Pizzadeg

Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst blir extra god och räcker till fem runda pizzor eller minst en stor pizza i långpanna. Pizzadegen blir mycket bra om den får kalljäsas om du har tid eller vill förbereda degen några dagar innan pizzabaket. Ta då mindre mängd jäst - 10 gram räcker - då den jäser längre tid.

Vill du ha tips på hur du bakar pizza i hemmaugn, med pizzasten, tomatsås, mozzarella, pålägg och tips med mera så finns det här. Gillar du hemgjord pizzasallad så kan du servera det till också. 

Bästa pizzadegen tycks man få om man knådar in lite luft i den under jäsningen som jag gör i detta recept. Men det går också bra att enbart blanda degen, knåda den samt sedan låta den jäsa någon timme till dubbel storlek. Då går det också snabbare att laga degen. Den blir ändå mycket godare än färdig pizzadeg - undvik!

    5 pizzor, ca 1,2 kg deg

    • Förberedelse: 2 tim 10 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 2 tim 30 min

    Ingredienser

    • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
    • 4,3 dl kallt vatten
    • 10 dl vetemjöl, gärna ekologiskt, 660 gram
    • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
    • 1 msk olivolja
    • 1 msk salt

    Tillagning

    1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
    2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet och olivolja. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter.
    3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg.
    4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter.
    5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt.
    6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan.
    7. MEDAN PIZZADEGEN JÄSER: Förbered tomatsås, toppings och tillbehör.
    8. I VANLIG UGN: Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.
    9. RUNDA PIZZOR I UGN: Baka en pizza i taget. Kavla eller tryck ut pizzadegen till så tunna platta pizzor du kan med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåspapper och baka ut pizzan på - då kan du lättare dra över hela pizzan med bakplåtspappret på den plåt eller sten du ska baka pizzan på.
    10. Bred ut ett tunt lager tomatsås jämnt fördelat över degen - på en rund pizza räcker 4-5 msk - sedan ett jämnt lager ost eller 0,5 styck skivad eller riven mozzarella samt annan topping som salami eller champinjoner. Obs vänta med vissa pålägg som ruccola, lufttorkad skinka, skivade tomater, pinjenötter, prickig korv, parmesan och riven Västerbottenost.
    11. Runda mindre pizzor gräddas i 3-4 minuter. Håll hela tiden ett öga på pizzan i ugnen och ta ut precis innan den bränns.
    12. Ta ut pizzan och servera direkt med önskade toppings på. Gott är att smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika, ruccolla eller babyspenat samt strö över riven parmesan på toppen innan servering.
    13. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda på max under och övervärme i ca 15 minuter. Skär upp i rutor vid servering.
    14. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda pizzor efter hand på max under och övervärme i ca 10 minuter.
    15. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
    E-mail
    Medel: 4.5 (12 röster)

    Författare:

    Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

    Blåbärstips

    Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

    Läs mer

    Lingon - skogens röda guld

    I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

    Läs mer

    Goda ostar och gott vin

    Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

    Läs mer

    Fynda för gommen med rotfrukter och kål

    Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

    Läs mer

    Färsk svensk majs

    Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

    Läs mer

    Mexikansk streetfood

    Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

    Läs mer