Pizza Bianco
Pizza utan tomatsås eller "vit" pizza. Här med pestoolja, chèvre, mozzarella, soltorkade tomater, rostade pinjenötter samt garnerad med riven parmesan och färsk basilika.
Detta är ett förslag på topping och man kan såklart ha andra pålägg efter tycke.
Tillagning
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
- Blanda ingredienserna till en deg.
- Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
- Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
- Förbered pålägg: skiva chevre, häll av och dra sönder mozzarella i mindre bitar, hacka soltorkade tomater samt riv parmesan.
- Rosta pinjenötter ljust bruna i en stekpanna.
- Skölj rucola och tomater. Blanda rucola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
- PESTO-OLJA: Blanda pesto med olivolja i en liten skål.
- Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
- I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
- Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
- RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan.
- Pensla på ca 2 msk av pesto-oljan på pizzadegen i ett jämnt lager.
- Grädda en stor pizza eller en rund pizza i taget först i 2 minuter med enbart pesto-oljan.
- Ta ut och fördela mozzarella, soltorkade tomater och chèvre på pizzan.
- Grädda i ytterligare 4-5 minuter för rund pizza och 8-10 minuter för en hel långpanna. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Servera Pizza Bianco med salladen och strö över rostade pinjenötter, riven parmesan och några blad färsk basilika.
Serveringsförslag
- Gott med en grönsallad, hemgjord pizzasallad, grönkålssallad eller sallad på rucola och cocktailtomater som jag hade på bilden.
- Gillar man tryffelolja så kan man droppa över någon droppe vid servering.
Fler toppings
Några andra förslag på pålägg att lägga på pizzan efter den är gräddad är:
- Lufttorkad skinka, delad cocktailtomat eller ugnsrostade tomater samt färsk basilika.
- Rostade rödbetor med getost eller fetaost. Rostade pinjenötter och rucola.
- Rostad paprika med sardeller och oregano.
- Rostade pinjenötter eller valnötter samt rucola och färsk basilika.
- Wokade örter eller strimlad grönkål du fräst i lite olivolja några minuter.
Varianter
- Pestooljan kan bytas mot crème fraiche eller crème fraichesås med parmesan och vitlök. Bred ut ett tunt lager naturell crème fraiche på pizzabotten.
- Löjromspizza Bianco. Byt pestoolja mot crème fraiche och ost samt toppa till servering med löjrom, finhackad rödlök, dill, några tsk löjrom samt ev. 5-6 handpillade räkor. Servera med en klyfta citron vid sidan.
- Grönkålspizza Bianco med chèvre - bakas med crème fraiche, mozzarella och chèvre som grund. Sedan toppas den med vitlöksfräst grönkål och riven pecorino samt parmesan till servering.
- Sparrispizza Bianco med crème fraiche och mozzarella som grund - toppad med vitlöksfräst grön sparris, brynt smör samt pecorino.
- Ramslökspizza Bianco med ramslökssås i botten, mozzarella, salami, Västerbottenost och brynt smör.
Med färsk eller torkad jäst
Du kan baka pizzan med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Kalljäst deg
Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja.
Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.
Baka i grillen
Pizzan kan också bakas i grill med lock på pizzasten eller pizzastål.
- Elda upp grillen rejält, lägg pizzastenen på gallret och sätt på lock. Låt bli varmt - gärna upp mot 3-400 grader. Smidigt är att ha pizzabotten på ett bakplåtspapper du klippt runt kanten på pizzan. Lägg på en bricka.
- Ta hastigt bort locket och slida över pizzan på stenen eller stålet - med eller utan bakplåtspapper. Sätt på locket och grädda mellan 5-10 minuter.
- Ta bort locket hastigt och kolla så att botten är brun men ej bränd samt osten smält och fått lite färg. Servera pizzan direkt. Slida över den på en tallrik med hjälp av en grilltång eller använd pizzaspade.
- Låt locket ligga av några minuter mellan gräddningarna så att kolen får upp farten. Sätt på lock och få upp värmen inför nästa pizza.
Fler tips för pizzabaket
Vill du ha tips på hur du bakar pizza i hemmaugn, med pizzasten, tomatsås, mozzarella, pålägg och tips med mera så finns det här.
Tips
- Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
- Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
- Välj gärna ett fint vetemjöl med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
- Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
- Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
- Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
- Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
- Det finns små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
- Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.
Baksten och pizzastål
Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal