Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig smak av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Tillagning
- Dela köttet i bitar kvar - om det inte redan är delat. Går det ner i kastrullen så kan du koka det helt också. Be gärna att få det sågat eller delat i charkdisken. Grytkött av lamm utan ben delar du i ca 2x2 cm stora tärningar.
- Lägg köttet i en stor gryta, täck med vatten och koka upp.
- Häll av vattnet och skölj rent kött samt gryta.
- Lägg tillbaks köttet i grytan och täck med nytt vatten - cirka 1,5 liter eller lite mer.
- Koka upp och skumma med en slev.
- Tillsätt kryddorna.
- Koka lammkött med ben samt lammgrytkött med lock i 30 minuter på låg värme. Fårkött med ben kokar du 1 timme.
- Skölj och skär vitkål i 2x2 cm bitar, klyftor eller strimla som du vill.
- Tillsätt vitkålen till grytan och koka ytterligare i en timme på låg värme under lock. Hälften av vitkålen kan även fräsas i några msk smör och/eller sirap innan den tillsätts för mer smak.
- Smaka mot slutet så att köttet är mört att äta - koka annars en stund till.
- EXTRA GRÖNSAKER: Skär bort skalet på kålroten och tärna den i ca 2x2 cm stora bitar. Skala morötter samt palsternackor och slanta dem. Skala potatis och tärna dem. Skala och grovhacka vitlöken. Skala lök och skär i 2x2 cm bitar. Låt dessa grönsaker koka med samtidigt som vitkålen.
- Skölj och strimla savojkål samt purjolök. Rensa och skär ut blomkålen i buketter. Tillsätt dessa grönsaker med 20 minuter kvar av koktiden.
- MED BEN: Kokar du kött med ben så ta upp köttet på slutet och låta det svalna så du kan ta i det. Skär rent köttet från benen och tärna det - förslagsvis i ca 2x2 cm. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan och värm upp till servering.
- Smaka av med salt och vitpeppar samt servera gärna med ett gott bröd.
- Får i kål blir ännu godare dagen efter så laga den gärna dagen innan och värm till servering.
Serveringsförslag
- Serveras som den är till lunch eller middag som gryta eller soppa.
- Vill du ha lite mer mättande så kan du ha till kokt potatis och kokta rotfrukter som morot med mera.
Får- eller lammkött
Använder du fårkött som exempelvis fårbringa med ben - vilket är segare än lammkött - så får du koka det någon timme extra för att det ska bli mört.
- Smaka alltid på köttet mot slutet och kontrollera så det är mört att äta - koka annars en stund till.
Varianter
- Laga med enbart vitkål om du vill.
- Bryn halva mängden av vitkålen i några msk sirap och/eller 50 gram smör innan du lägger i den i grytan.
- Jag gillar att ha i extra grönsaker att dryga ut med som kålrot, palsternacka, potatis, savojkål, lök, vitlök med mera enligt förslag i receptet. Dessa kan du välja att tillsätta som du vill och har hemma.
- Byt får eller lammkött mot revbensspjäll.
- Detta är min variant på får i kål och den kan lagas på andra vis av andra och i andra länder ex. Norge.
Kan förberedas
Får i kål blir bara godare efter någon dag då smakerna får utvecklas och komma samman. Så laga gärna dagen eller några dagar innan och ha i kylen samt värm till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal