Grönkålspizza Bianco med chèvre
Grönkålspizza Bianco med chévre - grönkål och chèvre blir riktigt gott ihop.
En "vit" pizza som bakas med crème fraiche, mozzarella och chèvre som grund. Sedan toppas den med vitlöksfräst grönkål och riven pecorino samt parmesan till servering.
Tillagning
- PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
- Blanda ingredienserna till en deg.
- Knåda ihop degen i maskin eller för hand i 10 minuter.
- Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
- PÅLÄGG: Häll av mozzarella och dela sönder i bitar. Riv parmesan och pecorino grovt. Skär chèvre i ca 0,5 cm tunna skivor. Kan förberedas och förvaras i kylen.
- Skölj och strimla grönkålen. Lägg i en skål med salt. Massera in saltet några minuter och krama ur vätskan ur kålen. Skala och finhacka en klyfta vitlök och fräs grönkålen med vitlök och olivolja några minuter. Sätt åt sidan till senare. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
- Innan du gräddar pizzorna dukar du fram crème fraiche, mozzarella, chèvre, grönkål, riven parmesan, riven pecorino och grönkål så du har det redo.
- Dela degen i 4 delar och forma till bollar på bakbord eller bakbricka. Du behöver mjöla för att degen ej ska fastna. Knåda ut eller kavla ut tunna runda pizzor en i taget. Lägg över på en mjölad bricka eller tunn skärbräda. Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper över och rulla ihop. Vänd och rulla ut igen med bakplåtspappret underst. Eller använd pizzaspade. Använder du bakplåtspapper kan du klippa bort papper som sticker ut runt pizzan.
- Bred ut ca 0,5 dl crème fraiche på botten och sedan 0,5 dl riven mozzarella. Vidare 1/4 av den färska mozzarellan lite här och där. Lägg sedan ca 5 skivor chévre lite här och där. Gör förslagsvis en pizza i taget.
- GRÄDDNING PÅ GRILL: Elda upp grillen rejält, lägg pizzastenen på gallret och sätt på lock. Låt bli varmt - gärna upp mot 3-400 grader.
- Ta hastigt bort locket och slida över pizzabotten på stenen - med eller utan bakplåtspapper. Lägg över locket och grädda mellan 5-10 minuter.
- Ta bort locket hastigt och kolla så att botten är brun men ej bränd samt osten smält och fått lite färg. Slida över den på en tallrik med hjälp av en grilltång eller använd pizzaspade.
- Låt locket ligga av några minuter mellan gräddningarna så att kolen får upp farten. Sätt på lock och få upp värmen inför nästa pizza.
- GRÄDDNING I UGN: Sätt ugnen på max värme vanlig ugn. Sätt in en plåt eller pizzasten att bli varm. Gör botten på pizzan med crème fraiche och ost på en mjölad bricka, skärbräda eller ett bakplåtspapper. Slida över pizzan på varm plåt eller pizzasten med pappret under. Grädda pizzan i nedre delen ugnen ca 10-12 minuter så att den blir genombakt och får färg.
- SERVERING: Toppa den nygräddade pizzabotten genom att strö över små högar med grönkål samt ca 2 msk riven parmesan respektive pecorino.
- Servera pizzan nygräddad och varm. Ett förslag är att slica dem på fyra och äta en slice var medan man gräddar en pizza i taget.
Serveringsförslag
- Grönkålspizzan passar som festlig huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
- Om du önskar kan du ha en grönsallad eller hemgjord pizzasallad till.
Varianter
- Detta är ett förslag på topping och man kan variera pålägg efter tycke.
- Chèvre kan uteslutas om man vill. Ädelost, reblochon eller racletteost är andra alternativ.
- Gott på är även picklad rödlök.
- Gott på är även rostade grovt hackade valnötter.
- Med några msk brynt smör och 1-2 skivade kokta färskpotatisar på toppen blir pizzan ännu matigare.
- Man kan även baka flera olika pizzor - låt de som gillar löjrom baka grönkålspizza och de som gillar andra pålägg gör sin egen pizza. De kanske vill ha vanlig pizzasås med tomat för en Margherita, Capricciosa eller Hawaii eller liknande.
- Crème fraiche kan bytas mot crèmefraichesås med parmesan och vitlök eller pestoolja som denna variant på Bianco.
- Riven parmesan och pecorino är valfritt att strö över till servering. Man kan även strö över riven Västerbottenost eller ha med Västerbottenost i början tillsammans med mozzarellan.
På grill eller i ugn
- Du kan grädda pizzan på utegrill med pizzastål eller pizzasten som jag gjorde. Då får pizzan inte så mycket färg på ovansidan men blir god ändå - detta gjorde jag - se bild ovan. Ett alternativ är att bränna försiktigt med en gasbrännare på kanter och ost precis innan servering för att få lite mer färg på ovansidan om man önskar det.
- Pizzan kan också gräddas i ugnen.
- Eller gräddas på annat valfritt vis - du kanske har en hemmapizzaugn.
Kalljäst deg
Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja.
Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.
Val av jäst
Du kan baka pizzan med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Eller baka pizzorna med färdig surdeg fullkornsvete eller hemgjord surdeg.
Val av chèvre
Välj gärna svensk getost om du hittar det. Jag tog en rulle fransk chévre men svensk getost i samma stil går såklart utmärkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 922 kcal