Pizza med aubergine, rostade tomater och pecorino

Pizza med tomatsås, mozzarella, grillad aubergine, rostade tomater, pecorino, parmesan och färsk basilika.

4 pizzor diameter 28-30 cm

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 3,5 dl, 350 gram vatten, fingervarmt
  • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 dl majsmjöl till utbakning under pizzan (valfritt)
  • PIZZASÅS: 1 burk, ca 400 gram hela skalade tomater, gärna San Marzano; eller 1 burk krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 klyfta finhackad eller pressad vitlök
  • 10 blad grovt hackad färsk basilika
  • TOPPING: 4 dl riven mozzarellaost
  • 2 färska mozzarellaostar i lag
  • 1 grillad aubergine - se länk ovan
  • 1 sats ugnsrostade tomater - se länk ovan
  • 75 gram pecorino
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 12 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Riv isär färsk mozzarella och lägg i ett durkslag eller sil i en bunke att rinna av i kylen några timmar eller över natten. Krama ur lätt. Då vattnar den sig ej så mycket på pizzan vid gräddning.
  2. Förbered grillad aubergine samt ugnsrostade tomater. Se länkar ovan.
  3. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
  4. Tillsätt salt samt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Beroende på mjöl kan det behövas 0,25-0,5 dl extra mjöl.
  5. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
  6. VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
  7. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter.
  8. Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
  9. TOMATSÅS: Koka hela skalade eller krossade tomater i en kastrull med finhackad eller pressad vitlök, olivolja, salt, svartpeppar och basilika. Småkoka i minst 20 minuter. Efter halva tiden kan du klippa sönder tomaterna med en sax, mosa med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer. Rör då och då. Håll varm.
  10. Förbered en yta att knåda ut pizzan på med mjöl vid sidan.
  11. Hyvla och dela pecorino i grova bitar.
  12. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
  13. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
  14. UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
  15. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
  16. Bred först ut 0,75-1 dl tomatsås på pizzan i ett jämnt lager.
  17. Fördela över riven mozzarella ost och grovt delad färsk mozzarella.
  18. Lägg på 2 skivor aubergine. Eller valfri mängd.
  19. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
  20. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
  21. Toppa med några rostade tomater, pecorino, riven parmesan och några blad basilika.
  22. Servera pizzan på en stor pizzatallrik eller på ett bakplåtspapper på skärbräda. Du servera med vass kniv och gaffel eller sax att klippa pizzan med.
Förbered pizzadeg, pizzasås, grillad aubergine och rostade tomater i god tid. Plocka fram övriga toppings.
Förbered pizzadeg, pizzasås, grillad aubergine och rostade tomater i god tid. Plocka fram övriga toppings.
Tryck ut degen med händerna eller ta hjälp av en kavel till en rundel på ca 30 cm. Försök gärna få lite mer deg runt kanterna och så tunn deg det går i mitten.
Tryck ut degen med händerna eller ta hjälp av en kavel till en rundel på ca 30 cm. Försök gärna få lite mer deg runt kanterna och så tunn deg det går i mitten. Toppa sedan med ett lager tomat- pizzasås, riven mozzarella samt färsk grovt delad mozzarella.
Lägg på två skivor aubergine och grädda pizzan.
Lägg på två skivor aubergine och grädda pizzan.
När pizzan är gräddad lägger du på rostade tomater, hyvlad pecorino, riven parmesan samt färsk basilika.
När pizzan är gräddad lägger du på rostade tomater, hyvlad pecorino, riven parmesan samt färsk basilika.
Pizzan kan du servera på bakplåtspapper på en skärbräda eller tallrik med sax eller kniv och gaffel.
Pizzan kan du servera på bakplåtspapper på en skärbräda eller tallrik med sax eller kniv och gaffel.

Serveringsförslag

Förbered

  • Förbered grillad aubergine - en aubergine räcker till fyra pizzor men gör gärna extra då det blir goda rester som även kan frysas in. Gör gärna i god tid eller dagen innan. Istället för att grilla på utegrill kan de även grillas i grillpanna eller stekas i stekpanna.
  • Förbered en sats ugnsrostade tomater.

Val av deg och sås

  • Här med klassisk pizzadeg. Du kan även baka med kalljäst pizzadeg.
  • Istället för pizza- och tomatsåsen nedan kan du köpa färdig pizzasås på burk.

Varianter

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.

Pizzan bakas med tomat- pizzasås, mozzarella och grillad aubergine. Sedan toppas den med rostade tomater, hyvlad pecorino, parmesan och färsk basilika.
Pizzan bakas med tomat- pizzasås, mozzarella och grillad aubergine. Sedan toppas den med rostade tomater, hyvlad pecorino, parmesan och färsk basilika.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-02

Tillbehör och liknande:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...