Får i kål

Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.

6 portioner får i kål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 2,5 kg lammkött bringa, bog eller framlägg med ben
  • 6 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 800 gram vitkål
  • 1 kålrot
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 kg potatis, fast sort
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar eller 4 schalottenlökar
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 huvud savojkål
  • 0,5 purjolök

Tillagning

  1. Dela lammköttet i bitar om det inte redan är delat. Går det ner i kastrullen så kan du koka det helt också. Be ev. att få det sågat eller delat i charkdisken.
  2. Lägg lammköttet i en stor gryta, täck med vatten och koka upp.
  3. Häll av vattnet och skölj rent kött samt gryta.
  4. Lägg tillbaks lammköttet i grytan och täck med nytt vatten.
  5. Koka upp och skumma ev. med en slev.
  6. Tillsätt kryddorna.
  7. Koka lammköttet i en timme på låg värme gärna med lock.
  8. Förbered under tiden grönsaker: Skölj och skär vitkål i 2x2 cm bitar. Skär bort skalet på kålroten och tärna den i ca 2x2 cm stora bitar. Skala morötter samt palsternackor och slanta dem. Skala potatis och tärna dem. Skala och grovhacka vitlöken. Skala lök och skär i 2x2 cm bitar. Tillsätt dessa grönsaker efter 30 minuter och koka vidare i en timme på låg värme under lock.
  9. Förbered resterande grönsaker: Skölj och strimla savojkål samt purjolök. Rensa och skär ut blomkålen i buketter. Tillsätt dessa grönsaker med 30 minuter kvar av koktiden.
  10. Smaka av Får i kål med salt och vitpeppar samt servera gärna med ett gott bröd.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer