Får i kål

Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig smak av kål.

Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.

6 portioner får i kål, 8 portioner med extra grönsaker i

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lamm- eller fårkött med ben som bringa, bog, rygg eller framlägg. Eller 600 gram lammgrytbitar utan ben
  • 1,5 liter vatten, cirka
  • 6 vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 1 kg vitkål, 1 medelstort huvud
  • 8 kryddpepparkorn (valfritt)
  • 3 kryddnejlikor (valfritt)
  • EXTRA GRÖNSAKER: 1 kålrot (valfritt)
  • 3 morötter (valfritt)
  • 2 palsternackor (valfritt)
  • 1 kg potatis, fast sort (valfritt)
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 gula lökar eller 4 schalottenlökar (valfritt)
  • 0,5 huvud blomkål (valfritt)
  • 1 huvud savojkål (valfritt)
  • 0,5 purjolök (valfritt)

Tillagning

  1. Dela köttet i bitar kvar - om det inte redan är delat. Går det ner i kastrullen så kan du koka det helt också. Be gärna att få det sågat eller delat i charkdisken. Grytkött av lamm utan ben delar du i ca 2x2 cm stora tärningar.
  2. Lägg köttet i en stor gryta, täck med vatten och koka upp.
  3. Häll av vattnet och skölj rent kött samt gryta.
  4. Lägg tillbaks köttet i grytan och täck med nytt vatten - cirka 1,5 liter eller lite mer.
  5. Koka upp och skumma med en slev.
  6. Tillsätt kryddorna.
  7. Koka lammkött med ben samt lammgrytkött med lock i 30 minuter på låg värme. Fårkött med ben kokar du 1 timme.
  8. Skölj och skär vitkål i 2x2 cm bitar, klyftor eller strimla som du vill.
  9. Tillsätt vitkålen till grytan och koka ytterligare i en timme på låg värme under lock. Hälften av vitkålen kan även fräsas i några msk smör och/eller sirap innan den tillsätts för mer smak.
  10. Smaka mot slutet så att köttet är mört att äta - koka annars en stund till.
  11. EXTRA GRÖNSAKER: Skär bort skalet på kålroten och tärna den i ca 2x2 cm stora bitar. Skala morötter samt palsternackor och slanta dem. Skala potatis och tärna dem. Skala och grovhacka vitlöken. Skala lök och skär i 2x2 cm bitar. Låt dessa grönsaker koka med samtidigt som vitkålen.
  12. Skölj och strimla savojkål samt purjolök. Rensa och skär ut blomkålen i buketter. Tillsätt dessa grönsaker med 20 minuter kvar av koktiden.
  13. MED BEN: Kokar du kött med ben så ta upp köttet på slutet och låta det svalna så du kan ta i det. Skär rent köttet från benen och tärna det - förslagsvis i ca 2x2 cm. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan och värm upp till servering.
  14. Smaka av med salt och vitpeppar samt servera gärna med ett gott bröd.
  15. Får i kål blir ännu godare dagen efter så laga den gärna dagen innan och värm till servering.
Recept på Får i kål från Kajsas kokbok från 1936 inskickat av Åke Cederwall
Recept på Får i kål från Kajsas kokbok från 1936 inskickat av Åke Cederwall. Lätt och gott med enbart kål - och så bryner Åke halva vitkålen i sirap först.

Serveringsförslag

  • Serveras som den är till lunch eller middag som gryta eller soppa.
  • Vill du ha lite mer mättande så kan du ha till kokt potatis och kokta rotfrukter som morot med mera.

Får- eller lammkött

Använder du fårkött som exempelvis fårbringa med ben - vilket är segare än lammkött - så får du koka det någon timme extra för att det ska bli mört.

  • Smaka alltid på köttet mot slutet och kontrollera så det är mört att äta - koka annars en stund till.

Varianter

  • Laga med enbart vitkål om du vill.
  • Bryn halva mängden av vitkålen i några msk sirap och/eller 50 gram smör innan du lägger i den i grytan.
  • Jag gillar att ha i extra grönsaker att dryga ut med som kålrot, palsternacka, potatis, savojkål, lök, vitlök med mera enligt förslag i receptet. Dessa kan du välja att tillsätta som du vill och har hemma.
  • Byt får eller lammkött mot revbensspjäll.
  • Detta är min variant på får i kål och den kan lagas på andra vis av andra och i andra länder ex. Norge.

Kan förberedas

Får i kål blir bara godare efter någon dag då smakerna får utvecklas och komma samman. Så laga gärna dagen eller några dagar innan och ha i kylen samt värm till servering.

E-mail
Medel: 3.5 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-21