Crème fraiche Bearnaise

Introduktion och förberedelse

Crème fraiche Bearnaise är en kall lättlagad variant på Bearnaiesesås.

Såsen rör du ihop av crème fraiche och ett svalnat hopkok av lite vatten, vitvinsvinäger, dragon, schalottenlök samt vitpeppar i en kastrull.

Rör ej så mycket i crème fraichen - då blir den lös.

Serveringsförslag

Gott som kall crème fraiche-sås till det mesta som Bearnaise passar till som grillat, kött, kyckling, grönsaker med mera.

Varianter

  • Om du vill ha överkurs kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen.
  • Du kan ta frysta hackad persilja eller hacka färsk kruspersilja eller bladpersilja.
  • Istället för torkad dragon kan du ta en dl färsk finhackad dragon.
  • Ett annat alternativ är att laga såsen med inlagd dragon istället för torkad dragon. Den är inlagd i vinäger så då kan du utesluta vitvinsvinäger - räkna ca 0,5 dl med lag. Hacka den fint.
  • Vill du ha såsen gulare likt riktig Bearnaise kan du färga den med ett krm gurkmeja - koka med dragonen i början.

Lättlagad kall Bearnaise-sås med crème fraiche i skål på skärbräda med ingredienser vid sidan
Lättlagad kall Bearnaise-sås med crème fraiche får smak av dragon, vinvinsvinäger och schalottenlök. Garnera gärna med lite extra finhackad schalotten, persilja, dragon och flingsalt.

4 portioner crème fraiche Bearnaise

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 23 min

Ingredienser

  • 4 dl crème fraiche naturell
  • 2 msk finhackad schalottenlök, 1/2 schalottenlök
  • 3 msk torkad dragon
  • 4 msk vatten
  • 4 msk vit balsamvinäger
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Finhacka schalottenlök och lägg i en kastrull.
  2. Tillsätt vatten, vinäger, dragon, salt och vitpeppar.
  3. Koka upp och låt reducera - koka ner - några minuter till 1/3.
  4. Hacka persilja fint.
  5. Ställ kastrullen med dragon-blandningen åt sidan att svalna helt. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  6. Blanda försiktigt crème fraiche och hackad persilja med dragon-blandningen. Rör inte för mycket då blir såsen lös. Vänd bara runt så det precis blandas.
  7. Lägg upp i en skål och garnera gärna med lite extra finhackad schalottenlök, dragon, hackad persilja samt lite flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-23

Tillbehör och liknande recept: