Vetesurdeg

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på surdeg med vetemjöl som du kan använda att baka vetebröd, vetebullar, kanelbullar eller andra ljusa bröd som baguetter.

Vetesurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något. Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.

Tips på vad du kan baka med surdegen

  • Här är ett förslag på vanligt ljust surdegsbröd att baka med surdegen.
  • Vidare förslag är dessa surdegsbaguetter - använd surdegen från steg tre där du blandar ihop med vetemjöl för att baka baguetterna.
  • Andra förslag är att använda vetesurdegen istället för jäst i smaksatta bröd - några goda förslag är hackad spenat, valnötter, oliver och palsternacka eller hackad lök med mera.
  • I korthet kan du använda surdegen att jäsa vilket ljust bröd som helst med vanlig köpt jäst.
  • Du kan baka med hela surdegen och ta undan en del när degen jäst innan du formar bröden.
  • Eller använd en del av surdegen - förslagsvis hälften till brödet och hälften kan du spara undan.
  • Mata och håll sedan liv i surdegen som nedan med vetemjöl och så vidare så den växer till sig igen. Här är lite mer tips på att lyckas med surdegsbaket.

1 burk vetesurdeg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 10 min

Ingredienser

  • 3,5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt

Tillagning

  1. Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.