Hembakt Calzone

Introduktion och förberedelse

Gillar du dubbelvikt pizza Calzone så måste du prova att baka egen.

Fylld med god mozzarella, rökt skinka samt en touch av chili och vitlök.

Serveringsförslag

  • Till min calzone hade jag på lite fin lufttorkad skinka och riven parmesan samt ruccola och cocktailtomater.
  • Man kan också pensla den med lite olivolja, strö över lite oregano samt riven parmesanost.

Tips

  • Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
  • Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja.
  • Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.
  • Om man vill kan man ta vanlig pizzaost eller blanda hälften av varje.

Till min calzone hade jag på lite fin lufttorkad skinka och riven parmesan samt ruccola och cocktailtomater.
Till min calzone hade jag på lite fin lufttorkad skinka och riven parmesan samt ruccola och cocktailtomater.

4 medelstora calzone eller 2 stora calzone

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 600 gram riven mozzarella
  • 500 gram strimlad rökt skinka
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 200 gram lufttorkad skinka i tunna skivor till garnering (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan till garnering (valfritt)
  • 12 blad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • Tomatsås: 1 burk passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • SALLAD: 40 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen.
  7. Förbered tomatsås. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  8. Förbered pålägg: Blanda riven ost med hackad skinka samt ta in en pressad vitlöksklyfta och chili om du vill.
  9. Skölj ruccola och tomater.
  10. Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
  11. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  12. Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm.
  13. Dela degen i 4 delar för fyra medelstora calzone eller 2 delar för två stora calzone. Rullar till bollar som du kavlar eller trycker ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt mjölat bakplåtspapper.
  14. Bred ut någon halv dl tomatsås i övre delen av pizzan.
  15. Lägg en hög med ost och skinka samt strö över lite torkad oregano.
  16. Vik försiktigt upp nedre delen till en halvmåne.
  17. Vik sedan ihop kanterna omlott några cm i taget från ett håll och tryck till så att det är tätt längs hela kanten.
  18. För över en pizza i taget på bakplåtspappret till plåt eller pizzasten. Grädda i ca 8 minuter i nedre delen av ugnen. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar. Börjar den brännas på toppen kan du lägga över lite bakplåtspapper.
  19. Ta ut och pensla gärna pizzan med lite olivolja samt strö över lite torkad oregano innan servering.
  20. Servera pizzan med salladen.
  21. Vill du ha den riktigt lyxig så kan du garnera med några skivor lufttorkad skinka, strö över riven eller hyvlad parmesan samt några blad färsk basilika och ruccola.
E-mail
Medel: 3.9 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-01