Vegansk pizza
Vegan pizza Verde med massa gott på - grillad zucchini, aubergine, rucola, spenat, rostade tomater, kronärtskocka och oliver samt vegan pesto.
Här har jag bakat pizzan med vegan riven pizzaost.
Tillagning
- Förbered grillad aubergine samt zucchini. Vidare ugnsrostade tomater. Se länkar ovan.
- PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt salt samt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl.
- Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
- VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
- Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter.
- Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
- TOMATSÅS: Koka hela skalade eller krossade tomater i en kastrull med finhackad eller pressad vitlök, olivolja, salt, svartpeppar och basilika. Småkoka i minst 20 minuter. Efter halva tiden kan du klippa sönder tomaterna med en sax, mosa med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer. Rör då och då. Håll varm.
- Förbered pizzapåläggen i skålar och på fat. Förbered en yta att knåda ut pizzan på med mjöl vid sidan.
- Skär aubergine och zucchini mindre bitar.
- I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
- I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
- UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
- Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
- Bred först ut 0,75-1 dl tomatsås på pizzan i ett jämnt lager.
- Fördela över riven vegan ost.
- I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
- I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
- Ta ut pizzan och toppa några bitar grillad aubergine, zucchini och tomater.
- Lägg på några oliver, kronärtskocksbitar, babyspenat, rucola, färsk basilika samt skeda över vegan pesto.
- Servera pizzan på en stor pizzatallrik eller på ett bakplåtspapper på skärbräda. Du servera med vass kniv och gaffel eller sax att klippa pizzan med.
Serveringsförslag
- Pizzan passar som huvudrätt.
- Gott till är även pizzasallad eller vitkålssallad med rivna rödbetor.
Förbered
- Förbered grillad zucchini och grillad aubergine - en av varje räcker till fyra pizzor men gör gärna extra då det blir goda rester som även kan frysas in. Gör gärna i god tid eller dagen innan. Istället för att grilla på utegrill kan de även grillas i grillpanna eller stekas i stekpanna.
- Förbered en sats ugnsrostade tomater.
- Köp färdig vegan pesto eller gör egen pesto eller solrospesto med vegan parmesan.
Val av deg och sås
- Här med klassisk pizzadeg. Du kan även baka med kalljäst pizzadeg.
- Istället för pizza- och tomatsåsen nedan kan du köpa färdig pizzasås på burk.
Varianter
- Andra grillade grönsaker som passar på är grillad paprika, knipplök, sparris eller portabello.
- Som ost kan du ta en valfri vegan riven ost eller vegansk ädelost och sojaost Mozzarellastyle. Eller blanda.
- Pesto kan bytas mot Crema di balasmico eller annan vegan röra som tapenade (utan sardeller) eller kronärtskocksröra. Det finns även vegansk Bearnaisesås eller vitlökssås att köpa som passar att ringla över pizzan.
- Annat gott att lägga på med tomatsåsen och osten är skivad broccoli, skivad svamp, pressad vitlök och/eller hackad chili.
- Gott på efter pizzan är bakad är rostade valnötter, solrosfrön eller pinjenötter; eller blandad finbladig grönsallad.
- Vidare kan man ha på fejkade köttpålägg som skivad sojakorv, sojasalami, riven sojaskinka när man bakar pizzan. Eller ta på lufttorkad sojaskinka efter tillagning.
Tips
- Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
- Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
- Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal