Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest.

Lite olika pizzor bakade i pizzaugn för hemmabruk. Pepperonipizza, kebabpizza, pizza med ananas, pepperoni och jalapeno samt en vit Bianco med chèvre, päron och honung.
Lite olika pizzor bakade i pizzaugn för hemmabruk. Pepperonipizza, kebabpizza, pizza med ananas, pepperoni och jalapeno samt en vit Bianco med chèvre, päron och honung.

Hembakt pizza är gott. Här hittar du grundrecept på pizzadeg, pizzasås och tips på varianter från klassiska pizzor som oxfilépizza, salamipizza, Capricciosa, Maffia och Hawaii till lyxiga pizzor, pizza i långpanna, pizzabullar, libapizza med mera.

Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost.

Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriocciosa och Quatro Stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.

Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Dagen efter nyår så är pizzan som populärast och lämpligt nog firas Internationella pizzadagen den 1 januari.

Fördelen med köpepizza är att de har en riktigt varm ugn att baka i. Allra godast blir pizzan om den bakas i en vedeldad stenugn.

Pizzaugnar för hemmabruk finns nu att köpa och den jag provat funkade riktigt bra tycker jag. Det var en liten vedeldad portabel pizzaugn. Men det är såklart en investering. Dock värt det om man gillar pizza och kommer att baka ofta.

Det finns pizzastenar och pizzastål att köpa för hemmaugnar. Då värmer du stenen eller pizzastålet i ugnen minst en halvtimme innan på max värme och grill så håller den värmen när pizzan kommer på. Det går även att tillaga pizza på en förvärmd ugnsplåt och max värme.

En grill med lock går också om man värmer en pizzasten eller pizzastål till 300-400 grader eller så varmt man kan.

Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en stor vedeldad pizzaugn.

Förbered pizzadeg - den kan med fördel kalljäsas över natten; samt de pålägg och tillbehör du önskar.
Förbered pizzadeg - den kan med fördel kalljäsas över natten. Gör pizzasås samt förbered de pålägg och tillbehör du önskar.

Pizzadeg till alls slags pizza eller förbered kalljäst deg i god tid - en dag eller flera dagar innan.

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba, vetemjöl på vårvete eller vetemjöl special.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Numer finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
  • Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.

Baka ut och toppa med tomatsås och ost samt valfria toppings. Eller baka vit pizza Bianco med crème fraiche och ost som grund.
Baka ut och toppa med tomatsås och ost samt valfria toppings. Eller baka vit pizza Bianco med crème fraiche och ost som grund.

    Grundrecept på pizza
    Klassisk pizza - recept på deg, pizzasås samt förslag på varianter med olika toppings.

    Pizzadeg
    Klassisk pizzadeg med vetemjöl, vatten och jäst.

    Kalljäst pizzadeg
    Blir riktigt bra när den får jäsa kallt. Kan förberedas i god tid flera dagar innan pizzabaket.

    Pizzasås
    Istället för hemgjord pizzasås kan du ta köpa färdig pizzasås ex. från Mutti.

    Pizzasåsen kokas ihop av hela skalade burktomater - goda är San Marzano-tomater; lite färsk basilika, vitlök, olivolja samt salt och svartpeppar. Enkelt och gott.
    Pizzasåsen kokas ihop av hela skalade burktomater - goda är San Marzano-tomater; lite färsk basilika, vitlök, olivolja samt salt och svartpeppar. Enkelt och gott.

    Pizzasås med bra burktomater - koka ihop 20 minuter. Klipp eller mosa sönder samt smaka av med salt och peppar. Gott i är även chiliflakes och oregano.

    Pizzapålägg

    Välj de pålägg du gillar. Tomatsås och ost är grunden såklart. Först sprider du ut tomatsås sedan osten och efter det topping.

    • Riven ost. Godast är färsk mozzarella i lag. Riv isär eller skär i skivor. Låt gärna ligga i durkslag några timmar eller över natten att rinna av. Krama ur lätt. Då blir den inte så vattning när den tillagas på pizzan.
    • Det finns också färdigriven mozzarella som är bättre än vanlig pizzaost.
    • Vill du ha en god budget-ostblandning så kan du ta färdigriven mozzarella, pizzaost (eller ost lik emmentahler) och smaka upp med lite riven parmesan eller grana padano.
    • Skivad rödlök eller gul lök.
    • Skivad, grovhackad eller pressad färsk vitlök.
    • Inlagd paprika.
    • Stark prickig korv och fin salami. Kryddig och stark Pepperoni-korv.
    • Svarta oliver, helst goda som Kalamataoliver.
    • Färsk röd, gul, oragne eller grön paprika.
    • Skivad tomat eller delad cocktailtomat. Passar även att lägga på när pizzan är bakt.
    • Ananas i bitar, gärna färsk ananas.
    • Skinka i skivor eller strimlor. Kan även dras isär för hand. Välj en fin rökt eller kokt skinka.
    • Skivade färska eller inlagda champinjoner.
    • Inlagd kronärtskocka i bitar.
    • Bacon - skär i bitar. Kan även stekas lite innan eller stekas knaprig och toppas med när pizzan är bakt.
    • Stekt köttfärs ex. texmexfärs (smaksätt med texmex-krydda).
    • Hackad och strimlad jalapeno eller färsk chili.
    • Kebabkött. Fräs innan.
    • Kycklingkött. Använd stekt strimlad kycklingkött.
    • Skivad stekt fläskfilé.
    • Skivad stekt oxfilé.
    • Skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar. Fina handpillade räkor och kräftstjärtar passar äver att lägga på när pizzan är bakt.

    Kalla pålägg eller toppings

    Kalla toppings läggs på när pizzan är bakt.

    • Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.

    Pizzasåsen breds ut på pizzabottnen.
    Pizzasåsen breds ut på pizzabottnen. Sedan toppar man med riven mozzarella samt vidare färsk riven mozzarella om man önskar det.

    Pizzabottnen toppas med tomatsås, riven mozzarella, färsk mozzarella i bitar samt de toppings du önskar. Ovan skivor av pepperoni - salami korv.
    Pizzabottnen toppas med tomatsås, riven mozzarella, färsk mozzarella i bitar samt de toppings du önskar. Ovan skivor av pepperoni - salami korv.

    • Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
    • Vitlökssås. Blanda matyoghurt; och/eller gräddfil med någon msk majonnäs samt valfri mängd pressad vitlök och hackad färsk eller fryst gräslök
    • Bearnaisesås. Gör egen eller köp bättre sort färdig.
    • Fetaost i tärningar.
    • Torkad oregano.
    • Färsk basilika.
    • Riven parmesanost.

    Några pizzor

    Grunden på pizzan är alltid tomatsås och ost. Förslag på vanliga klassiska varianter på pizzerian är:

    Bakar du pizza ofta kan du investera i en pizzaugn för hemmabruk - ovan en vedeldad portabel variant som jag provade och riktigt blev goda pizzor även om det är lite jobb att elda, hålla koll och rengöra.
    Bakar du pizza ofta kan du investera i en pizzaugn för hemmabruk - ovan en vedeldad portabel variant som jag provade och riktigt blev goda pizzor även om det är lite jobb att elda, hålla koll och rengöra.

    En nybakta pizza med tomat, mozzarella och pepperoni salami toppad med lite riven parmesan till servering. Kan serveras på tallrik med kniv och gaffel eller bakplåtspapper på skärbräda med sax.
    En pizza bakad i pizzaugn för hemmabruk med pizza- tomatsås, mozzarella och pepperoni salami toppad med lite riven parmesan till servering. Kan serveras på tallrik med kniv och gaffel eller bakplåtspapper på skärbräda med sax.

    Pizza i långpanna

    Grundrecept på pizza i långpanna
    Du kan ta valfri topping på - som på bilden nedan med fräst köttfärs.

    Pizza med skinka i långpanna
    Pizza i långpanna är smidigt att baka till flera. En stor pizza till alla.

    Vegetarisk pizza i långpanna
    God pizza med rödlök, purjolök och cocktailtomater.

    Pizza i långpanna med köttfärs - servera som den är eller toppa med rucola, cocktailtomater och fetaost.
    Pizza i långpanna med köttfärs - servera som den är eller toppa med rucola, cocktailtomater och fetaost.

    Hemlagad pizza i långpanna blir också gott - en favorit för många barn och lätt att baka till många.

    Så här kan du baka pizza i långpanna - ett förslag:

    1. Blanda pizzadegen enligt recept. Förbered pizzasås och pålägg.

    2. Tryck och kavla ut degen på bakplåtspapper stort som en långpanna.

    3. Täck över pizzadegen med en handduk och låt jäsa cirka 20 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader - max värme.

    4. När det är 5 minuter kvar på jäsningen så värmer du en plåt i ugnen. Ex. en ugnsplåt med höga kanter om du ska baka en hel långpanna. Ta ut långpannan och pensla botten med ca 2 msk olivolja.

    Utkavlad på bakpapper Utkavlad deg till långpannepizza på bakpapper.

    Pizzadeg utkavlad i smord ugnsform. Smörj en ugnsform med olivolja eller majsolja. 5. Lägg i pizzadegen med degen nedåt och bakplåtspappret uppåt i pannan.

    Dra bort bakpappret Dra bort bakpappret.

    6. Dra av smörpappret så att degen ligger kvar. Böj och forma ev. till kanterna så de är i formen.

    7. Sprid ut ett tunt lager tomatsås på pizzadegen.
    Bred ut pizzasås Bred ut pizzasås.

    Lägg på ost Lägg på ost.

    8. Strö över och sprid ut ett tunt lager riven ost.

    Fler pålägg som lök Fler pålägg som lök med mera. 9. Lägg på de toppings du valt ex. strimlad lök, skivad salami och skivad paprika.

    10. Sätt på grill och max värme.

    11. Sätt in pizzan i mitten av ugnen och grädda i 15 - 20 minuter.

    Gräddad med  xtra mozzarella Gräddad med extra mozzarella.

    12. Ta ev. ut pizzan när det är fem minuter kvar och lägg på skivad mozzarella. Grädda tills mozzarellaosten smält och pizzar har fin färg.

    13. Ta ut pizzan och skär upp i delar.

    14. Strö ev. över torkad oregano och ev. riven parmesan innan servering. Du kan också ha på kalla toppings som ruccolasallad och lufttorkad skinka efter du bakt pizzan.

    Varianter

    Focaccia-pizza
    En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.

    Pizzadeg med bakpulver
    En pizzadeg som inte behöver jäsa. Utan jäst men med bakpulver. Snabb att göra men inte riktigt lika god som jäst pizzadeg (tycker jag).

    Libapizza - bakt med arabiskt tunnbröd. Genialisk enkel pizza - lägg bara på topping som tomatpuré, ost med mera och baka tunnbröden som pizza.

    Foccaciapizza - tjockare italienskt bröd med pizzatopping.

    Pizzamackor - en slags matiga varma mackor med tomatsås du kan toppa med samma pålägg som pizza.

    Pizzabullar

    Pizzabullar är som kanelbullar fast bakta med pizzadeg och fyllda med tomatsås, ost och valfri topping som skinka eller kassler. Gott är också soltorkade strimlade tomater för vegetarisk variant (byt ut skinkan).

    Pizzabullar med kassler

    Pizzabullar med skinka

    Tillbehör

    Pizzasallad med tomat, avokado och rödlök
    En fräsch god sallad till pizzan. Till salladen är det gott med massor av het Dijondressing - en senapsdressing. Ett alternativ till vitkålssallad man alltid får till köpepizzan.

    Coleslaw
    Vitkålssallad med yoghurt är gott istället för vanlig pizzasallad. Sås, gott och nyttigt i ett. Blir också jättegod med grekisk eller turkisk matyoghurt som ex. Larsa.

    Grönsallad med avokado och bönor
    Gott som grön sallad till det mesta. Matig och god med svarta bönor, avokado och tomater i olivolja och vinäger.

    Klassisk pizzasallad
    Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla med.

    Alla Receptfavoriters pizzarecept hittar du här >>

    E-mail

    Publicerat: Uppdaterat: 2022-05-31

    Författare:

    Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.