Pizzadeg

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på pizzadeg till att baka egen pizza. Jäst pizzadeg med färsk jäst blir riktigt god pizzabotten.

Knåda gärna in lite luft i den några gånger under jäsningen som jag gör i detta recept.

Det går också bra att enbart blanda degen, knåda den samt sedan låta den jäsa någon timme till dubbel storlek och sedan baka pizza på degen.

Användning

Varianter

 • Du kan ta i 10-20 gram havssalt istället för vanligt salt i degen.
 • En variant är att kalljäsa degen. Kan förberedas och förvaras i kylen flera dagar innan pizzabaket. Det är samma deg fast mindre mängd jäst. 
 • Istället för färsk jäst kan du göra degen med torrjäst, bakpulver eller blanda i ca 30 gram vetesurdeg.
 • Vetemjölet kan bytas mot dinkelmjöl som har lite lägre GI-värde.

Tips

 • Välj gärna ett finmalet vetemjöl märkt "00" eller "Tipo 00". Gärna med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
 • Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
 • Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
 • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
 • Över öppen glöd är det gott att grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
 • Avslutningsvis finns det små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
 • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.

Portionsberäkning

 • Jag fick ut 1,1 kg deg och det räcker till 5 degbollar på 225 gram styck och blir 5 pizzor med diameter 28.30 cm. Eller dela degen i 3 degbollar på 360 gram och baka 3 pizzor med diameter 35-40 cm. 
 • Degen räcker till 1,5 stora långpannor eller 2 mindre långpannor. 

Baksten och pizzastål

Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

  5 runda pizzor diameter 28-30 cm; eller 3 x 35-40 cm; eller en långpanna

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

  Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 430 gram, 4,3 dl ljummet vatten
  • 720 gram eller ca 11 dl vetemjöl, gärna ekologiskt, Tipo 00
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1/2 dl majsmjöl till utbakning under pizzan (valfritt)

  Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet samt salt. Blanda ingredienserna till en kladdig deg.
  3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl.
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Låt sedan vila 30 minuter övertäckt.
  5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 30 minuter övertäckt.
  6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 225 gram till 5 pizzor med diameter 25-30 cm. Eller 3 degbollar på 360 gram för pizzor med diameter 35-40 cm. Väg dem gärna så de är lika stora. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 40-60 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan.
  7. MEDAN PIZZADEGEN JÄSER: Förbered tomatsås, toppings och tillbehör.
  8. I VANLIG UGN: Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.
  9. RUNDA PIZZOR I UGN: Baka en pizza i taget. Kavla eller tryck ut pizzadegen till så tunna platta pizzor du kan med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåspapper och baka ut pizzan på - då kan du lättare dra över hela pizzan med bakplåtspappret på den plåt eller sten du ska baka pizzan på.
  10. Bred ut ett tunt lager tomatsås jämnt fördelat över degen - på en rund pizza räcker 4-5 msk - sedan ett jämnt lager ost eller 0,5 styck skivad eller riven mozzarella samt annan topping som salami eller champinjoner. Obs vänta med vissa pålägg som ruccola, lufttorkad skinka, skivade tomater, pinjenötter, prickig korv, parmesan och riven Västerbottenost.
  11. Runda mindre pizzor gräddas i 3-4 minuter. Håll hela tiden ett öga på pizzan i ugnen och ta ut precis innan den bränns.
  12. Ta ut pizzan och servera direkt med önskade toppings på. Gott är att smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika, ruccolla eller babyspenat samt strö över riven parmesan på toppen innan servering.
  13. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda på max under och övervärme i ca 15 minuter. Skär upp i rutor vid servering.
  14. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda pizzor efter hand på max under och övervärme i ca 10 minuter.
  15. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  E-mail
  Medel: 3.9 (28 röster)

  Uppskattat näringsvärde per portion: 266 kcal

  Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-18

  Tillbehör och liknande recept:

  Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

  Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Fixa godaste pizzakvällen...