Kycklinglevergryta med bacon
Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Här med förslag på varianter och tillbehör.
Tillagning
- Börja koka potatis om du vill ha det till.
- Skär levern i ca 2x2 cm bitar.
- Skala och hacka löken.
- Skölj och dela champinjonerna.
- Strimla bacon.
- Bryn leverbitarna i en msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
- Bryn lök och champinjoner i resten av smöret. Lägg över i grytan.
- Bryn bacon och lägg över i grytan.
- Strö över mjöl i grytan och rör om.
- Späd med vatten, tillsätt buljongtärning och grädde. Koka upp och låt puttra i några minuter samt håll varmt tills tillbehören är klara.
- Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
- Smaka av med salt, peppar, basilika och soja.
- Servera levergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
Serveringsförslag
- Goda tillbehör till kycklinglevern är kokt potatis, potatismos, potatisstomp eller pressad potatis, råris samt grönsallad och kokta grönsaker som broccoli.
- Lingonsylt och äppelsylt är också gott till.
Varianter
- Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad eller hackad persilja vid servering.
- Gillar du äpplen kan du tärna ett äpple och fräsa med svampen i början.
- En annan variant är att fräsa med en halv röd paprika och 10 cm purjolök.
- Andra grönsaker som passar i är tärnad morot, kålrot, rotselleri, vitkål, grönkål, salladslök med mera.
- Bacon kan uteslutas eller bytas mot tärnat rökt fläsk eller pancetta.
- Svampen kan uteslutas. Ett alternativ är att ha i valfri paprika istället.
- Grädden kan bytas eller delvis ersättas med kokbar crème fraiche.
- Andra örter som passar i tillsammans eller istället för basilika är timjan, persilja och oregano.
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal