Pizzasallad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.

Vitkål är vanligast men rödkål, spetskål, kinakål eller grönkål blir också mycket gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.

Använder du en vanlig vinäger så kan de vara rätt sura så smaka av med vinäger efter hand. Vit balsamvinäger är mild och fin i smaken. Du kan också ta en lagrad röd vinäger eller mildare äppelcidervinäger.

Istället för olivolja kan du ta svensk rapsolja. Annan olja går också bra. Färsk vitlök blir också gott att pressa i salladen. Strimlad soltorkad tomat och svarta kalamata oliver passar också i.

8 portioner pizzasallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 600 gram färsk vitkål
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1/2 tsk örtsalt, vitlökspulver eller kummin efter tycke
  • 0,5 strimlad rödlök (valfritt)
  • 1 dl strimlad inlagd paprika, grillad paprika i olja eller färsk röd paprika (valfritt)

Tillagning

  1. Dela kålhuvudet i klyftor och skär bort rotfästet i mitten.
  2. Strimla eller riv kålen så fint du kan. Kan göras i matberedare om du gör mycket pizzasallad.
  3. Lägg vitkålen i en skål.
  4. Tillsätt salt och arbeta in det i vitkålen med händerna eller en slev några minuter.
  5. Tillsätt peppar, olivolja, socker, oregano och basilika. Tillsätt lite vinäger i taget och smaka av så salladen blir så syrlig du vill ha den.
  6. Gillar du örtsalt, vitlökspulver och/eller kummin så kan du ha några krm av dessa.
  7. Strimla ev. lök och paprika och ha i det.
  8. Blanda alla ingredienser och smaka av. Tillsätt ev. salt samt mer kryddor.
  9. Pizzasalladen ska helst stå och bli mjuk i kylen någon timme eller flera timmar. Men går såklart att äta direkt också - massera då kålen i salladen mjuk några minuter med handen (tvätta händerna först såklart).
E-mail
Medel: 3.9 (28 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.