Vitlökssås

Introduktion och förberedelse

En kall sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök. God, enkel och snabb samt rätt fettsnål yoghurtsås att laga till grillat, buffé, kebab, hamburgare, grillade grönsaker och mycket annat.

Du kan ta så mycket vitlök som du vill i såsen.

Vill du ha en lösare sås likt vitlöksdressing så rör du i lite vatten i taget till önskad tjocklek. Vidare kan man ha i hackad färsk eller fryst gräslök i såsen. Torkad gräslök funkar också. Örtsalt är en annan god variant. Torkad oregano passar också.

Vill du ha en krämigare vitlökssås så tar du någon dl majonnäs istället för matyoghurt.

4 portioner vitlökssås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 dl matyoghurt, grekisk eller turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål.
  2. Blanda ner matyoghurt samt olivolja.
  3. Vitlökssåsen är klar att servera.
  4. Om du vill ha en lösare sås så kan du röra i någon msk vatten till önskad konsistens.
E-mail
Medel: 3.6 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer