Rabarberpizza

Rabarberpizza är en söt dessertpizza som bakas med härligt röd smält rabarber, krämig crème fraiche och söt vit choklad. Jag toppade även med rostad flagad mandel.

4 rabarberpizzor ca 30 cm diameter, 4-8 portioner

 • Förberedelse: 1 tim 30 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 2 tim

Ingredienser

 • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
 • 3,5 dl, 350 gram vatten, fingervarmt
 • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
 • 2 tsk salt
 • 1 dl vetemjöl till utbakning
 • 1 dl majsmjöl till utbakning under pizzan (valfritt)
 • TOPPING: 200 gram vit choklad
 • 1,5 dl crème fraiche
 • 1 dl flagad mandel
 • SMÄLT RABARBER: 500 gram rabarber, ansad och strimlad
 • 2 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 msk vatten

Tillagning

 1. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
 2. Tillsätt salt samt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl.
 3. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
 4. VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
 5. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter.
 6. Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
 7. Förbered en yta att knåda ut pizzan på med mjöl vid sidan.
 8. Förbered pizzapåläggen. Riv eller hacka choklad. Rosta mandel några minuter i en torr panna.
 9. SMÄLT RABARBER: Skölj och ansa rabarber. Strimla. Lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt socker, vaniljsocker och vatten. Koka ihop samt rör då och då några minuter tills rabarbern mjuknat till en marmeladliknande konsistens. Sätt åt sidan. Kan förberedas och förvaras i kylen.
 10. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
 11. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
 12. UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
 13. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
 14. Bred ut ett lager crème fraiche. Var försiktig så inte pizzabottnen går sönder. Bred sedan ut ett lager babarber.
 15. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
 16. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
 17. Ta ut pizzan och strö över ett lager riven vit choklad. Sätt in pizzan i ugnen igen och baka ytterligare några sekunder tills chokladen smält och fått färg.
 18. Strö över rostad mandel.
 19. Servera pizzan på en stor pizzatallrik eller på ett bakplåtspapper på skärbräda. Du servera med vass kniv och gaffel eller sax att klippa pizzan med.
 20. Dela ev. pizzan i två delar om du vill till två portioner.
Degen knådas ut till en pizzabotten där du brer på ett lager crème fraiche och smält rabarber. Vänta med den vita chokladen som läggs på några sekunder på slutet av gräddningen.
Degen knådas ut till en pizzabotten där du brer på ett lager crème fraiche och smält rabarber. Vänta med den vita chokladen som läggs på några sekunder på slutet av gräddningen.
När pizzan är gräddad lägger du på vit choklad och gräddar några sekunder tills chokladen smält och fått färg.
När pizzan är gräddad lägger du på vit choklad och gräddar några sekunder tills chokladen smält och fått färg.

Serveringsförslag

 • Passar till efterrätt eller dessert att dela på i slicar.
 • Gott till är även vaniljglass eller vaniljkvarg.

Förberedelse

Du kan förbereda smält rabarber samt kalljäst deg dagen innan.

Portionsberäkning

Det är lagom att dela en pizza för två till dessert tycker jag men det är såklart upp till var och en.

Överbliven deg

 • Bakar du inte fyra rabarberpizzor på degen så kan du baka annan pizza på den som chokladpizza eller pizza med bär.
 • Degen kan även förvaras i kylen och användas till baka frukostbullar på. Deg kan även frysas in.

Varianter

 • Crème fraiche kan bytas mot mascarpone eller vaniljkvarg.
 • Mandel är valfritt och kan bytas mot kokosflakes eller hasselnötter.
 • Jag bakade med riven vit bakchoklad men välj gärna en fin kvalitetschoklad som Lindt eller Valrhona. Chokladknappar funkar också.
 • Gillar du mashmallows så kan du strö över minimarshmallows på slutet innan servering.

Tips

 • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
 • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
 • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.

Rabarberpizzan kan serveras till 1 eller 2 portioner som dessert eller efterrätt. Man kan även toppa med vaniljglass eller några msk vaniljkvarg till servering.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 1038 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-07

Tillbehör och liknande:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...