Pizza

Grundrecept på hembakt pizza - pizzadeg, pizzasås, mozzarella och förslag på topping samt hur du bakar pizza i pizzaugn eller hemmaugn.

4 pizzor med diameter ca 30 cm

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 3,5 dl, 350 gram vatten, fingervarmt
  • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 dl majsmjöl till utbakning under pizzan (valfritt)
  • PIZZASÅS: 1 burk, ca 400 gram hela skalade tomater, gärna San Marzano; eller 1 burk krossade tomater;
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 klyfta finhackad eller pressad vitlök
  • 10 blad grovt hackad färsk basilika
  • TOPPING: 4 dl riven mozzarella
  • 2 färska mozzarellaostar i skivor eller rivna i grova bitar
  • 12 blad färsk basilika

Tillagning

  1. TIPS: Använder du färsk mozzarella i lag så riv isär den och lägg i ett durkslag eller sil i en bunke att rinna av i kylen några timmar eller över natten. Krama ur lätt. Då vattnar den sig ej så mycket på pizzan vid gräddning.
  2. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt salt samt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl.
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
  5. VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
  6. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter.
  7. Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
  8. PIZZASÅS: Koka hela skalade eller krossade tomater i en kastrull med finhackad eller pressad vitlök, olivolja, salt, svartpeppar och basilika. Småkoka i minst 20 minuter. Efter halva tiden kan du klippa sönder tomaterna med en sax, mosa med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer. Rör då och då. Håll varm.
  9. Förbered pizzapåläggen i skålar samt förbered en yta att knåda ut pizzan på med mjöl vid sidan.
  10. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
  11. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
  12. UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
  13. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
  14. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut 0,75-1 dl tomatsås på pizzan i ett jämnt lager. Eller mer om du bakar större pizzor eller i långpanna.
  15. Bred ut ett lager riven mozzarella samt färsk mozzarella i bitar.
  16. Lägg på valfria andra toppings - se förslag ovan. Tänk på att en del toppings är goda att lägga på efter pizzan tillagats.
  17. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
  18. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
  19. Direkt efter pizzan gräddats kan du lägga på kalla toppings som färsk basilika eller rucola, prosciutto eller liknande.
Förbered deg och pizzasås samt den topping du vill ha på dina pizzor.
Förbered deg och pizzasås samt den topping du vill ha på dina pizzor. Ovan vetemjöl och majsmjöl till utbakning, riven mozzarella, tomatsås och färsk mozzarella i bitar att grädda med botten. Denna pizza toppad jag efter gräddning med olivolja, svartpeppar, burrata, prosciutto, pecorino samt rucola.
Tryck ut degen eller ta hjälp av en kavel. Försök gärna få lite mer deg runt kanterna och så tunn deg det går i mitten.
Tryck ut degen med händerna. Man kan även ta hjälp av en kavel. Försök gärna få lite mer deg runt kanterna och så tunn deg det går i mitten.
Grund med tomatsås, riven mozzarella samt färsk mozzarella i grova bitar.
Pizzabotten med tomatsås, riven mozzarella samt färsk mozzarella i grova bitar.
Med mycket mjöl under pizzan är det lätt att i hastiga ryck få upp pizzan på en pizzaspade.
Med mycket mjöl under pizzan är det lätt att i hastiga ryck få upp pizzan på en pizzaspade.
Förbered gärna pizzorna innan du börjar baka speciellt om du bakar i en vedeldad pizzaugn så blir det lättare att sköta pizzaugnen och hastigt baka av och passa dem.
Förbered gärna pizzorna innan du börjar baka speciellt om du bakar i en vedeldad pizzaugn så blir det lättare att sköta pizzaugnen och hastigt baka av och passa dem.
En vedeldad pizzaugn för hemmabruk får upp värmen till 400 grader och ger vedeldad smak åt pizzan. Pizza kan även bakas i vanlig ugn på max värme och grill med pizzasten eller pizzastål.
En vedeldad pizzaugn för hemmabruk får upp värmen till 400 grader och ger vedeldad smak åt pizzan. Pizza kan även bakas i vanlig ugn på max värme och grill med pizzasten eller pizzastål.
Värm upp ugnen rejält så att den håller 400-450 grader och bakstenen i botten har blivit riktigt varm. Låt ugnen bli varm igen mellan pizzorna.
Värm upp ugnen rejält så att den håller 400-450 grader och bakstenen i botten har blivit riktigt varm. Låt ugnen bli varm igen mellan pizzorna.
Det finns infraröda termometrar man kan mäta temperaturen med som är en bra investering om du köpt en pizzaugn.
Det finns infraröda termometrar man kan mäta temperaturen med som är en bra investering om du köpt en pizzaugn.
I en pizzaugn får man passa pizzan då den gräddas fortast längs in. Kolla efter 30 sekunder och ta ut och rotera pizzan hastigt samt baka vidare 30-60 sekunder eller tills du tycker den har fin färg och är så bakt du vill ha den.
I en pizzaugn får man passa pizzan då den gräddas fortast längs in. Kolla efter 30 sekunder och ta ut och rotera pizzan hastigt samt baka vidare 30-60 sekunder eller tills du tycker den har fin färg och är så bakt du vill ha den.
Ovan fyra pizzor jag bakat i pizzaugn för hemmabruk - pepperonipizza; kebabpizza; pizza med ananas, pepperoni och jalapeno samt en pizza Bianco med chèvre, päron och honung.
Ovan fyra pizzor jag bakat i pizzaugn för hemmabruk - pepperonipizza; kebabpizza; pizza med ananas, pepperoni och jalapeno samt en pizza Bianco med chèvre, päron och honung.
Söta pizzor eller dessertpizzor med vit choklad, bär och mandel; rabarberpizza med vit choklad samt chokladpizza med hasselnötter och banan.
Söta pizzor eller dessertpizzor med vit choklad, bär och mandel; rabarberpizza med vit choklad samt chokladpizza med hasselnötter och banan.
En pizza med pepperoni gräddad i vanlig ugn på max värme 250 grader och pizzasten. Den blev god men pizza i pizzaugn blir bättre.
En pizza med pepperoni gräddad i vanlig ugn på max värme 250 grader och pizzasten. Den blev god men pizza i pizzaugn blir bättre.
Samma pizza med pepperoni bakad i pizzaugn på hög värme 400 grader. Jämför föregående bild på pizza bakad i vanlig ugn. Pizzan i pizzaugnen fluffar upp, pizzan får fin färg och pepperoni salamin blir knaprig i kanterna.
Samma pizza med pepperoni bakad i pizzaugn på hög värme 400 grader. Jämför föregående bild på pizza bakad i vanlig ugn. Pizzadegen i pizzaugnen fluffar upp, pizzan får fin färg och pepperonin - salamin blir knaprig i kanterna.

Serveringsförslag

Val av deg och sås

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba, vetemjöl på vårvete eller vetemjöl special.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzorna på bilderna bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
  • Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.
  • Pizzan kan även bakas som panpizza, i ugnsform eller långpanna. Värm då en stekpanna som tål ugn på spisen eller ugnsform eller långpanna på max värme i ugnen. Tryck eller kavla ut deg i samma storlek. Smörj med rikligt med olivolja och lägg i degen samt lägg hastigt på pizzasås, ost och toppings. Grädda i nedre delen av ugnen på max under och övervärme i ca 10 minuter.
  • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en stor vedeldad pizzaugn.

Några klassiker

  • Margherita - grunda med tomatsås, riven och färsk mozzarella. Lägg på några blad färsk basilika före eller efter gräddning. Gott på efter tillagning är mogna skivade tomater och mer färsk basilika eller ruccola vid servering.
  • Salamipizza - tomatsås och riven ost samt inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami samt svarta oliver - helst Kalamataoliver.
  • Pepperonipizza - tomat, mozzarella och kryddig salami - pepperoni. Eller med pepperoni, ananas och jalapeno.
  • Hawaii: Inlagd, fryst eller färsk anana s i bitar, skinka i skivor eller strimlor.
  • Capricciosa: Kokt skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner.
  • Maffia med bacon - skär eller klipp i lagom bitar, skivad rödlök eller gul lök, knäck ev. över ett ägg samt strö över svartpeppar.
  • Bolognese med köttfärssås, färsk basilika samt riven parmesan.
  • Tex mex med stekt köttfärs med tacokrydda samt hackade jalapenos. Strö över krossade nachos. Gott med gräddfil eller guacamole.
  • Kebabpizza med kebabkött. Även gott med hackade jalapenos på. Man kan även strö över stimlad isbergssallad, tärnade tomater och gurka till servering. Gott med vitlökssås och fefferonis på också.
  • Kycklingpizza med kycklingkött - använd stekt strimlat kycklingkött. Skivad broccoli, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök, röd färsk eller inlagd paprika är också gott på.
  • Filépizza med skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Gott med bearnaisesås samt färsk ruccola.
  • Skaldjurspizza med räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
  • Quattro Formaggio - med fyra osta - mozzarella, fetaost, gorgonzola och chèvre.

En god variant är att först baka grunden på pizzan med tomatsås och ost och sedan toppa när man tar ut den med det man gillar. Ovan med prosciutto, rucola, pecorino samt burrata med olivolja och svartpeppar.
En god variant är att först baka grunden på pizzan med tomatsås och ost och sedan toppa när man tar ut den med det man gillar. Ovan med prosciutto, rucola, pecorino samt burrata med olivolja och svartpeppar.

Några lyxiga pizzor

En variant är att baka pizzan på enklast vis med pizzasås och mozzarella. Toppa sedan med de delikatesser du gillar som ex. lufttorkad skinka prosciutto, ruccola, spenat, burrata, grillade grönsaker, basilika, oliver, kronärtsskocka eller räkor.

Dessertpizzor

Söta pizzor blir goda med ett lager crème fraiche och ev. nutella, sylt eller marmelad. På slutet kan man lägga på riven vit eller annan choklad. Till servering passar rostad flagad mandel, hasselnötter, färska bär eller liknande.

Tänk på att vänta med chokladen och endast grädda med några sekunder på slutet annars bränns den.

Kalla såser

Garnering

  • Som garnering på pizza passar färsk eller torkad basilika och/eller oregano samt riven eller hyvlad parmesanost och/eller pecorino.
  • Några tsk fin olivolja eller brynt smör kan man också ringla över till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-17

Tillbehör och liknande:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...