Hembakt Calzone

Gillar du dubbelvikt pizza Calzone så måste du prova att baka egen. Fylld med god mozzarella, rökt skinka samt en touch av chili och vitlök. Här toppad med lite fin lufttorkad skinka och riven parmesan.

Här med en sallad på ruccola och cocktailtomater. Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock. Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja. Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas. Om man vill kan man ta vanlig pizzaost eller blanda hälften av varje.

4 calzone

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 600 gram riven mozzarella
  • 500 gram strimlad rökt skinka
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 200 gram lufttorkad skinka i tunna skivor till garnering (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan till garnering (valfritt)
  • 12 blad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • Tomatsås: 1 burk passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • SALLAD: 40 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
  7. Förbered tomatsås. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  8. Förbered pålägg: Blanda riven ost med hackad skinka samt ta in en pressad vitlöksklyfta och chili om du vill.
  9. Skölj ruccola och tomater.
  10. Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
  11. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  12. Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm.
  13. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper.
  14. Bred ut någon halv dl tomatsås i övre delen av pizzan.
  15. Lägg en hög med ost och skinka samt strö över lite torkad oregano.
  16. Vik försiktigt upp nedre delen till en halvmåne.
  17. Vik sedan ihop kanterna omlott några cm i taget från ett håll och tryck till så att det är tätt längs hela kanten.
  18. Grädda i ca 8 minuter. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  19. Ta ut och pensla ev. calzonen med lite olivolja samt strö över lite torkade oregano innan servering.
  20. Servera calzonen med salladen.
  21. Vill du ha den riktigt lyxig så kan du garnera med några skivor lufttorkad skinka, strö över riven parmesan och några blad färsk basilika.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer