Kycklingchili

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kycklingchili - en variant på chili con carne med kyckling istället för köttfärs. En chiligryta med kycklingfilé, bönor, tomat, majs och vitlök. Gi- och LCHF-anpassad serverad med grönsallad.

Kan också serveras med bara bröd eller ris ex. basmatiris.

Gott i är också färsk tärnad röd, grön eller gul paprika samt strimlad zelleri. Vegetariskt blir rätten med quornbitar istället för kyckling.

4 portioner kycklingchili

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök eller gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 röda spansk chilipeppar
  • 3 kycklingfiléer
  • 2 krm paprika
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk olivolja att steka i
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 burk majs, 350 gram
  • 1 burk röda kidneybönor, 410 gram
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk vinäger
  • 300 gram blandad grönsallad och/eller bröd eller kokt basmatiris till servering

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Skala och hacka lök. Lägg i en stekpanna med 2 msk olivolja.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Skölj, dela och kärna ev. ur chilin (blir starkare om du tar med fröna). Hacka chilin och tillsätt till löken.
  6. Fräs lökblandningen i några minuter. Rör då och då.
  7. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm.
  8. Lägg över löken i en kastrull.
  9. Fräs kycklingen i stekpannan i 2 msk olivolja. Salta och peppra samt tillsätt paprika.
  10. Lägg över kycklingen i kastrullen och sätt upp värmen.
  11. Skölj majs och tillsätt den.
  12. Skölj bönor och tillsätt dem.
  13. Tillsätt krossade tomater och hela tomater.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 5-10 minuter.
  15. Smaka av med salt, peppar samt lite vinäger.
  16. Förbered och skölj sallad om du vill ha det till.
  17. Servera kycklingchilin med enbart grönsallad om du äter GI eller LCHF. Annars kan du ha till bröd och ris också.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.