Pizza med pepperoni, ananas och jalapeno

Pizza med pepperoni, ananas och jalapeno. Smakrik pepperoni salami kombineras med söt ananas, het jalapeno, pizzasås samt fyllig mozzarella.

Pepperoni är en variant på salami. Pepperonin rankades 2011 som den mest populära pizzatoppingen i USA förutom osten.

  4 pizzor med diameter ca 30 cm

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

  Ingredienser

  • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 3,5 dl, 350 gram vatten, fingervarmt
  • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 dl majsmjöl till utbakning under pizzan (valfritt)
  • PIZZASÅS: 1 burk, ca 400 gram hela skalade tomater, gärna San Marzano; eller 1 burk krossade tomater;
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 klyfta finhackad eller pressad vitlök
  • 10 blad grovt hackad färsk basilika
  • TOPPING: 4 dl riven mozzarella
  • 2 färska mozzarellaostar rivna i grova bitar
  • ca 150 gram, 20-40 skivor pepperoni salami beroende på storlek
  • 3 dl färsk tärnad ananas; 1 pkt 225 gram fryst tinad ananas eller ca 3 dl (340 gram/burk) tärnade ananasskivor från burk
  • 0,75-1 dl jalapenos, skivade

  Tillagning

  1. Riv isär färsk mozzarella och lägg i ett durkslag eller sil i en bunke att rinna av i kylen några timmar eller över natten. Krama ur lätt. Då vattnar den sig ej så mycket på pizzan vid gräddning.
  2. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt salt samt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl.
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
  5. VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
  6. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter.
  7. Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
  8. PIZZASÅS: Koka hela skalade eller krossade tomater i en kastrull med finhackad eller pressad vitlök, olivolja, salt, svartpeppar och basilika. Småkoka i minst 20 minuter. Efter halva tiden kan du klippa sönder tomaterna med en sax, mosa med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer. Rör då och då. Håll varm.
  9. Skär upp ananas. Skär bort ändar och skal. Dela på längden i klyftor. Skär bort den grova stammen i mitten. Skär sedan fruktköttet i små bitar.
  10. Förbered pizzapåläggen i skålar samt förbered en yta att knåda ut pizzan på med mjöl vid sidan.
  11. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
  12. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
  13. UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
  14. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut 0,75-1 dl tomatsås på pizzan i ett jämnt lager.
  16. Bred ut ett lager riven mozzarella samt färsk mozzarella i bitar.
  17. Lägg på pepperoni salami i skivor. Förslagsvis 5 på varje pizza. Eller så många du vill ha.
  18. Lägg på och fördela bitar av ananas förslagsvis 12-14 stycken.
  19. Fördela över skivor av jalapeno förslagsvis 6-10 stycken.
  20. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
  21. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
  22. Servera pizzan direkt på en stor pizzatallrik eller på ett bakplåtspapper på skärbräda. Du servera med vass kniv och gaffel eller sax att klippa pizzan med.
  Förbered deg och pålägg. Tryck ut degen eller ta hjälp av en kavel. Försök gärna få lite mer deg runt kanterna och så tunn deg det går i mitten.
  Förbered deg och pålägg. Tryck ut degen eller ta hjälp av en kavel. Försök gärna få lite mer deg runt kanterna och så tunn deg det går i mitten.
  Bred först ut pizzasås. Sedan riven mozzarella och grovt delad färsk mozzarella.
  Bred först ut pizzasås. Sedan riven mozzarella och grovt delad färsk mozzarella.
  Fördela över pepperoni salami samt bitar av ananas och jalapeno.
  Fördela över pepperoni salami samt bitar av ananas och jalapeno.
  Baka gärna pizzan i en pizzaugn - hemligheten att få god pizza är att ha hög värme - upp mot 400 grader.
  Baka gärna pizzan i en pizzaugn - hemligheten att få god pizza är att ha hög värme - upp mot 400 grader.
  Pizza bakt i pizzaugn på hög värme fluffar upp i degen. Passa den och rotera runt den efter 30 sekunder så den bakas jämnt runt om. Räkna ca 1-2 minuters gräddning.
  Pizza bakt i pizzaugn på hög värme fluffar upp i degen. Passa den och rotera runt den efter 30 sekunder så den bakas jämnt runt om. Räkna ca 1-2 minuters gräddning.

  Serveringsförslag

  Val av deg och sås

  Val av ananas

  Gör gärna pizzan med färsk ananas. Det finns även fryst färsk ananas som du tinar först som är god. Man kan även ta ananas från burk.

  Tips

  • Köper du en hel färsk ananas så blir det över ananas och den kan du skära upp i bitar och ha i kylen. Är god kall som den är. Använd till salsa, fruktsallad, grilla, paj eller efterrätt. Den kan även frysas in i bitar.
  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba, vetemjöl på vårvete eller vetemjöl special.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzorna på bilderna bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
  • Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.
  • Pizzan kan även bakas som panpizza, i ugnsform eller långpanna. Värm då en stekpanna som tål ugn på spisen eller ugnsform eller långpanna på max värme i ugnen. Tryck eller kavla ut deg i samma storlek. Smörj med rikligt med olivolja och lägg i degen samt lägg hastigt på pizzasås, ost och toppings. Grädda i nedre delen av ugnen på max under och övervärme i ca 10 minuter.
  • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en stor vedeldad pizzaugn.

  Pizzan bakad i pizzaugn på 400 grader. Kanterna fluffar upp och pepperonin blir knaprig i kanterna.
  Pizzan bakad i pizzaugn på 400 grader. Kanterna fluffar upp och pepperonin blir knaprig i kanterna.

  Pizzan bakad i vanlig ugn på max värme och grill på baksten. Den blir helt ok även om pizza bakad i pizzaugn blir bättre.
  Pizzan bakad i vanlig ugn på max värme och grill på baksten. Den blir helt ok även om pizza bakad i pizzaugn blir bättre.

  E-mail
  Medel: 5 (2 röster)

  Uppskattat näringsvärde per portion: 1082 kcal

  Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-17

  Tillbehör och liknande:

  Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

  Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...