Får i kål

Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål. Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen. Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.

Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.

Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.

6 portioner får i kål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 2,5 kg lammkött bringa, bog eller framlägg med ben
  • 6 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 800 gram vitkål
  • 1 kålrot
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 kg potatis, fast sort
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar eller 4 schalottenlökar
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 huvud savojkål
  • 0,5 purjolök

Tillagning

  1. Dela lammköttet i bitar om det inte redan är delat. Går det ner i kastrullen så kan du koka det helt också. Be ev. att få det sågat eller delat i charkdisken.
  2. Lägg lammköttet i en stor gryta, täck med vatten och koka upp.
  3. Häll av vattnet och skölj rent kött samt gryta.
  4. Lägg tillbaks lammköttet i grytan och täck med nytt vatten.
  5. Koka upp och skumma ev. med en slev.
  6. Tillsätt kryddorna.
  7. Koka lammköttet i en timme på låg värme gärna med lock.
  8. Förbered under tiden grönsaker: Skölj och skär vitkål i 2x2 cm bitar. Skär bort skalet på kålroten och tärna den i ca 2x2 cm stora bitar. Skala morötter samt palsternackor och slanta dem. Skala potatis och tärna dem. Skala och grovhacka vitlöken. Skala lök och skär i 2x2 cm bitar. Tillsätt dessa grönsaker efter 30 minuter och koka vidare i en timme på låg värme under lock.
  9. Förbered resterande grönsaker: Skölj och strimla savojkål samt purjolök. Rensa och skär ut blomkålen i buketter. Tillsätt dessa grönsaker med 30 minuter kvar av koktiden.
  10. Smaka av Får i kål med salt och vitpeppar samt servera gärna med ett gott bröd.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept