Pizza Capricciosa

Introduktion och förberedelse

Pizza Capricciosa är en pizza med skinka och champinjoner. Riktigt god och enkel klassisk pizza.

Du kan grädda pizzan på utegrill med pizzasten eller i ugnen. Eller grädda på annat valfritt vis - du kanske har en hemmapizzaugn.

Serveringsförslag

  • Capricciosa pizza passar som huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
  • En grönsallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar också bra till pizzan.
  • Ett annat förslag är med grönsallad med tomater, bönor samt röd paprika eller pizzasallad till.

Val av ingredienser

  • Du kan köpa färdig eller göra egen pizzasås.
  • I mitt recept har jag både riven mozzarella och finare färsk mozzarella i lag. Det räcker dock med en sort och finast är med färsk mozzarella. Överkurs är hemgjord mozzarella.

Varianter

Detta är ett förslag på topping och man kan variera pålägg efter tycke.

  • För lite mer färg så kan du toppa med grön fin späd sparris skuren i bitar - se bild. Lägg på sparrisen med skinkan och champinjonerna.
  • Riven pecorino och/eller parmesan är gott att strö över till servering.
  • Hackad pepperoni, skivad rödlök, pressad vitlök, strimlad röd paprika, grovmalen svartpeppar, ägg, färsk basilika och torkad oregano är annat som passar på.
  • Istället för färska champinjoner kan du ta champinjoner på burk.
  • En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
  • Pizzan kan toppas efter bakningen med fler kalla pålägg som ruccolasallad, babyspenat, skivad rödlök, kronärtskocka, svarta oliver, torkad eller färsk oregano, grillade grönsaker som paprika och zucchini, riven parmesan, riven pecorino, fetaost med mera.
  • Man kan även baka flera olika pizzor - låt de som gillar baka Capricciosa och de som gillar andra pålägg gör sin egen pizza som Margherita, Hawaii, Bianco eller liknande.

Val av jäst

Du kan baka pizzan med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Eller baka pizzorna med färdig surdeg fullkornsvete eller hemgjord surdeg.

Kan förberedas

  • Degen kan du göra dagen innan och blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
  • Även tomatsås för rundare smak om den får stå en dag så laga gärna egen pizzasås dagen innan.

Baka i långpanna eller runda pizzor

  • Pizzan kan du baka i långpanna eller baka ut till fyra runda eller ovala pizzor eller baka som panpizza i stekpanna.
  • Bakar du runda eller ovala pizzor så använd gärna en stor baksten eller pizzasten att grädda pizzan på. Tips är att lägga stenen på ett galler i nedre delen av ugnen. För över pizzan på ett bakplåtspapper med hjälp av en bakplåt utan kant.

Vegan och vegetarisk variant

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet eller ta en vegan parmesan variant.

En variant på Capricciosa med skinka, champinjoner, grön sparris och riven pecorino.
En variant på Capricciosa med tomatsås, mozzarella, skinka, champinjoner, grön sparris och riven pecorino.

4 portioner pizza Capricciosa

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater eller hela skalade tomater typ Marzano Gustarosso eller Mutti
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 3 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZATOPPING: 200 gram riven skinka, hackad eller i skivor
  • 10 färska champinjoner eller 10-15 färska champinjoner, vanliga, skogschampinjoner eller portabello
  • 2 dl grovriven mozzarella, pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 2 hela färska mozzareallostar
  • 2 msk olivolja till pensling kanter (valfritt)

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  3. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i 50 minuter under kökshandduk.
  4. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  5. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  6. Skölj, rensa och skär champinjoner i skivor. Dela skinkan i bitar.
  7. Förbered pizzaost i en skål. Du kan skiva eller dela färsk mozzarella i bitar.
  8. I UGN: Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn eller högsta värme.
  9. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  10. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  11. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  12. GRÄDDNING PÅ GRILL: Elda upp grillen rejält, lägg pizzastenen på gallret och sätt på lock. Låt bli varmt - gärna upp mot 3-400 grader.
  13. Ta hastigt bort locket och slida över pizzabotten på stenen - med eller utan bakplåtspapper. Lägg över locket och grädda mellan 5-10 minuter. Ta bort locket hastigt och kolla så att botten är brun men ej bränd samt osten smält och fått lite färg. Slida över den på en tallrik med hjälp av en grilltång eller använd pizzaspade.
  14. Låt locket ligga av några minuter mellan gräddningarna så att kolen får upp farten. Sätt på lock och få upp värmen inför nästa pizza.  
  15. TIPS: Pensla kanterna på pizzan med lite olivolja för mer färg och knapriga kanter. Baka pizzorna en och en om du ej har en stor ugn eller pizzaugn.
  16. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  17. Bred ut tomatsås i botten på pizzadegen. Ca 1 dl till en rund pizza och 3-4 dl på en stor pizza i långpanna.
  18. Bred ut ett lager riven mozzarella i botten. Ca 0,5 dl på en rund pizza och 2 dl på en stor i långpanna.
  19. Fördela ca 5 skivor eller små högar färsk mozzarella på din runda pizza.
  20. Lägg på några bitar skivad champinjon och bitar skinka här och där.
  21. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen.
  22. Grädda i 8-10 minuter för runda pizzor. I långpanna får du räkna något längre ca 15-20 minuter.
  23. Tillagningstiden kan variera. När pizzan fått färg både på översidan och undersidan samt är genombakt underifrån så är den klar.
  24. Ta ut pizzan och lägg upp på tallrik. Pizza i långpanna kan du klippa upp i lagom portionsbitar.
  25. Skär eller klipp upp pizzan i stora rutor om den är i långpanna.
  26. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan och/eller pecorino på toppen innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-22