Crème fraiche med tomat och basilika

En crème fraichesås med tomat och färsk eller fryst hackad basilika.

4 portioner crème fraiche tomat och basilika, 2,5 dl

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 2 dl crème fraiche naturell 35%
  • 4 msk tomatsås
  • 20 gram fryst hackad basilika eller 20 blad hackad färsk basilika
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Lägg upp halva burken crème fraiche i en smalt högt mixerkärl eller liknande skål.
  2. Tillsätt tomatsås, basilika, vinäger, cayenne, peppar, salt och socker.
  3. Mixa till en slät sås.
  4. Vänd i resten av crème fraichen. Rör du för mycket så blir såsen tunn.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Såsen är klar att servera. Låt gärna stå i kylen några timmar eller över natten att få rundare smak.
En sås som är snabb och lätt att bara röra ihop och smaka av.
En sås som är snabb och lätt att bara röra ihop och smaka av.
Du kan ta fryst eller färsk basilika eller blanda. Förutom tomatsås så sätter socker, vinäger och cayenne sätter extra smak på såsen.
Du kan ta fryst eller färsk basilika eller blanda. Förutom tomatsås så sätter socker, vinäger och cayenne sätter extra smak på såsen.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan även göra egen tomatsås, skalade hackade färska tomater eller bara ta krossade tomater eller någon tsk tomatpuré.
  • Cayennepulver kan bytas mot sriracha, något krm chiliflakes eller annat chilipulver.
  • Socker kan bytas mot honung.
  • Vit vinäger kan bytas mot röd vinäger, äppelcidervinäger eller färskpressad citron.
  • Istället för att mixa såsen med stavmixer kan den mixas i matberedare eller helt enkelt bara röras ihop med hackad basilika.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-02

Tillbehör och liknande: