Pizzasallad

Introduktion och förberedelse

Gör hemgjord klassisk pizzasallad med strimlad vitkål.

Vitkålssallad är billig och gott till pizza men också som sallad på ett buffébord eller som salladstillbehör till det mesta.

Val av kål

Vitkål är vanligast att avnända men det går också utmärkt att laga pizzasallad på rödkål, spetskål, kinakål eller grönkål - eller blanda.

Till många

Lagar du till många är en matberedare lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.

Val av vinäger

Använder du en vanlig vinäger så kan de vara rätt sura så smaka av med vinäger efter hand. Vit balsamvinäger är mild och fin i smaken. Du kan också ta en lagrad röd vinäger eller mildare äppelcidervinäger.

Val av olja

Istället för olivolja kan du ta svensk rapsolja. Annan olja går också bra. Färsk vitlök blir också gott att pressa i salladen. Strimlad soltorkad tomat och svarta kalamata oliver passar också i.

Med förkokt kål

En variant på pizzasalladen som är klar att ätas direkt är med förkokt - blancherad kål. Koka den strimlade kålen hastigt i någon minut i kokande vatten. Häll av och spola kallt. Då får du en extra mild, mjuk och elegant pizzasallad.

8 portioner pizzasallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 600 gram färsk vitkål
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1/2 tsk örtsalt, vitlökspulver eller kummin efter tycke
  • 0,5 strimlad rödlök (valfritt)
  • 1 dl strimlad inlagd paprika, grillad paprika i olja eller färsk röd paprika (valfritt)

Tillagning

  1. Dela kålhuvudet i klyftor och skär bort rotfästet i mitten.
  2. Strimla eller riv kålen så fint du kan. Kan göras i matberedare om du gör mycket pizzasallad.
  3. Lägg vitkålen i en skål.
  4. Tillsätt salt och arbeta in det i vitkålen med händerna eller en slev några minuter.
  5. Tillsätt peppar, olivolja, socker, oregano och basilika. Tillsätt lite vinäger i taget och smaka av så salladen blir så syrlig du vill ha den.
  6. Gillar du örtsalt, vitlökspulver och/eller kummin så kan du ha några krm av dessa.
  7. Strimla ev. lök och paprika och ha i det.
  8. Blanda alla ingredienser och smaka av. Tillsätt ev. salt samt mer kryddor.
  9. Pizzasalladen ska helst stå och bli mjuk i kylen någon timme eller flera timmar. Men går såklart att äta direkt också - massera då kålen i salladen mjuk några minuter med handen (tvätta händerna först såklart).
  10. MED FÖRKOKT KÅL: En variant är att förkoka den strimlade kålen i kokande vatten i någon minut och sedan hälla av och spola den kall. Blanda sedan som ovan med vinäger, olja och kryddor. Då blir den klar att ätas direkt.
E-mail
Medel: 3.8 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.