Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest.

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza
Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza.

Hembakt pizza är gott. Här hittar du bra recept på pizzadeg, pizzasås och klassiska pizzor som oxfilépizza, salamipizza, Capricciosa, Maffia och Hawaii med flera men också pizza i långpanna.

 

Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost. Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriocciosa och Quatro Stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.

Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Vi firar Internationelle pizzadagen dagen efter nyårsfesten 1 januari då bakispizzorna säljer som bäst. Minst en pizzeria finns i varje by och kvarter. Av varierande kvalitet ska väl sägas. Kebabpizza, calzone, oxfilépizza är nutida klassiker.

Att baka pizza är lönsamt då ingredienserna är billiga - jag skulle gissa på 4-10 kronor per pizza beroende på pålägg. Fördelen med köpepizza är att pizzan blir god när den bakas underifrån i en stenugn även kallad pizzaugn. Allra godast blir pizzan om den bakas i en vedeldad stenugn.  

 

Kalljäst superdeg till pizza
Kalljäst superdeg till pizza

Pizzadeg till alls slags pizza eller fixa kalljäst superdeg.

Vedeldade stenugnsbakade pizzor är ännu rätt ovanliga i Sverige. Men de blir vanligare och vanligare med nya pizzerior som satsar på kvalitet och lite dyrare gourmetpizzor.

Grunden till pizza med mozzarella och tomatsås
Grunden till pizza med mozzarella och tomatsås

Det finns pizzastenar att köpa för hemmaugnar som funkar rätt bra. Då värmer du stenen i ugnen minst en timme innan så håller den undervärmen fint när pizzan kommer på. Man kan också baka pizza i en egen vedeldad ugn eller i grillen om man kör med en pizzasten och isolerar runt grillen så den håller 300-400 grader iaf. 

Man behöver dock ingen specialugn eller pizzasten för att själv baka pizza. Jag brukar baka i ett djupt ugnsbleck som jag värmt i ugnen innan och sedan ev. penslat med lite olivolja - då får pizzan en knaprig och god botten samt gräddas underifrån som en riktig pizza ska.Du kan också baka ut degen till runda pizzor och baka i pizza pronto pizzamaskin, på förvärmd pizzasten eller i en förvärmd stekpanna du sedan olja med lite olivolja. Stekpannan ställer du sedan in i ugnen.

Pizzan med tomatsås, mozzarella och salami - redo att bakas i ugnen.
Pizzan med tomatsås, mozzarella och salami - redo att bakas i ugnen.



Grundrecept på pizza
Klassisk pizza med olika toppings.

Pizzadeg
Klassisk pizzadeg med vetemjöl, vatten och jäst. 

Kalljäst pizzadeg
Blir riktigt bra när den får jäsa kallt och länge till en superdeg. Kan förberedas i god tid flera dagar innan. 

Pizzasås
Istället för hemgjord pizzasås kan du ta färdig tomatsås - gärna med örter. Smaksätt den gärna med pressad vitlök och oregano.

Pizzasås med bästa burktomaterna
Pizzasås med bästa burktomaterna

Pizzasås med bra burktomater - bara att koka och mosa ihop samt smaksätta med lite salt, chiliflakes, peppar och olivolja. Vitlök, oregano och basilika är valfritt.

 


 

Pizzapålägg - några förslag på pålägg eller toppings till pizza

Välj de pålägg du gillar. Tomatsås och ost är grunden såklart. Först sprider du ut tomatsås sedan osten och efter det topping.

  • Riven ost. Godast är färsk mozzarella i lag. Riv isär eller skär i skivor. Det finns också färdigriven mozzarella som är bättre än vanlig pizzaost iaf. Vill du ha en budget-ostblandning så kan du ta färdigriven mozzarella, pizzaost (eller ost lik emmentahler) och smaka upp med lite riven parmesan eller grana padano.
  • Skivad rödlök eller gul lök
  • Skivad, grovhackad eller pressad färsk vitlök

Några olika  pizzapålägg Några olika pizzapålägg.

  • •Inlagd paprika
  • •Stark prickig korv och fin salami. Kryddig och stark Pepperoni-korv.
  • •Svarta oliver, helst goda som Kalamataoliver
  • •Färsk röd, gul, oragne eller grön paprika
  • Skivad tomat eller delad cocktailtomat. Passar även att lägga på när pizzan är bakt. 
  • • Ananas i bitar, gärna färsk ananas.
  • •Skinka i skivor eller strimlor. Kan även dras isär för hand. Välj en fin rökt eller kokt skinka. 

  • Skivade färska eller inlagda champinjoner

Pizzadeg Hemgjord pizzadeg till en rund pizza. Knåda ut pizzadegen från mitten och kavla sedan ut den till en rund pizzagrund ca 30 cm diameter. Du kan också fixa kalljäst pizzadeg flera dagar i förväg. 

  • •Inlagd kronärtskocka i bitar
  • Bacon - skär i bitar. Kan även stekas lite innan eller stekas knaprig och toppas med när pizzan är bakt
  • Stekt köttfärs ex. texmexfärs (smaksätt med texmex-krydda)
  • •Hackad och strimlad jalapeno eller färsk chili 
  • •Kebabkött.
  • •Kycklingkött. Använd stekt strimlad kycklingkött.
  • •Skivad stekt fläskfilé.
  • •Skivad stekt oxfilé.
  • •Skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar. Fina handpillade räkor och kräftstjärtar passar äver att lägga på när pizzan är bakt. 

Kalla pålägg eller toppings

Kalla toppings läggs på när pizzan är bakt.

  • Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.

Pizzagrund med tomatsås Pizzagrunden med tomatsås. Låt gärna pizzagrunden jäsa lite extra några minuter innan du lägger på tomatsås, ost och topping.

  • •Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
  • •Vitlökssås. Blanda matyoghurt; och/eller gräddfil med någon msk majonnäs samt valfri mängd pressad vitlök och hackad färsk eller fryst gräslök
  • •Bearnaisesås. Gör egen eller köp bättre sort färdig. 

• Fetaost i tärningar.
• Torkad oregano.
• Färsk basilika.
• Riven parmesanost.

Några förslag på pizzor:

Grunden på pizzan är alltid tomatsås och ost. Förslag på vanliga klassiska varianter på pizzerian är:

  • • Margarita med tomatsås, mozzarella (köp mozzarella i lag och riv i bitar) och färsk basilika. Vegetarisk. Kan ävern toppas med färsk mogen skivad tomat eller delad cocktailtomat samt mer färsk basilika. 
  • • Salamipizza med färsk röd eller inlagd paprika. Välj en fin god salami ex. tryffelsamali eller hetare variant typ pepperoni-korv.
  • • Hawaii-pizza med skinka och ananas. Med fin rökt eller kokt skinka riven i bitar samt färsk ananas i bitar blir den riktigt lyxig. Här passar även chili på som strimlad 
  • Capricciosa med skinka och champinjoner.
  •  Pizza Maffia med bacon och lök.
  • Vegetarisk pizza med soltorkad tomat.
  •  Vegetarisk pizza i långpanna.
  •  Oxfilépizza

Pizzagrund med tomatsås och ost Pizzagrunden med tomatsås och ost. God att baka med färsk basilika på som Margarita. Eller så lägger du på mer toppings efter tycke.

Hemgjord pizza i långpanna Hemlagad pizza i långpanna blir också gott - en favorit för många barn och lätt att baka till många. 

Pizza i långpanna

Pizza med skinka i långpanna
Pizza i långpanna är smidigt att baka till flera. En stor pizza till alla.

Vegetarisk pizza i långpanna
God pizza med rödlök, purjolök och cocktailtomater.

Så här kan du baka pizza i långpanna - ett förslag:

1. Blanda pizzadegen enligt recept och låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Förbered pizzasås och pålägg. 

2. Tryck och kavla ut degen på bakplåtspapper stort som en långpanna.

3. Täck över pizzadegen med en handduk och låt jäsa cirka 20 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader - max värme - helst undervärme. 

4. När det är 5 minuter kvar på jäsningen så värmer du en plåt i ugnen. Ex. en ugnsplåt med höga kanter om du ska baka en hel långpanna. Ta ut långpannan  och pensla botten med ca 2 msk olivolja.

Utkavlad på bakpapper Utkavlad deg till långpannepizza på bakpapper.

Pizzadeg utkavlad i smord ugnsform. Smörj en ugnsform med olivolja eller majsolja. 5. Lägg i pizzadegen med degen nedåt och bakplåtspappret uppåt i pannan.

Dra bort bakpappret Dra bort bakpappret.

6. Dra av smörpappret så att degen ligger kvar. Böj och forma ev. till kanterna så de är i formen.

7. Sprid ut ett tunt lager tomatsås på pizzadegen.
Bred ut pizzasås Bred ut pizzasås.

Lägg på ost Lägg på ost.

8. Strö över och sprid ut ett tunt lager riven ost.

Fler pålägg som lök Fler pålägg som lök med mera. 9. Lägg på de toppings du valt ex. strimlad lök, skivad salami och skivad paprika.

10. Sätt in pizzan i nedre delen av ugnen och grädda i 15 - 20 minuter.

Gräddad med  xtra mozzarella Gräddad med xtra mozzarella.

11. Ta ev. ut pizzan när det är fem minuter kvar och lägg på skivad mozzarella. Grädda tills mozzarellaosten smält och pizzar har fin färg.14. Ta ut pizzan och skär upp i delar. Strö ev. över torkad oregano och ev. riven parmesan innan servering. Du kan också ha på kalla toppings som ruccolasallad och lufttorkad skinka efter du bakt pizzan.

Servera gärna någon sallad till pizzan som pizzasallad, coleslaw, tomatsallad eller en grönsallad.

Tillbehör och pizza-inspirerade varianter: 

Focaccia-pizza
En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.

Pizzadeg med bakpulver
En pizzadeg som inte behöver jäsa. Utan jäst men med bakpulver. Snabb att göra men inte riktigt lika god som jäst pizzadeg (tycker jag).

Pizzasallad med tomat, avokado och rödlök
En fräsch god sallad till pizzan. Till salladen är det gott med massor av het Dijondressing - en senapsdressing. Ett alternativ till vitkålssallad man alltid får till köpepizzan.

Pizza Capricciosa Den färdiga pizzan - här med Capricciosa. Servera en hel eller en halv pizza beroende på hur hungrig du är. Istället för pizzasallad kan du servera en god grönsallad med avokado, tomat och bönor till pizzan.

Coleslaw
Vitkålssallad med yoghurt är gott istället för vanlig pizzasallad. Sås, gott och nyttigt i ett. Blir också jättegod med grekisk eller turkisk matyoghurt som ex. Larsa.

Grönsallad med avokado och bönor
Gott som grön sallad till det mesta. Matig och god med svarta bönor, avokado och tomater i olivolja och vinäger.

Klassisk pizzasallad
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla med.

Libapizza - bakt med arabiskt tunnbröd. Genialisk enkel pizza - lägg bara på topping som tomatpuré, ost med mera och baka tunnbröden som pizza.

Foccaciapizza - tjockare italienskt bröd med pizzatopping.

 

Pizzabullar

Pizzabullar är som kanelbullar fast bakta med pizzadeg och fyllda med tomatsås, ost och valfri topping som skinka eller kassler. Gott är också soltorkade strimlade tomater för vegetarisk variant (byt ut skinkan).

Pizzabullar med kassler

Pizzabullar med skinka

Pizza med salami Hembakt pizza är gott. Ovan salamipizza.

Alla Receptfavoriters pizzarecept hittar du här >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer