Hembakt Calzone
Gillar du dubbelvikt pizza Calzone så måste du prova att baka egen.
Fylld med god mozzarella, rökt skinka samt en touch av chili och vitlök.
Tillagning
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
- Blanda ingredienserna till en deg.
- Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
- Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen.
- Förbered tomatsås. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
- Förbered pålägg: Blanda riven ost med hackad skinka samt ta in en pressad vitlöksklyfta och chili om du vill.
- Skölj ruccola och tomater.
- Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
- Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
- Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm.
- Dela degen i 4 delar för fyra medelstora calzone eller 2 delar för två stora calzone. Rullar till bollar som du kavlar eller trycker ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt mjölat bakplåtspapper.
- Bred ut någon halv dl tomatsås i övre delen av pizzan.
- Lägg en hög med ost och skinka samt strö över lite torkad oregano.
- Vik försiktigt upp nedre delen till en halvmåne.
- Vik sedan ihop kanterna omlott några cm i taget från ett håll och tryck till så att det är tätt längs hela kanten.
- För över en pizza i taget på bakplåtspappret till plåt eller pizzasten. Grädda i ca 8 minuter i nedre delen av ugnen. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar. Börjar den brännas på toppen kan du lägga över lite bakplåtspapper.
- Ta ut och pensla gärna pizzan med lite olivolja samt strö över lite torkad oregano innan servering.
- Servera pizzan med salladen.
- Vill du ha den riktigt lyxig så kan du garnera med några skivor lufttorkad skinka, strö över riven eller hyvlad parmesan samt några blad färsk basilika och ruccola.
Serveringsförslag
- Till min calzone hade jag på lite fin lufttorkad skinka och riven parmesan samt ruccola och cocktailtomater.
- Man kan också pensla den med lite olivolja, strö över lite oregano samt riven parmesanost.
Tips
- Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
- Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja.
- Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.
- Om man vill kan man ta vanlig pizzaost eller blanda hälften av varje.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal