Panpizza
Panpizza är pizza med tjock knaprig botten i amerikansk stil som gräddas i en ugnsfast stekpanna i ugnen med mycket ost, tomatsås och topping som förslagsvis pepperoni salami eller annat valfritt pålägg.
Botten blir extra knaprig med olivolja i pannan.
Tillagning
- PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke.
- Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt salt, olivolja samt allt vetemjöl och blanda ihop till en deg. Knåda ihop och tillsätt eventuellt lite extra mjöl i taget till en smidig deg. Mängden mjöl kan variera något med sort av mjöl. Är degen för tjock i början kan du tillsätta några tsk vatten i taget.
- Knåda degen smidig i maskin i 5 minuter eller 7 minuter för hand.
- Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek i en 1 timme.
- Sätt ugnen på max under och övervärme.
- Dela degen i två delar på mjölat bakbord eller stor skärbräda.
- Kavla och tryck ut en pizzabotten i taget med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar degen till tjocka bottnar i storlek som den panna du tänkt grädda i. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel och kavla ut degen - försök då trycka ut lite tjockare deg ut mot kanterna.
- Låt jäsa i 10 minuter innan du lägger på topping.
- Värm en ugnsfast stekpanna med 2 msk olivolja i botten på spisen.
- Lägg över degen i den varma stekpannan.
- Bred ut ett lager med ca 4 msk tomatsås på en pizzabotten. Strö över ca 125 gram riven mozzarella. Toppa med valfri topping - förslagsvis 5-6 skivor pepperoni salami.
- Grädda panpizzan i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter till fin färg. Flytta ev. runt den någon gång så den gräddar jämnt.
- Ta ut och lyft ur pizzan ur pannan.
- Servera varm men låt gärna svalna någon minut innan servering så du inte bränner dig. Klipp slicar med en sax eller skär med kniv.
- Grädda nästa panpizza på samma vis.
Serveringsförslag
Gott med en sallad till som ex. grönsallad, pizzasallad eller coleslaw. Jag gillar kimchi till.
Portionsberäkning
Är du stor i maten så är en pizza per portion lagom. En halv panpizza är lite mindre portion och kan drygas ut om man har sallad till.
Toppings
- Toppa med köpt eller hemgjord pizzasås och ost som riven mozzarella eller pizzaost.
- Vidare kan du ha på valfria toppings. Jag tog pepperoni salami.
- För inspiration vad du kan ha på din pizza kan du titta på detta pizzarecept med många förslag på toppings. Eller kolla fler förslag i kategorin pizzor.
Varianter
- En variant är att kalljäsa degen. Kan då förberedas och förvaras i kylen innan pizzabaket. Det är samma recept som nedan fast du tar endast hälften av mängden jäst. Lägg degen övertäckt i en stor bunke så det inte jäser över i kylen.
- Istället för färsk jäst kan du göra degen med torrjäst.
Uppskattat näringsvärde per portion: 834 kcal