Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger

Sallad med färsk spenat blir kanongod med syrlig balsamvinäger, olivolja och riven parmesan.

Tar du en fin dyrare balsamvinäger så blir salladen riktigt lyxig och god.

ca 8 portioner spenatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 liter rensad färsk spenat eller en stor påse 175-250 gram babyspenat
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 5 msk balsamvinäger, gärna fin sort
  • 5 msk kallpressad fin olivolja
  • 1 krm flingsalt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj spenat och låt den rinna av väl i ett durkslag.
  2. Riv osten.
  3. Blanda med osten och olivolja och lägg upp i en stor skål eller på salladsfat. Eller som sidosallader i portionsskålar.
  4. Vänta med att skeda över balsamvinäger, salt och peppar tills precis innan servering. Annars slokar spenaten snabbt.

Portionsberäkning

Lagar du till fyra och serverar som sidosallad så räcker en liten påse babyspenat på 65 gram. Vill du ha mycket sallad så ta en stor påse på runt 200 gram.

Parmesan är ej vego

Serverar du salladen till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 69 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-28