Pizza med lufttorkad skinka och västerbottensost

Introduktion och förberedelse

Pizza med lufttorkad skinka, Västerbottensost, mozzarella samt ört- och vitlöksolja toppad med riven parmesan och färsk basilika.

Här med en sallad på ruccola och cocktailtomater.

Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.

Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja. Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.

4 pizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl vatten, fingervarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PÅLÄGG: 2 mozzarellaostar
  • 200 gram Västerbottenost
  • 200 gram lufttorkad skinka i tunna skivor
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 12 blad färsk basilika
  • Tomatsås: 1 burk passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • Ört- och vitlöksolja: 1 dl olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad basilika
  • SALLAD: 40 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
  7. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  8. Förbered örtolja: skala och pressa vitlök och blanda med torkad oregano och basilika.
  9. Förbered pålägg: riv eller skiva Västerbottenost, häll av och dra sönder mozzarella i mindre bitar och riv parmesan.
  10. Skölj ruccola och tomater.
  11. Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
  12. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  13. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  14. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  15. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan.
  16. Grädda en stor pizza eller en rund pizza i taget först i 2 minuter med enbart tomatsåsen.
  17. Ta ut och fördela Västerbottenost, mozzarella och lufttorkad skinka.
  18. Ringla över lite ört- och vitlöksolja.
  19. Grädda i ytterligare 4-5 minuter för rund pizza och 8-10 minuter för en hel långpanna. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  20. Servera pizzan med salladen och strö över riven parmesan och några blad färsk basilika.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.