Kycklingchili

En chiligryta med kycklingfilé, bönor, tomat, majs och vitlök. Gi- och LCHF-anpassad serverad med grönsallad. Kan också serveras med bara bröd eller ris ex. basmatiris.

Gott i är också färsk tärnad röd, grön eller gul paprika samt strimlad zelleri. Vegetariskt blir rätten med quornbitar istället för kyckling.

4 portioner kycklingchili

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök eller gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 röda spansk chilipeppar
  • 3 kycklingfiléer
  • 2 krm paprika
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk olivolja att steka i
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 burk majs, 350 gram
  • 1 burk röda kidneybönor, 410 gram
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk vinäger
  • 300 gram blandad grönsallad och/eller bröd eller kokt basmatiris till servering

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Skala och hacka lök. Lägg i en stekpanna med 2 msk olivolja.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Skölj, dela och kärna ev. ur chilin (blir starkare om du tar med fröna). Hacka chilin och tillsätt till löken.
  6. Fräs lökblandningen i några minuter. Rör då och då.
  7. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm.
  8. Lägg över löken i en kastrull.
  9. Fräs kycklingen i stekpannan i 2 msk olivolja. Salta och peppra samt tillsätt paprika.
  10. Lägg över kycklingen i kastrullen och sätt upp värmen.
  11. Skölj majs och tillsätt den.
  12. Skölj bönor och tillsätt dem.
  13. Tillsätt krossade tomater och hela tomater.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 5-10 minuter.
  15. Smaka av med salt, peppar samt lite vinäger.
  16. Förbered och skölj sallad om du vill ha det till.
  17. Servera kycklingchilin med enbart grönsallad om du äter GI eller LCHF. Annars kan du ha till bröd och ris också.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer