Pizza Margherita

Pizza Margherita med tomatsås, mozzarella och basilika - en klassisk kombination som passar mycket bra ihop.

4 Pizza Margherita

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst
  • 3 dl vatten, 300 gram, 37 grader varmt
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 470 gram, 7,5 dl pizzamjöl, vetemjöl märkt "00" eller Tipo 00 eller vetemjöl special
  • 1 dl mjöl att justera degen vid knådning samt till utbakning
  • TOPPING: 2-3 dl färdig pizzasås eller gör egen enligt länk ovan
  • 3 mozzarellaostar i saltlag eller 250 gram riven mozzarella eller blanda
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 4 tsk olivolja

Tillagning

  1. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt 37 grader varmt vatten.
  2. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl, salt och olivolja. Blanda ihop till en deg. Späd eventuellt med lite vetemjöl extra i taget tills du har en klibbig men fast deg.
  3. Knåda 5 minuter i maskin eller 7 minuter för hand till en smidig deg.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i 1 timme under kökshandduk.
  5. Skär mozzarellaosten i skivor eller dela den i grova bitar. Du kan ha på både färsk och riven mozzarella. Eller bara en sort. Tips är att lägga osten i en sil eller durkslag en stund innan samt trycka ut lite av vätskan från osten.
  6. Dela degen i 4 delar och rulla till bollar. Tryck eller kavla ut till 4 runda pizzor ca 25 cm diameter på mjölat bakbord. Låt jäsa i övertäckta i 10 minuter efter hand som du bakar ut dem.
  7. Lägg en pizza i taget på mjölad pizzaspade och lägg på toppings. Bred ut tomatsås. Räkna 1/2 dl till varje pizza. Fördela sedan över ca 5 skivor eller små högar färsk mozzarella. Lägg på grovt delade blad av färsk basilika - ca 5-10 blad. Droppa över lite olivolja. Pizzan är klar att gräddas.
  8. I PIZZAUGN: Värm pizzaugnen till 400 grader. För över pizzan med en pizzaspade och grädda i 1-2 minuter. Passa den och rotera den så den gräddas jämnt runt om.
  9. I UGN PÅ PIZZASTÅL: Sätt in pizzastål någon dm under grillelementet i ugnen. Värm ugnen till max värme varmluft och grill. Låt bli riktigt varm minst 30 minuter. Slå sedan över ungen till enbart max grill i 10 minuter. För över pizzan med en pizzaspade och grädda i 2-4 minuter. Passa den och rotera den så den gräddas jämnt runt om.
  10. I UGN PÅ PLÅT, PIZZASTEN ELLER BAKSTEN: Sätt ugnen på max över och undervärme. Sätt en plåt, baksten eller pizzasten längst ner i ugnen och låt bli varm. För över pizzan med en pizzaspade och grädda i 5-6 minuter. Passa den och rotera den så den gräddas jämnt runt om.
  11. PÅ UTEGRILL: Elda upp grillen rejält. Lägg i en baksten, pizzasten eller pizzastål på gallret och sätt på lock. Låt bli varmt - gärna upp mot 400 grader. Öppna locket och för över pizzan med en pizzaspade samt sätt snabbt på locket igen. Grädda i 2-4 minuter.
  12. Ta ut pizzan och lägg upp på en rund skärbräda eller tallrik. Servera med kniv och gaffel eller sax.
Degen trycks ut till en rundel. Fortsätt arbeta ut med händer eller kavel till en platt botten.
Degen trycks ut till en rundel. Fortsätt arbeta ut med händer eller kavel till en platt botten.
Tryck ut degen till en rundel på ca 25 cm diameter. Försök få till att det blir lite tjockare deg längs kanterna.
Tryck ut degen till en rundel på ca 25 cm diameter. Försök få till att det blir lite tjockare deg längs kanterna.
Låt pizzabottnarna jäsa i 10 minuter - täck ev. över dem efter hand som du knådar ut dem och börja sedan lägga på toppings och grädda efter hand.
Låt pizzabottnarna jäsa i 10 minuter - täck ev. över dem efter hand som du knådar ut dem och börja sedan lägga på toppings och grädda efter hand.
Med en pizzaspade och pizzastål tycker jag det blir goda pizzor även i hemmaugn.
Med en pizzaspade och pizzastål tycker jag det blir goda pizzor även i hemmaugn.
För över pizzabottnen till en mjölad pizzaspade.
För över pizzabottnen till en mjölad pizzaspade.
Lägg på toppings: tomatsås, mozzarella, färsk basilika och lite olivolja.
Lägg på toppings: tomatsås, mozzarella, färsk basilika och lite olivolja.
Du kan även blanda riven mozarella och färsk mozzarella.
Du kan även blanda riven mozarella och färsk mozzarella.
Pizza gräddad 4 minuter på pizzastål 1 dm från grillelementet max värme i vanlig hemmaugn.
Pizza gräddad 4 minuter på pizzastål 1 dm från grillelementet max värme i vanlig hemmaugn.
Margherita pizza gräddad på utegrill. Basilikan kan även läggas på efter gräddning om man önskar det.
Margherita pizza gräddad på utegrill. Basilikan kan även läggas på efter gräddning om man önskar det.

Serveringsförslag

  • Margherita passar som huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
  • En sallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar bra till pizzan. Eller grönsallad eller pizzasallad.

Val av ingredienser

  • Du kan köpa färdig eller göra egen pizzasås.
  • Du kan ta riven mozzarella och finare färsk mozzarella i lag. Eller blanda. Överkurs är hemgjord mozzarella.

Varianter

  • Man kan även ha färska små delade cocktailtomater eller plommontomater på Margheritan. Lägg på efter gräddning.
  • Du kan byta färsk jäst mot torrjäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Eller baka pizzorna med köpt surdeg eller hemgjord surdeg.

Kan förberedas

  • Degen kan kalljäsas i kylen täckt med plastfolie. Gör kvällen innan. Räkna då hälften av jästen.
  • Även tomatsås för rundare smak om den får stå en dag så laga gärna egen pizzasås dagen innan.

Val av tillagningssätt

  • Bäst blir pizzan i en pizzaugn för hemmabruk. En sådan gräddar mycket fina pizzor på 400-graders värme.
  • Näst bäst tycker jag att grädda pizzan på pizzastål blir. Pizzastål finns från 350 kr och uppåt. Pizzastålet placeras på galler någon dm från grillelementet som får gå på max och värma stålet så det blir riktigt hett.
  • Bra blir pizzan även på baksten eller pizzasten.
  • God blir den även på vanlig ugnsplåt. OBS när jag använde min ugnsplåt så slog den sig något när jag la på den kalla pizzan på den varma plåten. Dock återgick plåten nästan till samma form som innan - lite skev blev den men fungerar fint. Är du rädd om din plåt använd istället en baksten, pizzasten eller pizzastål.
  • Ytterligare variant är att baka pizzan som pan-pizza. Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm en ugnsfast stekpanna på spisen. Smörj med rejält med olivolja. Knåda ut degen och lägg i den varma stekpannan. Lägg på toppings och grädda sedan till fin färg i mitten av ugnen.

Tips

  • En pizzaspade är smidigt att flytta och slida över pizzan till ugnen med. Tänk på att mjöla den väl. Lägg på pizzabottnen och sedan toppings. De finns från 200 kr och uppåt.
  • Du kan baka olika pizzor av degen. De som gillar Margherita bakar den och de som gillar andra pålägg gör sin egen pizza som förslagsvis Capricciosa, Hawaii, Bianco eller liknande.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-13

Tillbehör och liknande:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...