulver, svartpeppar, salt, vinäger, socker samt rivet skal och saft av en lime (skölj limen först).
  6. Skär nötkött i bitar ca 2x2 cm.
  7. Bryn köttbitarna i oljan med löken under omrörning i en stekpanna bredvid och lägg sedan över i kastrullen.
  8. Fräs köttet med löken någon minut under omrörning.
  9. Pudra över mjölet och rör ut.
  10. Tillsätt 4 dl vatten och koka upp. Rör om.
  11. Tillsätt tomater, rör om och koka på låg värme under lock i ca en timme. En del kött är mört direkt men det är gott att koka iaf en halvtimme upp till 1,5 timmar.
  12. Kokar du chili con carnen med segare kött som högrev får du räkna med 2-2,5 timmar innan köttet är mört. Rör då och då. Tillsätt då också de vita bönorna okokta tillsammans med tomatsåsen och låt dem koka mjuka i chili con carnen från början.
  13. Skölj och skär paprikan i bitar och tillsätt när det är någon halvtimme kvar av koktiden.
  14. Smaka: när köttet kokat mört: tillsätt de kokta bönorna (om du inte kokat med dem från början), rör och koka upp.
  15. Smaka av chili con carnen med chili som några droppar tabasco, salt, vinäger, socker och svartpeppar.
  16. Någon nypa socker och msk vinäger kan man också justera smaken med på chili con carnen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept