Dessertpizza med bär och vit choklad
Dessertpizza med bär, riven vit choklad, crème fraiche samt rostad flagad mandel. En slags Ginopizza - en söt efterrättspizza som påminner om efterrätten Gino som görs av bär som gratineras med vit choklad.
Tillagning
- PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt salt samt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl.
- Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
- VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
- Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter.
- Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
- Förbered en yta att knåda ut pizzan på med mjöl vid sidan.
- Förbered pizzapåläggen. Riv eller hacka choklad. Rosta mandel några minuter i en torr panna.
- Ansa och skölj valfria bär. Tina frysta bär. Skär jordgubbar i mindre bitar om du valt det. Kärna ur körsbär om du valt det.
- I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
- I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
- UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
- Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
- Bred ut ett lager crème fraiche.
- I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
- I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
- Ta ut pizzan och strö över ett lager riven vit choklad. Sätt in pizzan i ugnen igen och baka ytterligare några sekunder tills chokladen smält och fått färg.
- Fördela över bär.
- Strö över rostad mandel.
- Servera pizzan på en stor pizzatallrik eller på ett bakplåtspapper på skärbräda. Du servera med vass kniv och gaffel eller sax att klippa pizzan med.
- Dela ev. pizzan i två delar om du vill till två portioner.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert att dela på i slicar.
- Gott till är även vaniljglass eller vaniljkvarg.
Val av bär
- Du kan ta tinade frysta bär eller färska bär.
- Gott på är hallon, blåbär, björnbär, delade jordgubbar eller urkärnade körsbär. Till bilden tog jag tinade björnbär från frysen.
- Du kan blanda bär.
- Även skivad banan, kiwi och/eller färsk ananas passar på.
Varianter
- Crème fraiche kan bytas mot mascarpone eller vaniljkvarg.
- Mandel är valfritt och kan bytas mot kokosflakes eller hasselnötter.
- Jag bakade med riven vit bakchoklad men välj gärna en fin kvalitetschoklad som Lindt eller Valrhona. Chokladknappar funkar också.
- Gillar du mashmallows så kan du strö över minimarshmallows på slutet innan servering.
Förberedelse
Du kan förbereda kalljäst deg dagen innan.
Portionsberäkning
Det är lagom att dela en pizza för två till dessert tycker jag men det är såklart upp till var och en.
Överbliven deg
- Bakar du inte fyra pizzor på degen så kan du baka annan pizza på den som rabarberpizza och/eller chokladpizza.
- Degen kan även förvaras i kylen och användas till baka frukostbullar på. Deg kan även frysas in.
Tips
- Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
- Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
- Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 956 kcal