Pizza med lufttorkad skinka och västerbottensost
Introduktion och förberedelse
Pizza med lufttorkad skinka, Västerbottensost, mozzarella samt ört- och vitlöksolja toppad med riven parmesan och färsk basilika.
Här med en sallad på ruccola och cocktailtomater.
Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja. Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.
Tillagning
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
- Blanda ingredienserna till en deg.
- Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
- Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
- Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
- Förbered örtolja: skala och pressa vitlök och blanda med torkad oregano och basilika.
- Förbered pålägg: riv eller skiva Västerbottenost, häll av och dra sönder mozzarella i mindre bitar och riv parmesan.
- Skölj ruccola och tomater.
- Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
- Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
- I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
- Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
- RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan.
- Grädda en stor pizza eller en rund pizza i taget först i 2 minuter med enbart tomatsåsen.
- Ta ut och fördela Västerbottenost, mozzarella och lufttorkad skinka.
- Ringla över lite ört- och vitlöksolja.
- Grädda i ytterligare 4-5 minuter för rund pizza och 8-10 minuter för en hel långpanna. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Servera pizzan med salladen och strö över riven parmesan och några blad färsk basilika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal