Kycklinglevergryta med bacon
Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Här med förslag på varianter och tillbehör.
Tillagning
- Börja koka potatis om du vill ha det till.
- Skär levern i ca 2x2 cm bitar.
- Skala och hacka löken.
- Skölj och dela champinjonerna.
- Strimla bacon.
- Bryn leverbitarna i en msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
- Bryn lök och champinjoner i resten av smöret. Lägg över i grytan.
- Bryn bacon och lägg över i grytan.
- Strö över mjöl i grytan och rör om.
- Späd med vatten, tillsätt buljongtärning och grädde. Koka upp och låt puttra i några minuter samt håll varmt tills tillbehören är klara.
- Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
- Smaka av med salt, peppar, basilika och soja.
- Servera levergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
Serveringsförslag
- Goda tillbehör till kycklinglevern är kokt potatis, potatismos, potatisstomp eller pressad potatis, råris samt grönsallad och kokta grönsaker som broccoli.
- Lingonsylt och äppelsylt är också gott till.
Varianter
- Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad eller hackad persilja vid servering.
- Gillar du äpplen kan du tärna ett äpple och fräsa med svampen i början.
- En annan variant är att fräsa med en halv röd paprika och 10 cm purjolök.
- Andra grönsaker som passar i är tärnad morot, kålrot, rotselleri, vitkål, grönkål, salladslök med mera.
- Bacon kan uteslutas eller bytas mot tärnat rökt fläsk eller pancetta.
- Svampen kan uteslutas. Ett alternativ är att ha i valfri paprika istället.
- Grädden kan bytas eller delvis ersättas med kokbar crème fraiche.
- Andra örter som passar i tillsammans eller istället för basilika är timjan, persilja och oregano.

Du kan variera kycklinglevergrytan med andra ingredienser som fräst röd paprika och purjolök garnerad med färsk timjan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal