Crème fraiche med tomat och basilika
En crème fraichesås med tomat och färsk eller fryst hackad basilika.
Tillagning
- Lägg upp halva burken crème fraiche i en smalt högt mixerkärl eller liknande skål.
- Tillsätt tomatsås, basilika, vinäger, cayenne, peppar, salt och socker.
- Mixa till en slät sås.
- Vänd i resten av crème fraichen. Rör du för mycket så blir såsen tunn.
- Smaka av med salt och peppar.
- Såsen är klar att servera. Låt gärna stå i kylen några timmar eller över natten att få rundare smak.
Serveringsförslag
- God som kall sås till grillat kött som entrecote, kycklingspett, fläskkött, lax eller grönsaker.
- Vidare till rätter med klyftpotatis eller pommes frites.
- Som kall sås på buffé, till räkor, skaldjur, kräftor och till paj.
Varianter
- Du kan även göra egen tomatsås, skalade hackade färska tomater eller bara ta krossade tomater eller någon tsk tomatpuré.
- Cayennepulver kan bytas mot sriracha, något krm chiliflakes eller annat chilipulver.
- Socker kan bytas mot honung.
- Vit vinäger kan bytas mot röd vinäger, äppelcidervinäger eller färskpressad citron.
- Istället för att mixa såsen med stavmixer kan den mixas i matberedare eller helt enkelt bara röras ihop med hackad basilika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal