Sparrispizza

Introduktion och förberedelse

Sparrispizza Bianco. En "vit" pizza med crème fraiche och mozzarella som grund - toppad med vitlöksfräst grön sparris, brynt smör samt pecorino.

Du kan grädda pizzan på utegrill med pizzasten eller i ugnen. Eller grädda på annat valfritt vis - du kanske har en hemmapizzaugn.

Serveringsförslag

  • Sparrispizzan passar som festlig huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
  • Om du önskar kan du ha en grönsallad, hemgjord pizzasallad eller en grönkålssallad till.

Varianter

  • Detta är ett förslag på topping och man kan variera pålägg efter tycke.
  • Gott på är även handpillade räkor samt löjrom på slutet. Räkna 5-6 räkor och 5-6 tsk löjrom per pizza.
  • Gillar du lufttorkad skinka kan du servera pizzan med några skivor fin prosciutto eller parmaskinka. Ett annat förslag är knaperstekt bacon, pancetta eller fläsk.
  • Man kan även baka flera olika pizzor - låt de som gillar sparris baka sparrispizza och de som gillar andra pålägg gör sin egen pizza. De kanske vill ha vanlig pizzasås med tomat för en Margherita, Capricciosa eller Hawaii eller liknande.
  • Crème fraiche kan bytas mot pestoolja som denna variant på Bianco.
  • Riven pecorino är valfritt att strö över till servering. Man kan även strö över riven parmesan eller Västerbottenost.

Val av jäst

Du kan baka pizzan med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Eller baka pizzorna med färdig surdeg fullkornsvete eller hemgjord surdeg.

Val av sparris

  • Jag använde svensk fin ekologisk och lite smalare grön sparris från Kullasparris - den var redan bruten och så smal och fin att den gick att äta rå.
  • Det blir även gott med annan valfri grön eller vit sparris. Väljer du lite tjockare sparris så kolla så att den inte är träig längst ner - bryt eller skär av den nedersta eventuellt träiga delen.

Degen kan förberedas

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Tips

  • En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
  • Välj gärna ett fint vetemjöl med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
  • Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
  • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
  • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
  • Avslutningsvis finns det små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
  • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.

Baksten och pizzastål

Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

Nygräddad löjromspizza med dill, pecorino, grönkål och mozzarella samt crème fraiche som grund.
Nygräddad löjromspizza Bianco - en "vit" pizza med löjrom, dill, riven, pecorino, grönkål och mozzarella samt crème fraiche som grund.

4 sparrispizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl vatten, fingervarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PÅLÄGG: 250 gram riven mozzarella
  • 1 färsk mozzarellaost i lag
  • 2 dl crème fraiche
  • 250 gram gröna sparrisar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl riven pecorino (valfritt)
  • 40 gram smör

Tillagning

  1. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin eller för hand i 10 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
  7. PÅLÄGG: Häll av mozzarella och dela sönder i bitar. Riv pecorino grovt. Kan förberedas och förvaras i kylen.
  8. Skölj och skär eventuellt av träiga ändar på sparrisen. Skär bort knopparna och spara dem. Skär resten i ca 1-2 cm sneda bitar.
  9. Skala och finhacka vitlöken. Fräs sparrisbitarna och vitlöken i ca 2 minuter i olivoljan. Salta med ett halvt krm salt. Lägg i sparrisknopparna på slutet. Hit kan du förbereda några minuter innan.
  10. Smält smör i en kastrull och låt det bli ljust brynt. Akta så det ej bränns. Sätt åt sidan och håll ljummet.
  11. Innan du gräddar pizzorna dukar du fram sparrisen, brynt smör samt riven pecorino i skålar så du har det redo.
  12. Dela degen i 4 delar och forma till bollar på bakbord eller bakbricka. Du behöver mjöla för att degen ej ska fastna. Knåda ut eller kavla ut tunna runda pizzor en i taget. Lägg över på en mjölad bricka eller tunn skärbräda. Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper över och rulla ihop. Vänd och rulla ut igen med bakplåtspappret underst. Eller använd pizzaspade. Använder du bakplåtspapper kan du klippa bort papper som sticker ut runt pizzan.
  13. Bred ut ca 0,5 dl crème fraiche på botten och sedan 0,5 dl riven mozzarella. Vidare 1/4 av den färska mozzarellan lite här och där. Förslagsvis en pizza i taget.
  14. GRÄDDNING PÅ GRILL: Elda upp grillen rejält, lägg pizzastenen på gallret och sätt på lock. Låt bli varmt - gärna upp mot 3-400 grader.
  15. Ta hastigt bort locket och slida över pizzabotten på stenen - med eller utan bakplåtspapper. Lägg över locket och grädda mellan 5-10 minuter.
  16. Ta bort locket hastigt och kolla så att botten är brun men ej bränd samt osten smält och fått lite färg. Slida över den på en tallrik med hjälp av en grilltång eller använd pizzaspade.
  17. Låt locket ligga av några minuter mellan gräddningarna så att kolen får upp farten. Sätt på lock och få upp värmen inför nästa pizza.    
  18. GRÄDDNING I UGN: Sätt ugnen på max värme vanlig ugn. Sätt in en plåt eller pizzasten att bli varm. Gör botten på pizzan med crème fraiche och ost på en mjölad bricka, skärbräda eller ett bakplåtspapper. Slida över pizzan på varm plåt eller pizzasten med pappret under. Grädda pizzan i nedre delen ugnen ca 10-12 minuter så att den blir genombakt och får färg. 
  19. SERVERING: Toppa den nygräddade pizzabotten med 1/4 av sparrisen, skeda över några msk brynt smör samt strö över pecorino.
  20. Servera pizzan nygräddad och varm. Förslag är att slica dem på fyra och äta en slice var medan man gräddar en pizza i taget. Då får man varm pizza om man inte vill äta en i taget.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 843 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...