Ramslökspizza

Introduktion och förberedelse

Ramslökspizza är en variant på pizza Bianco med grön ramslökssås i botten, mozzarella, tryffelsalami, Västerbottenost och brynt smör samt riven parmesan.

På denna pizza är det ingen tomatsås utan det är en variant på Bianco pizza med en ramslökssås med crème fraiche i botten som gör pizzan grön - så egentligen kan den kallas pizza Verde - grön pizza.

Degen kan förberedas

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas. Ta hälften av jästen, knåda och låt stå att jäsa i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Varianter

 • Västerbottenost kan bytas mot annan fin lagrad ost som parmesan, Gruyere, Comte, Raclette eller Pecorino.
 • Ramslök kan bytas mot babyspenat, gräslök och 1/2 klyfta vitlök.
 • Tryffelsalami kan bytas mot annan salami eller ugnsrostade tomater eller grillad aubergine för vegetarisk variant.

Tips

 • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
 • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
 • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.

Ramslök

Såsen är gjord med ramslök som har en mild vitlökssmak. Ramslök kallas också skogsvitlök.

Ramslök säljs på våren i välsorterade grönsaksdiskar eller fråga om de kan ta hem. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls. Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.

En vit pizza Bianco eller kanske skulle den kallas grön - Pizza Verde med den gröna ramslökssåsen i botten.
En vit pizza Bianco eller kanske skulle den kallas grön - Pizza Verde med den gröna ramslökssåsen i botten.

4 ramslökspizzor

 • Förberedelse: 2 tim
 • Tillagning: 45 min
 • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

 • PIZZADEG: 1/2 pkt färsk jäst, 25 gram
 • 350 gram, 3,5 dl vatten
 • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
 • 2 tsk salt
 • 1 dl vetemjöl till utbakning
 • 1 dl majsmjöl till utbakning (valfritt)
 • RAMSLÖKSSÅS: 50 gram ramslök
 • 1,5 dl crème fraiche
 • 1 krm salt
 • 1/2 krm svartpeppar
 • 1 tsk citronsaft
 • ÖVRIGA PÅLÄGG: 16 skivor salami av fin sort ex. tryffelsalami
 • 30 gram smör
 • 2 mozzarellaostar
 • 2 dl riven Västerbottenost
 • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

 1. Riv isär mozzarellan i små bitar och lägg i ett durkslag att rinna av. Ställ i kylen. Detta för att mozzarellan gärna vattnar sig på pizzan vid bakning. Tryck ut vätska innan du bakar med den.
 2. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt salt. Tillsätt fingervarmt vatten. Eller kallt vatten om du ska kalljäsa degen.
 3. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop till en smidig deg.
 4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
 5. ÖVERKURS: Vill du få en extra luftig deg låter du degen vila 30 minuter och tar sedan upp den på bakbordet. Tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
 6. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme. Eller sätt i kylen att kalljäsa övertäckt över natten.
 7. Dela degen i fyra delar på vardera - mina blev ca 235 gram/styck. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 30 minuter.
 8. RAMSLÖKSSÅS: Skölj och rensa ramslöken. Grovhacka den. Mixa med hälften av crème fraichen, citronsaft, peppar samt salt med stavmixer eller i annan mixer. Vänd i resten av crème fraichen.
 9. Riv Västerbottenost grovt samt parmesan fint.
 10. Smält smör och värm det tills det är ljust brunt men ej bränt. Häll över i en liten skål.
 11. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
 12. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
 13. Tryck ut pizzadegen en i taget med någon msk majsmjöl under och någon msk vetemjöl över till så tunna platta pizzor du kan ca 30 cm diameter. Tryck ut med knogarna först från mitten och tryck samt dra sedan försiktigt ut degen till en större pizzabotten. Gärna med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Får du inte ut degen kan man fuska lite med en mjölad kavel och kavla ut degen.
 14. Upprepa med resten av degen. Lägg dem med bakplåtspapper mellan på hög eller bredvid varandra på en mjölad bänk.
 15. Bred ut ett tunt lager ramslökssås på pizzabottnen - räkna ca 1/2 dl till varje pizza - jämnt fördelat. Lägg sedan på Västerbottenost samt mozzarella.
 16. Fördela förslagsvis 4 skivor salami på varje pizza. Hit kan du förbereda alla pizzor innan gräddning.
 17. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
 18. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
 19. Baka nästa pizza på samma vis.
 20. Servera pizzan med någon msk brynt smör här och där samt riven parmesan över.
 21. Pizzan kan serveras på en stor tallrik med kniv och gaffel eller på skärbräda med bakplåtspapper under och dela med sax eller pizzaslicer.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-24

Tillbehör och liknande:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...