Pizza med dinkel

Pizza med dinkel. Dinkel är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt vetemjöl.

Dinkelpizza eller GI-pizzan bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg med tomatsås, ost och valfria toppings.

En god blandning pizzaost får du av mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler samt lite riven parmesan.

En god variant är att baka en pizza med bara tomat och ost och sedan toppa med färsk basilika och lufttorkad skinka.

Bakar du pizza med köttfärs eller kebabkött är det gott med vitlökssås eller bearnaisesås till.

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

recept/gi-pizza.html

4 portioner dinkelpizza

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten (37°)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 1 dl dinkelmjöl eller majsmjöl till utbakning
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 1 skivad rödlök
  • 1 dl inlagd paprika eller färsk skivad paprika
  • 12 skivor stark prickig korv
  • 1 dl tärnad ananas
  • 100 gram skinka
  • 8 skivade champinjoner
  • 4 skivade inlagda kronärtskockor
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl stekt köttfärs eller köttfärssås
  • 0,5 dl hackad pepperoni
  • 250 gram riven ost
  • 1 tsk torkad oregano att smula över pizzan

Tillagning

  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Häll i vatten och rör ut jästen.
  3. Tillsätt olja och dinkelmjöl.
  4. Arbeta till smidig pizzadeg som släpper från bunkens väggar.
  5. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  6. Låt pizzadegen jäsa i minst 1 timme. Täck bunken med plastfilm så får du en saftigare pizzadeg.
  7. Förbered pålägg som ex. skiva rödlök osv.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Gärna undervärme. Sätt in långpannan eller stekpannor som du ska baka pizzan i.
  9. Ta upp degen på bakbord, knåda ihop den och kavla ut degen så att den passar en långpanna eller fyra runda portionspizzor bakade på bakplåtspapper, pizzasten eller i stekpanna (pan pizza).
  10. Smörj eller pensla långpannan, bakplåtspappret eller stekpannorna med olivolja eller solrosolja.
  11. Lägg i, kavla ut eller tryck ut pizzadegen. Bred ut och fördela tomatsås i botten, sedan riven ost sedan övriga pålägg.
  12. Baka i ca 15 minuter till osten smält, gi-pizzan fått fin färg och botten är knaprig.
  13. Servera dinkelpizzan med en god pizzasallad, tomatsallad, ruccolasallad eller annat gott till.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer