Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest.
Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost.
Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriocciosa och Quatro Stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.
Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Dagen efter nyår så är pizzan som populärast och lämpligt nog firas Internationella pizzadagen den 1 januari.
Fördelen med köpepizza är att de har en riktigt varm ugn att baka i. Allra godast blir pizzan om den bakas i en vedeldad stenugn.
Pizzaugnar för hemmabruk finns nu att köpa och den jag provat funkade riktigt bra tycker jag. Det var en liten vedeldad portabel pizzaugn. Men det är såklart en investering. Dock värt det om man gillar pizza och kommer att baka ofta.
Det finns pizzastenar och pizzastål att köpa för hemmaugnar. Då värmer du stenen eller pizzastålet i ugnen minst en halvtimme innan på max värme och grill så håller den värmen när pizzan kommer på. Det går även att tillaga pizza på en förvärmd ugnsplåt och max värme.
En grill med lock går också om man värmer en pizzasten eller pizzastål till 300-400 grader eller så varmt man kan.
Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en stor vedeldad pizzaugn.
Tips
- Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba, vetemjöl på vårvete eller vetemjöl special.
- Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Numer finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den.
- Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
- Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.
Grundrecept på pizza
Klassisk pizza - recept på deg, pizzasås samt förslag på varianter med olika toppings.
Pizzadeg
Klassisk pizzadeg med vetemjöl, vatten och jäst.
Kalljäst pizzadeg
Blir riktigt bra när den får jäsa kallt. Kan förberedas i god tid flera dagar innan pizzabaket.
Pizzasås
Istället för hemgjord pizzasås kan du ta köpa färdig pizzasås ex. från Mutti.
Pizzapålägg
Välj de pålägg du gillar. Tomatsås och ost är grunden såklart. Först sprider du ut tomatsås sedan osten och efter det topping.
- Riven ost. Godast är färsk mozzarella i lag. Riv isär eller skär i skivor. Låt gärna ligga i durkslag några timmar eller över natten att rinna av. Krama ur lätt. Då blir den inte så vattning när den tillagas på pizzan.
- Det finns också färdigriven mozzarella som är bättre än vanlig pizzaost.
- Vill du ha en god budget-ostblandning så kan du ta färdigriven mozzarella, pizzaost (eller ost lik emmentahler) och smaka upp med lite riven parmesan eller grana padano.
- Skivad rödlök eller gul lök.
- Skivad, grovhackad eller pressad färsk vitlök.
- Inlagd paprika.
- Stark prickig korv och fin salami. Kryddig och stark Pepperoni-korv.
- Svarta oliver, helst goda som Kalamataoliver.
- Färsk röd, gul, oragne eller grön paprika.
- Skivad tomat eller delad cocktailtomat. Passar även att lägga på när pizzan är bakt.
- Ananas i bitar, gärna färsk ananas.
- Skinka i skivor eller strimlor. Kan även dras isär för hand. Välj en fin rökt eller kokt skinka.
- Skivade färska eller inlagda champinjoner.
- Inlagd kronärtskocka i bitar.
- Bacon - skär i bitar. Kan även stekas lite innan eller stekas knaprig och toppas med när pizzan är bakt.
- Stekt köttfärs ex. texmexfärs (smaksätt med texmex-krydda).
- Hackad och strimlad jalapeno eller färsk chili.
- Kebabkött. Fräs innan.
- Kycklingkött. Använd stekt strimlad kycklingkött.
- Skivad stekt fläskfilé.
- Skivad stekt oxfilé.
- Skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar. Fina handpillade räkor och kräftstjärtar passar äver att lägga på när pizzan är bakt.
Kalla pålägg eller toppings
Kalla toppings läggs på när pizzan är bakt.
- Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.
- Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
- Vitlökssås. Blanda matyoghurt; och/eller gräddfil med någon msk majonnäs samt valfri mängd pressad vitlök och hackad färsk eller fryst gräslök
- Bearnaisesås. Gör egen eller köp bättre sort färdig.
- Fetaost i tärningar.
- Torkad oregano.
- Färsk basilika.
- Riven parmesanost.
Några pizzor
Grunden på pizzan är alltid tomatsås och ost. Förslag på vanliga klassiska varianter på pizzerian är:
- Margarita med tomatsås, mozzarella (köp mozzarella i lag och riv i bitar) och färsk basilika. Vegetarisk. Kan ävern toppas med färsk mogen skivad tomat eller delad cocktailtomat samt mer färsk basilika.
- Salamipizza med färsk röd eller inlagd paprika. Välj en fin god salami ex. tryffelsamali eller hetare variant typ pepperoni-korv.
- Hawaii-pizza med skinka och ananas. Med fin rökt eller kokt skinka riven i bitar samt färsk ananas i bitar blir den riktigt lyxig. Här passar även chili på - chiliflakes, chilisås sriracha eller liknande het sås.
- Capricciosa med skinka och champinjoner.
- Pizza Maffia med bacon och lök.
- Vegetarisk pizza med soltorkad tomat.
- Vegetarisk pizza i långpanna.
- Oxfilépizza
- Skaldjurspizza
- Pizza Bolognese med köttfärssås.
- Kycklingpizza med kycklingkött (stekt eller grillat samt tärnat), lök, curry och paprika.
- Kebabpizza med stekt kebabkött, lök och vitlökssås.
- GI-pizza bakt med dinkelmjöl.
- Hembakt Calzone med skinka och ost.
- Pizza med lufttorkad skinka och Västerbottenost.
- Pizza Bianco - en pizza utan tomatsås men med mozzarella, Chevre, soltorkad tomat, pinjenötter och färsk basilika.
- Pizza med västerbottenost och lufttorkad skinka.
- Pizza bianco - utan tomatsås men med ost.
Pizza i långpanna
Grundrecept på pizza i långpanna
Du kan ta valfri topping på - som på bilden nedan med fräst köttfärs.
Pizza med skinka i långpanna
Pizza i långpanna är smidigt att baka till flera. En stor pizza till alla.
Vegetarisk pizza i långpanna
God pizza med rödlök, purjolök och cocktailtomater.
Så här kan du baka pizza i långpanna - ett förslag:
1. Blanda pizzadegen enligt recept. Förbered pizzasås och pålägg.
2. Tryck och kavla ut degen på bakplåtspapper stort som en långpanna.
3. Täck över pizzadegen med en handduk och låt jäsa cirka 20 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader - max värme.
4. När det är 5 minuter kvar på jäsningen så värmer du en plåt i ugnen. Ex. en ugnsplåt med höga kanter om du ska baka en hel långpanna. Ta ut långpannan och pensla botten med ca 2 msk olivolja.
5. Lägg i pizzadegen med degen nedåt och bakplåtspappret uppåt i pannan.
6. Dra av smörpappret så att degen ligger kvar. Böj och forma ev. till kanterna så de är i formen.
7. Sprid ut ett tunt lager tomatsås på pizzadegen.
8. Strö över och sprid ut ett tunt lager riven ost.
9. Lägg på de toppings du valt ex. strimlad lök, skivad salami och skivad paprika.
10. Sätt på grill och max värme.
11. Sätt in pizzan i mitten av ugnen och grädda i 15 - 20 minuter.
12. Ta ev. ut pizzan när det är fem minuter kvar och lägg på skivad mozzarella. Grädda tills mozzarellaosten smält och pizzar har fin färg.
13. Ta ut pizzan och skär upp i delar.
14. Strö ev. över torkad oregano och ev. riven parmesan innan servering. Du kan också ha på kalla toppings som ruccolasallad och lufttorkad skinka efter du bakt pizzan.
- Servera gärna någon sallad till pizzan som pizzasallad, coleslaw, tomatsallad eller en grönsallad.
Varianter
Focaccia-pizza
En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Pizzadeg med bakpulver
En pizzadeg som inte behöver jäsa. Utan jäst men med bakpulver. Snabb att göra men inte riktigt lika god som jäst pizzadeg (tycker jag).
Libapizza - bakt med arabiskt tunnbröd. Genialisk enkel pizza - lägg bara på topping som tomatpuré, ost med mera och baka tunnbröden som pizza.
Foccaciapizza - tjockare italienskt bröd med pizzatopping.
Pizzamackor - en slags matiga varma mackor med tomatsås du kan toppa med samma pålägg som pizza.
Pizzabullar
Pizzabullar är som kanelbullar fast bakta med pizzadeg och fyllda med tomatsås, ost och valfri topping som skinka eller kassler. Gott är också soltorkade strimlade tomater för vegetarisk variant (byt ut skinkan).
Pizzabullar med kassler
Pizzabullar med skinka
Tillbehör
Pizzasallad med tomat, avokado och rödlök
En fräsch god sallad till pizzan. Till salladen är det gott med massor av het Dijondressing - en senapsdressing. Ett alternativ till vitkålssallad man alltid får till köpepizzan.
Coleslaw
Vitkålssallad med yoghurt är gott istället för vanlig pizzasallad. Sås, gott och nyttigt i ett. Blir också jättegod med grekisk eller turkisk matyoghurt som ex. Larsa.
Grönsallad med avokado och bönor
Gott som grön sallad till det mesta. Matig och god med svarta bönor, avokado och tomater i olivolja och vinäger.
Klassisk pizzasallad
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla med.