Ramslökspizza

Introduktion och förberedelse

Baka en riktigt god grön pizza med ramslökssås i botten, mozzarella, salami, Västerbottenost och brynt smör.

På denna pizza är det ingen tomatsås i botten utan en ramslökssås med creme fraiche i botten toppad med mozzarella och salami. Du kan också ta utan salami och välja andra pålägg om du vill. Efter pizzan är bakt så strör man över grovt riven Västerbottenost men man kan också ta annan lagrad ost som parmesan, Gruyere, Comte, Raclette eller Pecorino.

Såsen är gjord med ramslök som smakar mild vitlök. Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls. Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.

Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bitter. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ur.

Vill du ha en riktigt bra pizzadeg och har tid någon dag innan så ska du göra kalljäst pizzadeg och sedan baka på.

5 ramslökspizzor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1/2 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 4 dl kallt vatten
  • 10 dl vetemjöl, gärna ekologiskt, 660 gram
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 1 msk salt
  • Ramslökssås: 100 gram ramslök, 2 pkt på 50 gram vardera eller plocka egen
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • Övriga pålägg: 20-25 skivor salami av fin sort
  • 20 gram smör (brynt smör)
  • 2 mozzarellaostar i saltlag
  • 2 dl grovt riven Västerbottenost

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter.
  3. Knåda degen i maskin i 7 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter.
  4. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt.
  5. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 20-30 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan. Förbered pizzaost och gör ramslöksåsen. Riv ost. Plocka mozzarellan i små bitar. Förbered de pålägg och tillbehör du vill ha.
  7. Ramslökssås: Skölj och rensa ramslöken. Hacka den så fint du kan samt blanda med creme fraiche. Bäst blir det om du mixar såsen hastigt med stavmixer eller i annan mixer till en jämn sås med creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  8. Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. en pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.
  9. Baka en pizza i taget. Kavla eller tryck ut pizzadegen till så tunna platta pizzor du kan med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåspapper och baka ut pizzan på - då kan du lättare dra över hela pizzan med bakplåtspappret på den plåt eller sten du ska baka pizzan på.
  10. Bred ut ett tunt lager ramslökssås - räkna ca 1/2 dl till varje pizza - jämnt fördelat över degen. Lägg sedan på valfri topping som förslagsvis salami ca 3-5 skivor beroende på storlek. Fördela sedan ett jämnt lager riven mozzarella i små bitar. Obs vänta med vissa kalla pålägg som ruccola, lufttorkad skinka, skivade tomater, pinjenötter, parmesan och riven Västerbottenost.
  11. Runda mindre pizzor gräddas i 3-4 minuter. Håll hela tiden ett öga på pizzan i ugnen och ta ut precis innan den bränns.
  12. Ta ut pizzan och strö över lite grovt riven Västerbottenost eller valfri lagrad ost. Skeda över några tsk brynt smör. Servera direkt med ev. andra önskade toppings på ex. några blad färsk basilika, ruccolla eller babyspenat samt strö över riven parmesan på toppen innan servering.
  13. Brynt smör: smält smör och värm det tills det är ljust brunt men ej bränt (brynt smör).
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.