Pizza Bianco
Introduktion och förberedelse
Pizza utan tomatsås eller "vit" pizza. Här med pesto-olja, chèvre, mozzarella, soltorkade tomater, rostade pinjenötter samt garnerad med riven parmesan och färsk basilika.
Detta är ett förslag på topping och man kan såklart ha andra pålägg efter tycke.
Serveringsförslag
Gott med en grönsallad, hemgjord pizzasallad, grönkålssallad eller sallad på rucola och cocktailtomater som jag hade på bilden.
Varianter
- Pesto-oljan kan bytas mot crème fraiche. Bred ut ett tunt lager naturell crème fraiche på pizzabotten.
- Gillar man tryffelolja så kan man droppa över någon droppe vid servering.
Några andra förslag på pålägg att lägga på pizzan efter den är gräddad är:
- Lufttorkad skinka, delad cocktailtomat eller ugnsrostade tomater samt färsk basilika.
- Rostade rödbetor med getost eller fetaost. Rostade pinjenötter och rucola.
- Rostad paprika med sardeller och oregano. Rostade pinjenötter eller valnötter samt rucola och färsk basilika.
Med crème fraiche, löjrom och räkor
En god variant på pizza bianco är att först grädda med ett tunt lager crème fraiche istället för pesto-olja. Ta sedan ut pizzan och lägg på riven eller skivad mozzarella eller riven Västerbottenost. Grädda några minuter till. Garnera till servering genom att strö över lite finhackad rödlök, dill, handpillade räkor och några tsk löjrom. Servera med en klyfta citron vid sidan.
Med färsk eller torkad jäst
Du kan baka pizzan med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Kalljäst deg
Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja.
Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.
Baka i grillen
Pizzan kan också bakas i grill med lock på pizzasten eller plåt med bakplåtspapper. Provbaka gärna en liten bit av degen du kavlat ut så du ser hur varmt det är.
Tillagning
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
- Blanda ingredienserna till en deg.
- Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
- Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
- Förbered pålägg: skiva chevre, häll av och dra sönder mozzarella i mindre bitar, hacka soltorkade tomater samt riv parmesan.
- Rosta pinjenötter ljust bruna i en stekpanna.
- Skölj rucola och tomater. Blanda rucola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
- PESTO-OLJA: Blanda pesto med olivolja i en liten skål.
- Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
- I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
- Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
- RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan.
- Pensla på ca 2 msk av pesto-oljan på pizzadegen i ett jämnt lager.
- Grädda en stor pizza eller en rund pizza i taget först i 2 minuter med enbart pesto-oljan.
- Ta ut och fördela mozzarella, soltorkade tomater och chèvre på pizzan.
- Grädda i ytterligare 4-5 minuter för rund pizza och 8-10 minuter för en hel långpanna. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Servera Pizza Bianco med salladen och strö över rostade pinjenötter, riven parmesan och några blad färsk basilika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal