Vitlökssås

Introduktion och förberedelse

En kall sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök. God, enkel och snabb samt rätt fettsnål yoghurtsås att laga till grillat, buffé, kebab, hamburgare, grillade grönsaker och mycket annat.

Du kan ta så mycket vitlök som du vill i såsen.

Vill du ha en lösare sås likt vitlöksdressing så rör du i lite vatten i taget till önskad tjocklek. Vidare kan man ha i hackad färsk eller fryst gräslök i såsen. Torkad gräslök funkar också. Örtsalt är en annan god variant. Torkad oregano passar också.

Vill du ha en krämigare vitlökssås så tar du någon dl majonnäs istället för matyoghurt.

4 portioner vitlökssås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 dl matyoghurt, grekisk eller turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål.
  2. Blanda ner matyoghurt samt olivolja.
  3. Vitlökssåsen är klar att servera.
  4. Om du vill ha en lösare sås så kan du röra i någon msk vatten till önskad konsistens.
E-mail
Medel: 3.6 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.