Pizza Capricciosa
Pizza Capricciosa är en pizza med skinka och champinjoner. Riktigt god och enkel klassisk pizza.
Tillagning
- PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt 37 grader varmt vatten.
- Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl, salt och olivolja. Blanda ihop till en deg. Späd eventuellt med lite vetemjöl extra i taget tills du har en klibbig men fast deg.
- Knåda 5 minuter i maskin eller 7 minuter för hand till en smidig deg.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i 1 timme under kökshandduk.
- Skär mozzarellaosten i skivor eller dela den i grova bitar. Du kan ha på både färsk och riven mozzarella. Eller bara en sort. Tips är att lägga osten i en sil eller durkslag en stund innan samt trycka ut lite av vätskan från osten.
- Skölj, rensa och skär champinjoner i skivor. Dela skinkan i bitar.
- Dela degen i 4 delar och rulla till bollar. Tryck eller kavla ut till 4 runda pizzor ca 25 cm diameter på mjölat bakbord. Låt jäsa i övertäckta i 10 minuter efter hand som du bakar ut dem.
- Lägg en pizza i taget på mjölad pizzaspade och lägg på toppings. Bred ut tomatsås. Räkna 1/2 dl till varje pizza. Fördela sedan över ca 5 skivor eller små högar färsk mozzarella, 50 gram skinka samt ca 10 skivor champinjoner. Pizzan är klar att gräddas.
- I PIZZAUGN: Värm pizzaugnen till 400 grader. För över pizzan med en pizzaspade och grädda i 1-2 minuter. Passa den och rotera den så den gräddas jämnt runt om.
- I UGN PÅ PIZZASTÅL: Sätt in pizzastål någon dm under grillelementet i ugnen. Värm ugnen till max värme varmluft och grill. Låt bli riktigt varm minst 30 minuter. Slå sedan över ungen till enbart max grill i 10 minuter. För över pizzan med en pizzaspade och grädda i 2-4 minuter. Passa den och rotera den så den gräddas jämnt runt om.
- I UGN PÅ PLÅT, PIZZASTEN ELLER BAKSTEN: Sätt ugnen på max över och undervärme. Sätt en plåt, baksten eller pizzasten längst ner i ugnen och låt bli varm. För över pizzan med en pizzaspade och grädda i 5-6 minuter. Passa den och rotera den så den gräddas jämnt runt om.
- PÅ UTEGRILL: Elda upp grillen rejält. Lägg i en baksten, pizzasten eller pizzastål på gallret och sätt på lock. Låt bli varmt - gärna upp mot 400 grader. Öppna locket och för över pizzan med en pizzaspade samt sätt snabbt på locket igen. Grädda i 2-4 minuter.
- Ta ut pizzan och lägg upp på en rund skärbräda eller tallrik. Strö över något krm torkad oregano om du önskar.
- Servera med kniv och gaffel eller sax.
Serveringsförslag
- Capricciosa passar som huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
- En sallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar bra till pizzan. Eller grönsallad eller pizzasallad.
Val av ingredienser
- Du kan köpa färdig eller göra egen pizzasås.
- Du kan ta riven mozzarella och finare färsk mozzarella i lag. Eller blanda. Överkurs är hemgjord mozzarella.
Varianter
Cappricciosan kan varieras med pålägg efter tycke.
- För lite mer färg så kan du toppa med grön fin späd sparris skuren i bitar - se bild. Lägg på sparrisen med skinkan och champinjonerna.
- Riven pecorino och/eller parmesan är gott att strö över till servering.
- Hackad jalapeno, skivad rödlök, pressad vitlök, strimlad röd paprika, grovmalen svartpeppar, ägg, färsk basilika och torkad oregano är annat som passar på.
- Istället för färska champinjoner kan du ta champinjoner på burk.
- Torkad oregano kan ersättas med färsk oregano till servering.
- Pizzan kan toppas efter bakningen med fler kalla pålägg som ruccolasallad, babyspenat, skivad rödlök, kronärtskocka, svarta oliver, torkad eller färsk oregano, grillade grönsaker som paprika och zucchini, fetaost med mera.
Val av jäst
Du kan byta färsk jäst mot torrjäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Eller baka pizzorna med köpt surdeg eller hemgjord surdeg.
Kan förberedas
- Degen kan kalljäsas i kylen täckt med plastfolie. Gör kvällen innan. Räkna då hälften av jästen.
- Även tomatsås för rundare smak om den får stå en dag så laga gärna egen pizzasås dagen innan.
Val av tillagningssätt
- Bäst blir pizzan i en pizzaugn för hemmabruk. En sådan gräddar mycket fina pizzor på 400-graders värme.
- Näst bäst tycker jag att grädda pizzan på pizzastål blir. Pizzastål finns från 350 kr och uppåt. Pizzastålet placeras på galler någon dm från grillelementet som får gå på max och värma stålet så det blir riktigt hett.
- Bra blir pizzan även på baksten eller pizzasten.
- God blir den även på vanlig ugnsplåt. OBS när jag använde min ugnsplåt så slog den sig något när jag la på den kalla pizzan på den varma plåten. Dock återgick plåten nästan till samma form som innan - lite skev blev den men fungerar fint. Är du rädd om din plåt använd istället en baksten, pizzasten eller pizzastål.
- Ytterligare variant är att baka pizzan som pan-pizza. Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm en ugnsfast stekpanna på spisen. Smörj med rejält med olivolja. Knåda ut degen och lägg i den varma stekpannan. Lägg på toppings och grädda sedan till fin färg i mitten av ugnen.
Tips
- En pizzaspade är smidigt att flytta och slida över pizzan till ugnen med. Tänk på att mjöla den väl. Lägg på pizzabottnen och sedan toppings. De finns från 200 kr och uppåt.
- Man kan baka olika pizzor av degen. De som gillar Margherita bakar den och de som gillar andra pålägg gör sin egen pizza som förslagsvis Margherita, Hawaii, Bianco eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal