Pizza Bianco med chèvre, päron och honung

Introduktion och förberedelse

Pizza Bianco med chèvre, päron och honung för dig som gillar getost - en slags dessertostpizza.

Jag hade även på lite färsk rosmarin, rostade valnötter och ringlade över lite crema di balsamico.

Serveringsförslag

  • Passar att dela i snittar/slicar och dela på till förrätt, tilltugg eller istället för dessertost.
  • Eller servera som en hel pizza om du gillar getost.

Varianter

  • Jag gillar och tog chèvre - getost i rulle. Men den kan bytas mot valfri getost som Crottin de Chavignol, Le Rondin, färsk getost, svensk getost eller Chevrette.
  • Man kan även byta mot annan dessertost som ex. ädelost, raclette, röd kittost, Reblochon, Brie, Gruyere eller Comte.
  • Eller gör en Quattro Formaggi - blanda 4 olika dessertostar på var sin del av pizzan - ex. 1/4 chèvre, 1/4 Gruyere, 1/4 ädelost och 1/4 röd kittost. Toppa hela pizzan enligt nedan med päron osv.

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete eller vetemjöl special.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.

Framförhållning

  • Om du vill kan du förbereda degen i god tid och kalljäsa i kylen. Ta hälften av jästen, knåda och låt stå att jäsa i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
  • Rosta grovt hackade valnötter någon minut i en torr panna innan.

Chèvrepizzan bakad i 400 grader i en vedeldad portabel pizzaugn för hemmabruk. Lite besvär men det var det värt.
Chèvrepizzan bakad i 400 grader i en vedeldad portabel pizzaugn för hemmabruk. Lite besvär men det var det värt. Gillar du pizza och vill baka ofta är en pizzaugn ett bra köp.

Så här blev pizzan när jag bakade den i en vanlig hemmaugn max värme och grill 250 grader. Den blev god och helt ok. Men degen fluffar inte upp och godare blir pizzan i pizzaugn. Jämför pizzan på bilden ovan som bakades i en pizzaugn på 400 grader.
Så här blev pizzan när jag bakade den i en vanlig hemmaugn max värme och grill 250 grader. Den blev god och helt ok. Men degen fluffar inte upp och godare blir pizzan i pizzaugn. Jämför pizzan på bilden ovan som bakades i en pizzaugn på 400 grader.

4 Pizza Bianco med chèvre, päron och honung

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • PIZZADEG: 1/2 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 350 gram, 3,5 dl vatten
  • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 dl majsmjöl till utbakning (valfritt)
  • TOPPING: 320 gram chèvre, getost i rulle
  • 1,5 dl crème fraiche naturell
  • 1 päron ex. Conference eller valfri sort
  • 8 tsk flytande honung
  • 2 dl valnötter
  • 20 blad färsk rosmarin
  • 4 tsk crema di balsamico
  • 4 krm flingsalt

Tillagning

  1. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt salt. Tillsätt fingervarmt vatten. Eller kallt vatten om du ska kalljäsa degen.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop till en smidig deg.
  3. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
  4. ÖVERKURS: Vill du få en extra luftig deg låter du degen vila 30 minuter och tar sedan upp den på bakbordet. Tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
  5. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme. Eller sätt i kylen att kalljäsa övertäckt över natten.
  6. Krossa eller hacka valnötter grovt. Rosta i en het torr stekpanna någon minut. Sätt åt sidan.
  7. Dela och smula sönder getosten i grova bitar.
  8. Dela degen i fyra delar på vardera - mina blev ca 235 gram/styck. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 30 minuter.
  9. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
  10. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
  11. Tryck ut pizzadegen en i taget med någon msk majsmjöl under och någon msk vetemjöl över till så tunna platta pizzor du kan ca 30 cm diameter. Tryck ut med knogarna först från mitten och tryck samt dra sedan försiktigt ut degen till en större pizzabotten. Gärna med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Får du inte ut degen kan man fuska lite med en mjölad kavel och kavla ut degen.
  12. Upprepa med resten av degen. Lägg dem med bakplåtspapper mellan på hög eller bredvid varandra på en mjölad bänk.
  13. Bred ut ett tunt lager crème fraiche på varje pizzabotten och strö sedan över 1/4 av getosten - chèven.
  14. Skölj päronet. Skär fyra tunna skivor med en osthyvel. Dela i halvor. Fördela över getosten.
  15. Ringla över 2 tsk honung.
  16. Klipp över ca 5 blad rosmarin.
  17. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
  18. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
  19. Ringla över lite crema di balsamico och strö över 1/2 dl valnötter per pizza. Servera pizzan direkt. Strö även över lite flingsalt.
  20. Pizzan kan serveras på en stor tallrik med kniv och gaffel eller på skärbräda med bakplåtspapper under och dela med sax eller pizzaslicer.
  21. Baka nästa pizza på samma vis.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 921 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-30

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...